O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(22)

0
1104

12.08.1996. Izveštač UN za ljudska prava Elizabet Ren, izjavila je na konferenciji za štampu u Helsinkiju da se situacija u odnosu na kršenje ljudskih prava Srba u Hrvatskoj pogoršala u odnosu na njen prethodni boravak . Izričito je napomenula brutalnost hrvatske policije i njenu zabrinutost za stanovništvo u Krajini, čije se kuće obeležavaju, i srpsku decu koja su rođena pod hrvatskom upravom i praktično žive bez identiteta. „Oni jednostavno i ne postoje, zvanično, i stoga nemaju pravo ni na zdravstvenu zaštitu“, rekla je Ren. „Za četiri godine rata procenat Srba u Hrvatskoj je sveden sa 12 na tri odsto. Pretnje Srbima se ne smanjuju već pojačavaju. Sve srpske etničke teritorije u Hrvatskoj su praktično očišćene“. Ona zahteva od Hrvatske da zaustavi ubistva, pljačke, maltretiranje i diskriminaciju Srba.

Rojnica
Ivo Rojnica

UNHCR u svom izveštaju iz Hrvatske pridružuje se drugim međunarodnim posmatračima u optužbi Hrvatske. UNHCR je optužio Hrvatsku da otežava repatrijaciju srpskih izbeglica i da toleriše pljačke i zlostavljanja preostalih Srba.

20.08.1996. Ustaški stožernik Dubrovnika u vreme ustaške nezavisne države Hrvatske, Ivo Rojnica, doputovao je u Dubrovnik gde ga je uz počast dočekao gradonačelnik Josip Obulj. Ivu Rojnicu je inače i odlikovao Franjo Tuđman. Rojnica je „glavni junak“ iz filma „Okupacija u 26 slika“ ustaški koljač, koji je u doslovnom smislu trebio iz Dubrovnika sve Srbe i Jevreje. Dok je režiser ovog filma Lordan Zafranović danas nepoželjan u Hrvatskoj, zločincu Rojnici se ukazuju sve počasti.

Optuživanje Hrvatske: Nemački ogranak Helsinki Voča optužio je Hrvatsku vojsku za zločine nad srpskim stanovništvom, počinjene za vreme agresije na Krajinu. Iako se podaci o broju ubijenih ne slažu sa stvarnim brojem žrtava ustaškog rezima Franje Tuđmana, već samo iznošenje podataka o zločinima je značajan korak u pravcu rasvetljavanja hrvatskih zločina. Aktuellt ovo ne pominje.

Da Vas podsetimo:  Od `Srebrenice` prave osnivački mit za naciju koja je poslednjih decenija tri puta menjala identitet

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime