O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(13)

0
1595
sl5
Stjepan Mesić, kardinal Franjo Kuharić i Franjo Tuđman 1990.

03.06.1996. Proterani-Srbi: „Hrvatska je sa svoje teritorije proterala 700.000 Srba, oko 130.000 Šiptara i 120.000 hiljada muslimana. Ona je prva započela etničko čišćenje: učinila je to medijskom propagandom, ubistvima nedužnih Srba i teranjem svih Srba sa njihovih radnih mesta“.

Ovo je izjavio Milan Đukić, predsednik SNS u Hrvatskoj. Ambasadori kontakt grupe tražili su od hrvatskog predsednika Franje Tuđmana da osigura povratak Srba, a on je na taj zahtev odgovorio kako više neće prihvatiti ničije diktate. Takvim svojim stavom hrvatski predsednik odbacuje i obaveze koje je prihvatio u Dejtonu Aktuellt ni reči o ovome.

05.06.1996. Kardinal Kuharić: Na evropskoj biskupskoj konferenciji zagrebački kardinal Franjo Kuharić izneo je niz neistina o događajima na Balkanu, nastojeći da čitav srpski narod proglasi zločincem i da istovremeno spere krv sa ruku hrvatskih vlasti. Između ostalog, kardinal tvrdi da su Srbi pljačkali, razarali kuće i crkvene objekte koji su pripadali Hrvatima, a pljačke i razaranja srpskih kuća nakon vojne agresije hrvatske vojske pripisuje pojedincima i banditima.

Kao da kardinal Kuharić ne zna da 70 hiljada srpskih kuća nisu mogli da poruše pojedinci. Za to je bila potrebna organizacija, stručnih ljudi i velike količine eksploziva koje u svim državama sveta čuva vojska i policija. Kardinalu je valjda poznato i to da je hrvatska država otela 51 hiljadu srpskih stanova sa stanarskim pravom. Iako ih je Tuđman pozvao da ostanu, garantujući im bezbednost, 120 hiljada Srba se povuklo, kaže kardinal. Po njemu, svi Srbi su grešni, odgovornost je kolektivna. A poznato je šta se desilo Srbima koji su ostali u Krajini u svojim kućama. Pet hiljada njih, uglavnom starijih, je pobijeno. Pre ovoga rata u Hrvatskoj je živelo skoro 800.000 Srba, a hrvatska etnička metla pomela je oko 700.000. A kardinal je pomenuo samo njih 120.000 koji su pobegli. Zna li zašto su pobegli Srbi iz velikih gradova? Zna li da je u proleće 1991. Godine samo na zadarskom području zapaljeno više od 500 srpskih kuća? Zna li kardinal da su hrvatski vojnici u ovom veku zapalili gotovo sve srpske crkve na području Hrvatske? Zna li kardinal da je pod njegovim krovom 1946. Godine pronađeno 4,5 tone zlatnih zuba izvađenih iz usta pobijenih Srba i Jevreja? (Večernje Novosti, 05.06.96.) „Ne pati kardinal od kratkog pamćenja. Posredi je njegovo saučesništvo u zločinu nad srpskim narodom, pa ga je strah da to javno prizna“, piše i „Glas srpski“ , što prenosi i Borba u broju od 06 juna.

Da Vas podsetimo:  Panović: Najjača opozicija oko Đilasa

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime