O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (75)

0
1037

IPTF osudile hrvatske medije zbog širenja lažne informacije

04.11.1996.

2015-09-18_071454S a r a j e v o (Tanjug-AFP) IPTF su juče osudile hrvatske medije za širenje „potpuno lažne“ informacije o tome da su navodno Srbi u Bosni ubili pet Hrvata, koja je mogla da izazove ozbiljne napetosti, saopštio je portparol međunarodnih policijskih snaga UN (IPTF) P. Svenson.

Novinska agencija Hrvata u bosni ‘Habena’ objavila je u subotu da su Srbi ubili pet Hrvata u selu Tramošnica, nedaleko od Gradačca na severoistoku RS, koji su na dan mrtvih pošli da obiđu grobove svojih najmilijih.

Vest je posredstvom stranih agencija obišla svet.

„Informacija je potpuno lažna“ izjavio je Svenson na konferenciji za štampu u Sarajevu.

„Proverili smo i niko nije čuo da se dogodio takav incident. Nije prijavljena ničija smrt, niti ranjavanje“, naglasio je on.

Policija UN je to proverila, objasnio je Svenson, u kontaktima sa srpskim vlastima kao i hrvatskom policijom u Orašju, koji pokrivaju to područje.

„Osuđujemo širenje takvih informacija koje su mogle da izazovu ozbiljne napetosti“, istakao je Svenson.

Francuska agencija AFP primećuje da je UN trebalo tri dana da demantuju ove informacije koje je od agencije bosanskih Hrvata preuzeo radio „hrvatske republike Herceg Bosna“, hrvatski mediji u Zagrebu i muslimanski u Bosni.

Objavljivanje lažne vesti shvaćeno je veoma ozbiljno u Sarajevu, gde međunarodni predstavnici podsećaju da je takva vrsta dezinformacija odigrala veliku ulogu u otpočinjanju rata u BiH, ukazuje se u izveštaju AFP.

Nastaviće se…


 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime