O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (55)

0
863

Savet Evrope – Hrvatska 16.10.1996.

S t r a z b u r (Tanjug) Ambasadori zemalja članica saveta Evrope preporučili su danas, na sastanku u Strazburu, da hrvatska bude primljena za punopravnog člana saveta.

Klaus Kinkel
Klaus Kinkel

Konačnu odluku o prijemu treba da donese ministarski skup saveta, predviđen za 6. novembar.

16.10.1996.

B o n (TANJUG) MIP Nemačke K. Kinkel danas je upozorio Hrvatsku na obavezu dalje demokratizacije i jačanja pravne države, ocenivši da Zagreb mora da učini više za stvarno poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Tim apelom, Kinkel je zapravo opomenuo vlasti u Zagrebu da ce razmatranje prijema Hrvatske u Savet Evrope, najavljeno za 6. novembar, podrazumevati i oštre uslove.

U zvaničnom saopštenju, koje je danas objavilo MIP u Bonu, navodi se i Kinkelovo podsećanje na to da su „standardi Saveta Evrope veoma visoki“ i da će Hrvatska morati da ih ispuni ukoliko zaista želi da se nađe u evropskom društvu. „Članstvo u Evropskom savetu doneće Hrvatskoj i obaveze“, ističe nemački ministar. Kinkel tvrdi kako mu je sa svih nadležnih mesta u Zagrebu obećano kako će, ulaskom Hrvatske u Savet Evrope, odmah biti ispunjene sve obaveze koje su joj postavljene.

Šef bonske diplomatije ističe kako će „Nemačka u tome snažno podržati Hrvatsku“.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime