O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (60)

0
1000

mail.google.comBosanski Hrvati sprečili povratak izbeglica

18.10.1996.

S a r a j e v o (Tanjug-Rojter) Bosanski Hrvati su protekle sedmice u nekoliko navrata sprečili izbeglice u pokušaju da se vrate kućama i blokirali slobodno kretanje ljudi, izjavili su danas predstavnici UN u Sarajevu. Predstavnik UNHCR M. Niberg izjavio je da su ti incidenti pokazali „zaoštravajući stav vlasti hrvatskog dela federacije, prema slobodnom kretanju i povratku“.

Niberg je naveo da su „u nedelju u Drvaru predstavnici hrvatske vlasti sprečili povratak 250 proteranih Srba“. Tu grupu su dočekali demonstranti, koje su pripremili hrvatski rukovodioci, rekao je on. Takođe je naveo da je jedna muslimanska porodica u sredu izbačena iz kuće u hrvatskom delu Mostara.

Grupa žena hrvatske nacionalnosti juče je blokirala put i kamenovala autobus sa muslimanima, koji su se vraćali iz posete Čapljini. Incident se okončao intervencijom nato snaga. Gradonačelnik Stolca je juče pismom obavestio UNHCR da „nije u mogućnosti da osigura bezbednu posetu muslimanskih izbeglica svojim kućama u tom gradu“.

„Ovaj spisak incidenata nas veoma zabrinjava, posebno zato što su se dogodili u veoma kratkom vremenskom periodu“, rekao je Niberg.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime