O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (70)

0
1044

UNHCRUNHCR: od Zagreba se traži znatno više

27.10.1996
Ž e n e v a (Tanjug) Novi hrvatski zakon o amnestiji je pozitivan korak u procesu normalizacije situacije u Istočnoj Slavoniji, ali se od hrvatske očekuje da učini mnogo više za uspostavljanje poverenja, zaključak je najnovijeg izveštaja UNHCR.

Ta organizacija upozorava da zakon o amnestiji nije dovoljan i da hrvatska treba da učini još mnogo toga kako bi se, prema navodima izveštaja, „podigao nivo poverenja“. Visoki komesarijat ne precizira šta bi to trebalo Hrvatska da uradi, ali zato jasno kaže sta je do sada uradila a nije trebalo.

U tom kontekstu navodi se više saopštenja hrvatske vlade da Zagreb neće još dugo tolerisati da Srbi budu većina u Istočnoj Slavoniji i da ce masovni povratak Hrvata u taj region početi u junu 1997.

Takva saopštenja hrvatske vlade svakako ne doprinose obnavljanju poverenja, već, naprotiv, izazivaju duboku uznemirenost među Srbima u Istočnoj Slavoniji, zaključuje UNHCR.

Po oceni UNHCR, situacija u Istočnoj Slavoniji je „mirna i stabilna“ poslednjih nekoliko meseci. Ali, ta ocena važi samo za vojni aspekt. Na političkom planu, smatra UNHCR, stvari stoje drugačije i mnogo su složenije, a javljaju se čak i nove teškoće.

Po mišljenju Visokog komesarijata, u ovom trenutku je najsloženije pitanje produženja mandata UNTAES, koji ističe krajem januara iduće godine. U sadašnjim okolnostima, zaključuje UNHCR, UNTAES se našao u makazama između maksimalističkih zahteva i Hrvata i Srba.

Sledeći problem koji brine UNHCR jesu izbori u Istočnoj Slavoniji. Hrvatska vlada zahteva da se oni održe najkasnije do 15. decembra o. g. Sa tim se ne slažu UN koje, na osnovu zaključaka vise misija, tvrde da se ti izbori ne mogu održati pre kraja februara ili početka marta iduće godine.

Da Vas podsetimo:  Đorđević razotkrio još jednog plaćenika Rio Tinta: Dragan Lončar, profesor fakulteta i promoter uništavanja Srbije

Osim toga, još nije jasno po čijim zakonima ili pravilima bi se ti izbori održali hrvatskim, glavnog administratora Z. Klajna, ili pak njihovom kombinacijom.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime