O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(6)

2
1207

Peter-Handke1

Peter Handke

1996.05.24. Strani mediji: Berlin. Nedeljnik ”Zajt” komentariše dogadjaje u RS. Uz optužbe da predsednik Karadžić ometa mirovni proces, list upozorava da ”postoje veliki problemi i unutar hrvatsko-muslimanske federacije, pre svega povratak izbeglica, pa je potpuno sprovodjenje Dejtonskog sporazuma došlo u pitanje”.

1996.05.24. Carl Bildth: Najavio je u Parizu pritiske na rukovodstvo RS. Bildth je izjavio da Karadžić na političkoj sceni ”truje političku klimu” ne trudeći se da tu tvrdnju pojasni bilo čim osim ustaljenih neargumentovanih optužbi za navodne ratne zločine i ”ometanje mirovnog procesa”.

1996.05.24. Peter Handke: Ovaj Austrijski pisac izdao je putopis ”Pravda za Srbiju” jer, kako je rekao, ”nije mogao da podnese da Srbiju proglašavaju jedinim krivcem, a niko od novinara, koji su za rat optužili Srbe, nije otišao dalje od Beograda”. Komentarišući histerične reakcije Zapada, naročito Nemačke na njegovu knjigu ”Pravda za Srbiju” autor je objasnio da to ”očigledno dolazi od loše savesti”.

1996.05.25. Haški tribunal: Posle tri nedelje sudjenja Dušku Tadiću u Hagu se stiče utisak da je on prilično nevažna ličnost u celom ovom procesu. Sve ono o čemu se govori i svedoči, ne odnosi se na njega. Ponekad ga ”uhvati” kamera samo na par sekundi, tek da se ne zaboravi da je ovo ustvari njegov proces.

Aleksandar Prlja

1996.05.25. Hrvatska – Istina: Hrvatska je uložila ostar protest britanskom Forin oficu zbog zvanične publikacije o fudbalskom prvenstvu ”Euro 96” koje je podeljena učenicima u 3.200 škola u velikoj Britaniji a u kojoj ima ”zlonamernog iznošenja iskrivljenih i netačnih istoriskih i aktuelnih podataka o Hrvatskoj”. U tekstu publikacije izmedju ostalog piše: ”U Drugom svetskom ratu nacisti su osnovali svoju vladu u Hrvatskoj koju su vodile ustaše, bivši teroristi. Oni su počinili genocid nad Srbima, uključujući masakre, izgnone i prisilne prelaske na rimokatoličku veru. Nakon rata Hrvatska se integrisala u Jugoslaviju koju je predvodio maršal Tito koji je i sam bio Hrvat. Nakon njegove smrti 1990. Hrvatski separatisti su došli na vlast i proglasili nezavisnost…” (Politika ekspres) O školskom gradivu u Švedskim školama, iz koga uče decu o Srbima, o Kosovu, o Srbiji i u Jugoslaviji, mogu se naći i tvrdnje kao naprimer da”Sa Srbinom možeš da jedeš i piješ – a nikako ne smeš da mu okreneš ledja” ili da su Srbi narod”koji ima nagon da seče uši i noseve” ili da ”Kosovo nije Kosovo već Kosova” i slično, a da naša Ambasada u Štoholmu ne reaguje. Aleksandar Prlja čak ne obaveštava ni srpskou ili jugoslovensku vadu o ovakvim rasističkim i neprihvatljivim presedanima.

Da Vas podsetimo:  Plate rastu iz meseca u mesec; nemamo otpuštanja u doba krize

2 KOMENTARA

  1. Osoba JO je izgleda pobrkala clanke. Ovde ne vidim da se neki covek hvali pa bi bilo pozeljno da nas obavesti na koga se odnosi njegov komentar i kakve veze sa ovime imaju neki radio snaga naroda ili tv stanica?

  2. UBISTE SE OD HVALE PREMA OVOM COVEKU ALI NE CUH DA JE RADIO SNAGA NARODA ILI NEKI DRUGI RADIO A KAMOLI TV STANICA URADILA INTERVJU SA OVIM COVEKOM…SAMO TRALALALALALALA TRTLJATE

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime