O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(9)

0
1149

1996.05.31. Srušen most: Muslimani su srušili most na reci Janji, desetak kilometara od Ugljevika. ”Most je juče srušen na području gde je u dogovoru sa muslimanskom stranom promenjena granica izmedju naše države i M-H federacije. Granica sada ide rekom Janjom, koja je do tada bila na teritoriji federacije” izjavio je M.Stjepanović, predsednik skupštine opštine Ugljevik. On je dodao da muslimanska strana nije dozvolila da Srpska policija učestvuje u istrazi.

goldstoneRičard Goldston

Mediji ćute. Možda smatraju da ovakvim akcijama muslimani poštuju Dejtonski sporazum?

1996.05.31. Srbi u Sarajevu: Pritisci na Srbe ostale u Sarajevu nastavljaju se. Na kuću Ranka Pandurevića u kojoj je živela njegova majka, Zorka Pandurević (na Vracama), ubačena je bomba. Deo kuće je zapaljen a deo opljačkan. Aktuellt ni reči. Potparol UN-a Aleksandar Ivanko je izjavio da su u Sarajevu i Visokom zabeležena brojna zlostavljanja Srba. ”Evidentirano je više od 70 sličajeva maltretiranja Srba, 400 upada u kuće i oštećenja imovine iz 37 slučajeva deložiranja Srba koji žive u Sarajevu” – precizirao je Ivanko. Aktuellt ovo ne pominje u svojim emitovanjima.

1996.05.31. Strani mediji: Vrhovni tužilac tribunala Ričard Goldston, podigao je četiri nove optužnice za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, a jedna bi se mogla odnositi na ministra odbrane Hrvatske Gojka Sušak, tvrdi ”Dejli telegraf”. Špekuliše se da se ostale tri optužnice odnose na ljude u samom vrhu država nastalih raspadom bivše SFRJ.

1996.05.31. Strani mediji: Tragajući za kompromiujućim materijalom kojim bi optužila rukovodstvo RS za navodne zločine, medjunarodna zajednica je otkrila druge afere koje pogadjaju najviše ličnosti svetske diplomatije – ističu holandski mediji. (Švedski ćute) Procenjuje se da bi lov na srpske vodje mogao da se završi tako što će se u postavljenu zamku uhvatiti neke mnogo krupnije zverke, što medjunarodnoj zajednici i njenom imidžu ne ide u korist.

Da Vas podsetimo:  Kako Vučić diže rejting preko zloupotrebe obeležavanja Oluje
Karl Bilt
Karl Bildt

1996.05.31. Carl Bildt: Komentarišući izjavu Carla Bidta da ne želi da saradjuje sa potpredsednikom RS Biljanom Plavšić, Berlinski ”Lajpzinger Foks Zajtung” se pita: ”Nije li Bild prekoračio svoje kompetencije. Ako radi u dogovoru sa NATO-m, kao što se predpostavlja, onda se mora postaviti i pitanje da li je Alijansa uopšte spremna da razgovara sa onim ljudima koje je izabrao srpski narod?”

1996.05.31. Embargo na oružje: Piter Galbrajt i Čarls Redman (ambasadori u Zagrebu i Bonu) izjavili su sinoć pred komisijom američkog kongresa da su u aprilu 1994 obavestili vladu Hrvatske da Vašington ”nema primedbi” da Zagreb dozvoli tajne isporuke oružja, uglavnom iranskog, bosanskim muslimanima. Predsednik komiteta za medjunarodne odnose B. Gilman rekao je da Klintonova administracija nije o svojim potezima obaveštavala ni kongres ni američku javnost niti američke saveznike. ”Administracija je tom akcijom prekršila medjunarodni embargo na isporuku oružja zaraćenim stranama, tvrdeći u isto vreme da ga poštuje. Istovremeno, ona je na taj način pomogla Iranu da na Balkanu uspostavi svoje sigurno uporište”, rekao je Gilman.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime