O elektronskim dnevnicima i zabrani zapošljavanja u prosveti

2
1377

Forum beogradskih gimnazija očekuje od ministra prosvete da preispita nasilno uvođenje elektronskih dnevnika u školama koje nemaju tehničke uslove i zahteva ukidanje zabrane zapošljavanja u javnim službama

Direktori na silu uvode elektronske dnevnike u školama koje nemaju tehničke uslove
Forum beogradskih gimnazija očekuje od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića, da preispita nastojanje pojedinih direktora za uvođenje elektronskih dnevnika po svaku cenu u škole koje ne ispunjavaju tehničke uslove da uvedu iste i to preko leđa nastavnika.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je početkom godine preporuku direktorima škola koje ispunjavaju tehničke uslove da od drugog polugodišta pređu na vođenje pedagoške dokumentacije u elektronskoj formi. Međutim, direktori pojedinih beogradskih gimnazija i škola shvatili su ovu preporuku kao obavezu, te po svaku cenu pokušavaju da uvedu elektronske dnevnike u škole, iako one ne ispunjavaju minimum tehničkih uslova. Na ovaj način nastavnici su primorani da pedagošku dokumentaciju vode od kuće što dalje vodi kršenju Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o radu. S tim u vezi, Forum je zbog ove pojave uputio dopis pojedinim gimnazijama i time direktorima ukazao na kršenje zakona.

Forum beogradskih gimnazija podržava svaki vid modernizacije nastave i među prvima je pozdravio uvođenje elektronskih dnevnika u srpske škole, jer verujemo da će uvođenjem istih posao nastavnika biti značajno unapređen. Nedovoljna ulaganja u infrastrukturu obrazovnih ustanova dovela su do toga da se danas pojedine gimnazije suočavaju sa brojnim problemima, pa nas i ne čudi što nisu u mogućnosti da preko noći pređu na e dnevnik, uprkos želji direktora da se što više dodvore ministru.

S tim u vezi, Forum najavljuje da će u narednom periodu preduzeti sve pravne radnje prema onim direktorima koji ne prestanu sa navedenom praksom i nastave da vrše pritisak na nastavnike u pogledu vođenja pedagoške dokumentacije od kuće.

Da Vas podsetimo:  Zašto nemamo radne sudove u Srbiji?

U Beogradu, 7.3.2019.

Forum beogradskih gimnazija, predsednik Aleksandar Markov

Ukoliko se hitno ne ukine zabrana zapošljavanja, decu će nam učiti priučeni nastavnici

Forum beogradskih gimnazija se pridružuje zahtevu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković, kojim se zahteva ukidanje zabrane zapošljavanja u javnim službama. Forum poziva premijerku Anu Brnabić da što hitnije reaguje jer ako se nešto uskoro ne promeni decu će nam učiti priučeni nastavnici sa instant diplomama.

Podsećamo javnost da je više od 23.000 zaposlenih u srpskoj prosveti trenutno angažovano na određeno vreme, a većina njih je u tom statusu duže od četiri godine. Paradoks je da već u ovom trenutku prosveti nedostaje više stotina nastavnika matematike, nemačkog jezika, informatike i drugih predmeta, pa ove predmete često predaju nekompetentni nastavnici, a da s druge strane nastavnici koji su angažovani na određeno vreme ne mogu da zasnuju stalni radni odnos. Pored toga, kolege koje su zaposlene na određeno vreme često su izložene različitim vidovima pritisaka od strane direktora škola pod stalnom pretnjom da će ostati bez posla.

Forum smatra da je dalje istrajavanje Vlade Republike Srbije na zabrani zapošljavanja u prosveti suprotan javno deklarisanom opredeljenju da se mladi zadrže u Srbiji jer većinu nastavnika koji su angažovani na određeno vreme čine mladi koji tek treba da zasnuju porodice, te stoga smatramo da zabrana zapošljavanja nije diskriminatorna samo prema ženama kako to ističe Poverenica, već je direktno uperena protiv svih mladih ljudi.

U Forumu smatramo da, ukoliko je Vladi Republike Srbije zaista stalo do obrazovanja i unapređenja obrazovnog sistema krajnje vreme da reaguje i zadrži mlade nastavnike jer smo ubeđeni da ćemo u bliskoj budućnosti biti u situaciji da nastavnike uvozimo iz susednih zemalja ili će nam decu školovati priučeni nastavnici sa instant diplomama.

Da Vas podsetimo:  Analiza Budžetskih Bilansa Srbije za 2020

U Beogradu, 15.3.2019.

Forum beogradskih gimnazija, predsednik

Aleksandar Markov
Izvor: stanjestvari.com

2 KOMENTARA

  1. Itekako sam diskriminisana i kao žena, jer zbog uredbe ne smem da se odlučim na proširenje porodice. A stalno slušamo o uvodjenju mera za podizanje nataliteta.
    A takodje sam i pod pritiskom direktora u smislu, da učenike svojim prevozom i o svom trošku vodim na takmičenja (udaljenost 180km), što na posao dolazim autom 40km u oba pravca i ja ne smem da tražim ni dinar za prevoz jer znam šta me čeka od novog septembra. Ovako samo moram da ćutim i trpim!

  2. Odlaskom profesora fakulteta u zasluznu penziju ostaje upraznjeno mesto. Zabrana zaposljavanja u prosveti je strasna greska, koja ce se pokazati SVIMA posle desetak godina. Kada nasi univerziteti skliznu sa liste (Sangajske) opste priznatih univerziteta u svetu. To se radi namernoi ciljano, uostalom i sami znamo kako je prosla privatizacije privrede (Labus,Vlahovic,Pitic),banke (Dinkic),privreda,vojska (Sutanovac,Tadic), sudstvo…….. pa evo i prosveta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime