O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (71)

0
1081

27.10.1996. B e o g r a d (TANJUG) Predsednik muslimanske opštine Stolac u izbeglištvu, sa sedištem u istočnom Mostaru, M. Dizdar potvrdio je, u izjavi muslimanskim medijima, da su Hrvati prošle sedmice rušili i palili muslimanske kuće u Stocu i čapljini na očigled vlasnika, koji su kao izbeglice došli da ih obiđu.

14858_najvise_hrvata_na_crnoj_listi_ohr_a
Pero Raguž

„Mislim da zaista nema vise smisla trpeti ovakva poniženja i izigravanja svih dogovora“, kaže Dizdar.

Prema dogovoru, muslimani su proteklih mesec dolazili u Stolac da bi popravili kuće u okviru pilot projekta o povratku u Stolac 100 muslimanskih porodica.

„Odustali smo od tog projekta, jer nam vise niko ne garantuje slobodu kretanja po gradu, jer je počelo ponovno rušenje i paljenje kuća koje smo popravili“, naglasio je Dizdar.

Međutim, sadašnji predsednik opštine Stolac Hrvat Pero Raguž, sasvim drugačije ocenjuje situaciju u Stocu i prekid realizacije pilot projekta.

„Sve što je trebalo sa naše strane, mi smo učinili. ali oni (muslimani) nikada nisu hteli niti želeli da taj projekat uspe“, kaže Raguž.

On je rekao da je dolazilo po 80 muslimana da poprave kuće, ali je radilo samo pet, dok su ostali šetali po gradu i pokušavali da izazovu incidente.

Njima (muslimanima) nije cilj povratak sa porodicama, jer sam im ja garantovao da u takvim situacijama neće biti nikakvih problema“, tvrdi Raguž.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime