O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(24)

0
1015

01.09.1996.Ukidanje Herceg-Bosne

kornblum1Muslimani ponovo pokušavaju da uđu u Mahalu – S a r a j e v o (Tanjug) – Dž. Kornblum je ukinuo Herceg‑Bosnu, ali da li će to uraditi i Hrvati, ostaje da se vidi, komentariše se u sarajevskim opozicionim krugovima posle posete Kornbluma Sarajevu. U istim krugovima se ocenjuje da je Kornblum ukinuo samo ime Herceg‑Bosne, ali je malo verovatno da za jedan dan može da nestane temeljni koncept „objedinjavanja Hrvata na svojim teritorijama“.

Kornblum je prisilio hrvatsku stranu da stavi potpis na odluku o ukidanju samoproklamovane republike, a muslimansku da paralelno prenese ovlaštenja svojih institucija vlasti, na federalne. Izveštaji sa sednice foruma Federacije, na kojem je učestvovao američki tim stručnjaka zajedno sa Kornblumom, potvrđuju da su oni presuđivali u trenucima kada federalni partneri nisu mogli da se slože oko prenosa vlasti u Federaciju.

Praktično sve je obavljeno i dogovoreno pod pritiskom da bi se ostvarila kakva takva federacija do izbora. Sve je učinjeno u poslednjem trenutku, kad treba pripremiti bilo kakvu federaciju koja će, nakon izbora, biti ravnopravan partner RS u stvaranju zajedničkih institucija buduće dejtonske BiH.

B e o g r a d (Tanjug) – H. Silajdžić, izjavio je muslimanskom radio Sarajevu da ne veruje da će hrvatska republika Herceg‑Bosna biti ugašena, iako je ženevskim sporazumom predviđeni rok bio 31. avgust o.g. „Herceg‑Bosna će samo promeniti ime i ništa više“, rekao je Silajdžić.

Dopisnici lokalnih muslimanskih radio stanica iz srednje Bosne javljaju da nema nikakvih nagoveštaja da je prestala da postoji paradržavna tvorevina hrvatska republika Herceg-Bosna.

Na područjima pod kontrolom HVO i dalje se, tvrdi isti izvor, vijore hrvatske zastave i zastave Herceg-Bosne, a i ostala obeležja i znamenja nisu uklonjena.

Ekshumacija masovne grobnice „Ovčara“

01.09.1996.

Da Vas podsetimo:  Beba podmetnuo “Mauricijus” Vučiću? Odlazak Bebe – znak da je Vučić pušten niz vodu?

V u k o v a r (Tanjug) – Više stotina stanovnika Vukovara je na protestnom skupu zatražilo da se, uporedo sa masovnom grobnicom „Ovčara“, otvore i sve druge masovne grobnice širom Hrvatske.

Učesnici protestnog skupa tražili su da se, poštujući hronologiju ratnih zbivanja, najpre ispitaju zločini hrvatskih vlasti nad vukovarskim Srbima u tom periodu. Uz podsećanje da je u hrvatskoj registrovano čak 100 masovnih srpskih grobnica, ukazano je na dogovor postignut u Ženevi krajem 1993, da se otkopavanju pristupi istovremeno. Insistiranje da se otkopa samo „Ovčara“, ocenjeno je kao deo scenarija po kojem će ponovo samo Srbi biti okvalifikovani kao ratni zločinci.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime