O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(21)

0
1129

Oluja-zločin-koji-još-traje05.07.1996. Srbi – stradanja: U najnovijem izveštaju Međunarodne federacije Crvenog Krsta i Crvenog polumeseca, prvi put se priznaje da su stradanja i patnje Srba na prostorima bivše Jugoslavije ostajali, uglavnom, neprimećeni. Taj zaključak se potkrepljuje činjenicama o egzodusu Srba iz Krajine i zapadne Slavonije koje su, uprkos mandatu UN, napale snage Republike Hrvatske.

Svetski mediji su zabeležili početak egzodusa Srba, ali njihova dalja sudbina kao da nikoga u svetu više nije interesovala. Takav egzodus Evropa ne pamti od Drugog svetskog rata, ističe se u izveštaju i kaže se da su Srbi sa tih područja izgubili sve, da su im „iščupani koreni“. „Kada je počela hrvatska ofanziva, oko 200.000 Srba je napustilo svoje domove i krenulo ka Jugoslaviji, koja je bila pod sankcijama, sa ograničenom međunarodnom pomoći i posledicama koje su se osetile na ekonomiji. I u takvim okolnostima, Jugoslavija je morala da primi više stotina hiljada izbeglica“, stoji u Izveštaju. Tu konstataciju o hipokriziji i nepravednom odnosu međunarodne zajednice i svetskih medija prema stradanjima Srba autori izveštaja potkrepljuju i pisanjem pojedinih listova u Evropi i SAD. Aktuelt ne pripada tom delu medija pa nije nikakvo iznenađenje da u svojim emitovanjima ne pominji ni ovaj raport ovih organizacija.

08.07.1996. Srbi – Tuđman: „Srbima koji su pre rata živeli u Hrvatskoj, neće biti odobren povratak kućama“, izjavio je hrvatski predsednik Tuđman na Svetskom kongresu Hrvata, održanom na Brionima. Aktuelt ne pominje ovu izjavu ili ovakav stav, koji Hrvatska ojačava i donošenjem novih zakona kao i tolerisanjem svakodnevnih ubistava nad preostalim Srbima u Hrvatskoj.

11.07.1996. Ratni zločinci: Dario Kordić, za kojim je međunarodni sud u Hagu izdao poternicu, i koji je odgovoran za masakr u selu Stupni Do, mirno živi u Zagrebu. Ovo u velikom članku iznosi i hrvatski list „Globus“ (10.07.) a Aktuelt koji često govori o saradnji Hrvatske sa Haškim tribunalom i koji je u par navrata govorio i o Stupnom Dolu (jer su švedski vojnici prvi ušli u ovo selo) ne prenosi vest da se najodgovorniji slobodno šetaju po Zagrebu.

Da Vas podsetimo:  Ne može da im se sakrije identitet, moram da znam ko su

24.07.1996. Hrvatski Helsinki Voč: Hrvatski odbor Helsinškog komiteta za ljudska prava objavio je još jedan, u nizu mnogih, izveštaja o nasilju koje se vrši nad Srbima preostalim u Hrvatskoj. U izveštaju koji je dostavljen svetskim agencijama ističe se da se nastavljaju „kriminalna dela, zaplena imovine i pljačka“. Takođe se navodi da „sve to traje bez prekida od prestanka vojnih operacija i svedoči o nesposobnosti i nezainteresovanosti hrvatskih vlasti da to spreči“. Aktuellt prećutkuje i ovaj izveštaj, kao što je prećutao i one ranije, u kojima se takođe govorilo o stradanju i ubijanju srpskog naroda u Hrvatskoj.

13.08.1996. Kroatizacija srpsko-hrvatskog jezika u Hrvatskoj privukla je pažnju i mnogih stranih izveštača. Dopisnik AFP-a iz Zagreba u sarkastičnom tonu piše za montrealski dnevnik „L Press“ da je u pitanju „lov na srpske reči“.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime