O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (79)

0
982

SAD uslovljavaju svoju političku i ekonomsku pomoć Hrvatskoj

06.11.1996. Z a g r e b (Tanjug-AP) Pomoćnik američkog državnog sekretara za ljudska prava Dž. Šetak, izjavio je juče u Zagrebu da Hrvatska rizikuje da izgubi političku i ekonomsku podršku SAD ukoliko ne bude izručila optužene za ratne zločine Haškom tribunalu, javio je Asošijeted pres.

granic
Mato Granić

Setak je to upozorenje izrekao tokom jednodnevne posete Zagrebu, posle razgovora sa MIP Hrvatske M. Granićem. takođe je rekao da odnosi SAD i Hrvatske zavise i od stepena poštovanja ljudskih prava i slobode štampe u Hrvatskoj.

„Unapređenje hrvatsko američkih odnosa zavisi od ukupnog unapređenja ljudskih prava u Hrvatskoj“, naglasio je Setak, izdvojivši tri ključna pitanja povratak srpskih izbeglica, okončanje napada na nezavisne medije i saradnja sa Haškim tribunalom.

Setak je rekao da je došao u Zagreb da bi pokazao da su „SAD zauzele odlučan stav po pitanju poštovanja ljudskih prava u Hrvatskoj“. „Došlo je vreme da Hrvatska zaista izvede optužene za ratne zločine pred lice pravde“, naglasio je Setak.

Setak je rekao da je o tom pitanju razgovarao i juče sa hrvatskim članom tročlanog predsedništva BiH K. Zubakom. Prema njemu, i Granić i Zubak su rekli da će njihove vlade sarađivati.

„Ne bude li izručila optužene, Hrvatska neće moći da računa na ekonomsku pomoć SAD“, rekao je Setak.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime