O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(10)

0
1116

Soren Jensen Petersen31.05.1996. M-H federacija: Specijalni izaslanik UNHCR-a Soren Jensen Petersen naglasio je prilikom posete Bugojnu da „muslimanska strana nije ispoštovala potpisani sporazum“ i nije dozvolila povratak 200 hrvatskih porodica u taj Bugojno.

31.05.1996. M-H federacija: Nakon serije uzajamnih hapšenja hrvatskih i muslimanskih vojnika, tenzije u nestabilnosti federacije rastu – komentariše Rojter i konstatuje da se duboko nepoverenje u m-h federaciji još više produbljuje jer mnoge lokalne vlasti nisu odustale od cilja da stvore etnički čiste države. Švedski mediji o tome ćute.

31.05.1996. Haški Tribunal: Dražen Edemović priznao je danas krivicu pred haškim tribunalom. Predsedavajući sudija K. Zorda je objasnio da Erdemovićevo priznanje znači da se sada u Hagu neće protiv njega voditi proces, već će se samo doneti odluka o kazni.

01.06.1996. Kamenovanje: Na delu putne komunikacije Lukavica – Pale, koji pripada muslimansko – hrvatskoj federaciji, u rejonu Spomen-parka na Vracama, muslimani su sinoć kamenovali vozila koja su tuda prolazila i povredili jednog putnika. Mediji u Švedskoj ćute.

V a š i n g t o n, 1. juna 1996. „Njujork Tajms“ danas na prvoj strani donosi izveštaj svog novinara iz Sarajeva o tome kako muslimanske vlasti otimanjem srpskih i hrvatskih stanova prave od tog grada etnički čisto, tj. dominantno muslimansko naselje.

Muslimanska vlada u Sarajevu je eksproprisala desetine hiljada domova onih građana Sarajeva koji su za vreme rata, ili neposredno posle njega napustili grad, kaže se u napisu.

List navodi da su većina tih građana koji su izgubili domove i napustili grad Srbi i Hrvati i da je takva politika muslimanskih vlasti usmerena prvenstveno na to da se spreči njihov povratak u Sarajevo. Oni retki građani koji su pokusali da se proteklih meseci vrate u svoje domove, naišli su na zatvorena vrata i od strane gradskih vlasti i od onih koji su se uselili u njihove domove.

Da Vas podsetimo:  Đorđević razotkrio još jednog plaćenika Rio Tinta: Dragan Lončar, profesor fakulteta i promoter uništavanja Srbije

DraženIzveštač navodi reci predstavnika gradskih vlasti u Sarajevu, Mehmeda Kaltaka, pod čijom je kontrolom oko 70.000 eksproprisanih srpskih i hrvatskih stanova, da su oni građani „koji su svojom voljom napustili svoje domove ostali bez njih, da su ih izgubili“.

Legalizovanje progonaMeđunarodni posmatrači, navodi se u napisu, u više su navrata upozoravali muslimanske vlasti da je to u suprotnosti sa Dejtonom i međunarodnim humanitarnim pravom, ali da su te intervencije ostale bez ikakvog efekta.

„Vlada u Sarajevu je“, izjavio je novinaru predstavnik OEBS“, donela nekoliko zakonskih propisa kojima se na tih i prikriven način sprovodi kampanja etničkog čišćenja“.

„Njujork Tajms“ navodi primer kako su sarajevske vlasti, krajem prošle godine, posle Dejtona, donele zakonski propis po kojem su dale rok od svega sedam dana onim građanima koji se nalaze na teritoriji Bosne da prijave svoje napuštene domove, a onima koji su van Bosne dat je rok od 14 dana.

Pre toga, muslimanske vlasti u Sarajevu su eskpropisale i stanove u kojima su pre rata živeli pripadnici jugoslovenske armije. Računa se, navodi se u napisu, da je preko tih propisa oko 130.000 ljudi, većinom Srba, ostalo bez domova u Sarajevu i okolini. Autor navodi i izjave međunarodnih posmatrača koji kažu da muslimanska vlada, koja se u javnim nastupima zalaže za multietničko društvo u Bosni, u praksi deluje sasvim suprotno.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime