O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(2)

0
1253

Izetbegović: „Borba sve dok Bosna ne bude oslobođena“

dokumenti-devedesetih-21996.05.06. Kosovo: Prestankom rata u Bosni i stišavanjem situacije u Hrvatskoj, zapadna „demokratija“ sve češće juriša u novi medijski rat na Kosovu. Pariski „Mond“ objavio je na pola strane članak pun mržnje prema Srbiji kojim se istovremeno ohrabruju Šiptari na terorizam. U članku se iznosi da su Albanci na Kosovu posle menjanja ustava 1974 „izbačeni iz škola i bolnica“.

Prizivajući ratne doboše, „Mond“ konstatuje da je problem na Kosovu trebalo rešavati uporedo sa bosanskom krizom. Naravno, francuskom čitaocu nije ponuđena istina da su Kosovski Šiptari sami odabrali političku, parlamentarnu apstinenciju, da nisu želeli da prihvate zakone zemlje u kojoj žive i da su svoju decu naterali na bojkot škole, jer nisu hteli da uče po programima Republike Srbije. Albanci na Kosovu imaju i školstvo (uključujući i fakultete) i medije, i administraciju na svom jeziku. Oni poseduju prava po najvišim normama koje UN garantuju nacionalnim manjinama. U članku se takođe može pročitati: „Rat u Jugoslaviji je počeo na Kosovu. Na Kosovu će se i završiti“. U članku se priželjkuje novo ratno žarište na ovom prostoru, za koga bi se, to je očito, opet mogli okriviti Srbi u SRJ. (Večernje Novosti 04.05.96)

1996.05.06. Elizabet Ren: „Muslimanske kuće u selu Sjeverin kod Priboja nisu srušene, zapaljene niti oštećene i ljudi iz tog mesta se nisu odselili ni pod čijim pritiskom iz Republike Srpske“. Ren je objasnila novinarima da je došla da razgovara sa ljudima i ništa više od toga, a što je njen prethodnik Tadeuš Mazovjecki „načinio grubu grešku kada je poslao Ujedinjenim Nacijama izveštaj sa ovog terena, ja nisam kriva. Želim da predstavim ono što sam videla onako kako sam videla“ rekla je novinarima Elizabet Ren.

Da Vas podsetimo:  Napredak konstatovan u svemu

dokumenti-devedesetih-31996.05.06. Masovne grobnice: Iz masovne grobnice u Mrkonjić Gradu izvađeno je 181 telo ubijenih Srba. Na 102 žrtve pronađene su iste povrede glave kao i kod žrtava iz Mostara, Kupresa i Posavine što, prema rečima profesora Zorana Stankovića, upućuje na prepoznatljiv način postupanja Hrvata sa žrtvama. Stanković je napravio paralelu sa izveštajem Arčibalda Rajsa u prvom svetskom ratu o hrvatskim i muslimanskim zločinima nad Srbima, kao i o zločinima u Drugom svetskom ratu, rekavši da je metod ubijanja ostao isti. Većina ubijenih su osobe od 60, 70 pa i 80 godina. Ekspert haškog tribunala Džon Gerns, koji je pratio otkopavanje masovnih grobnica u Mrkonjić Gradu, potvrdio je nalaze dr. Stankovića i izjavio da se na osnovu njih vodi istraga u haškom tribunalu. (Politika 4-5.5.)

1996.05.06. Alija Izetbegović: Vođa bosanskih muslimana Alija Izetbegović izjavio je da će „jednog dana čitava Bosna biti oslobođena“, javlja AFP, pozivajući se na bosanski radio u Sarajevu. Govoreći juče u Goraždu, pred više hiljada ljudi, Izetbegović je rekao da će se muslimani „vratiti na sva mesta odakle su oterani“. „Naša borba neće biti okončana dok čitava Bosna ne bude oslobođena“, rekao je Izetbegović i dodao da je „istorija naučila“ muslimane da „ni jedan pošten čovek u Bosni ne treba da ostane nenaoružan“.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime