O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(11)

0
1136

2015-01-23_105541V a š i n g t o n, 1. juna 1996. „Njujork Tajms“ danas na prvoj strani donosi izveštaj svog novinara iz Sarajeva o tome kako muslimanske vlasti otimanjem srpskih i hrvatskih stanova prave od tog grada etnički čisto, tj. dominantno muslimansko naselje.

Muslimanska vlada u Sarajevu je eksproprisala desetine hiljada domova onih građana Sarajeva koji su za vreme rata, ili neposredno posle njega napustili grad, kaže se u napisu.

List navodi da su većina tih građana koji su izgubili domove i napustili grad Srbi i Hrvati i da je takva politika muslimanskih vlasti usmerena prvenstveno na to da se spreči njihov povratak u Sarajevo. Oni retki građani koji su pokušali da se proteklih meseci vrate u svoje domove, naišli su na zatvorena vrata i od strane gradskih vlasti i od onih koji su se uselili u njihove domove.

Izveštač navodi reci predstavnika gradskih vlasti u Sarajevu, Mehmeda Kaltaka, pod čijom je kontrolom oko 70.000 eksproprisanih srpskih i hrvatskih stanova, da su oni građani „koji su svojom voljom napustili svoje domove ostali bez njih, da su ih izgubili“.

Legalizovanje progona

Međunarodni posmatrači, navodi se u napisu, u više su navrata upozoravali muslimanske vlasti da je to u suprotnosti sa Dejtonom i međunarodnim humanitarnim pravom, ali da su te intervencije ostale bez ikakvog efekta.

„Vlada u Sarajevu je“, izjavio je novinaru predstavnik OEBS“, donela nekoliko zakonskih propisa kojima se na tih i prikriven način sprovodi kampanja etničkog čišćenja“.

„Njujork Tajms“ navodi primer kako su sarajevske vlasti, krajem prošle godine, posle Dejtona, donele zakonski propis po kojem su dale rok od svega sedam dana onim građanima koji se nalaze na teritoriji Bosne da prijave svoje napuštene domove, a onima koji su van Bosne dat je rok od 14 dana.

Da Vas podsetimo:  Koja to presuda kaže da je bio genocid?

Pre toga, muslimanske vlasti u Sarajevu su eskpropisale i stanove u kojima su pre rata živeli pripadnici jugoslovenske armije. Računa se, navodi se u napisu, da je preko tih propisa oko 130.000 ljudi, većinom Srba, ostalo bez domova u Sarajevu i okolini. Autor navodi i izjave međunarodnih posmatrača koji kažu da muslimanska vlada, koja se u javnim nastupima zalaže za multietničko društvo u Bosni, u praksi deluje sasvim suprotno.

S a r a j e v o, 1. juna (Tanjug) U Sarajevska predgrađa, koja su došla pod kontrolu m-h federacije, do sada se doselilo najmanje 10000 muslimana iz Srebrenice, tvrdi danas sarajevski nedeljnik „slobodna Bosna“.

List, koji tvrdi da je „nezavisna informativna revija“, navodi da muslimanske vlasti u Sarajevu pripremaju da u ta područja „organizovano nasele još 15000 muslimana iz Podrinja“. „Slobodna Bosna“ precizira da je naseljavanje sarajevskih predgrađa „organizovano u samom vrhu bošnjačke vlasti“.

„Slobodna Bosna“ citira i pismo demokratske inicijative sarajevskih Srba, organizacije koja je formirana nakon promjene vlasti u sarajevskim opštinama, u kojem se dramatično apeluje na međunarodne institucije da zaustave progon Srba iz Sarajeva. U njemu se navodi da je do sada na tim područjima zabeleženo 200 slučajeva pljačke, otimanja imovine i maltretiranja građana srpske nacionalnosti.

Nastaviće se..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime