O hijerarhiji i gordosti

0
873

Razgovorao sam sa prijeteljem koji ima izrazito negativan odnos prema crkvi. Između ostalog, zbog toga što u crkvi postoje hijerarhija i poslušnost. To mu smeta

Razgovarao sam sa prijateljem koji ima veliki otklon prema svemu što je religiozno i crkveno.

Kroz razgovor, upoznao sam ga sa izvornim hrišćanskim (pravoslavnim) učenjem, a on je shvatio i priznao da, što se tiče međuljudskih odnosa (horizontale ili onog dela vere koji nema veze sa mistikom, pošto je atista i odbacuje svaku mistiku), u hrišćanstvu zaista nema nikakvih elemanata fašizma, rasizma i klasnog ili kastinskog sistema. To je važno mom prijatelju, koji je levičar i antifašista. Prepoznao je elemente levice i antifašizma u Hristovom učenju i životu prvih hrišćanskih zajednica.

Ali, kada smo došli do priče o crkvi, nije hteo da razgovara o tome, jer ima izrazito negativan odnos prema crkvi. Između ostalog, zbog toga što u crkvi postoje hijerarhija i poslušnost. To mu smeta.

Pokušao sam ovako da mu objasnim.

Pošto nisi fizičar, zamisli da si bez potrebnog znanja i iskustva počeo da radiš u nuklearnoj elektrani. Da li bi ti slušao starije kolege, iskusne inženjere i fizičare, i radio sve što ti oni kažu da radiš?

On je odgovorio: „Da“.

Pošto nisi doktor, kada odeš kod lekara, da li slušaš savete lekara ili iznosiš, kao da si jednak sa njima, svoje mišljenje i teorije? Da li radiš ono što ti lekar kaže, ili govoriš da ti znaš bolje i sam se lečiš?

On je odgovorio: „Slušam lekare“.

Pošto on nikada nije išao kod psihoterapeuta, rekao sam mu da zamisli da ima neki problem psihološke prirode i da je otišao kod psihoterapeuta da traži pomoć. Onda sam ga pitao: „Da li bi ti tada odgovarao na sva pitanja psihoteraputa i rekao ono što drugima nisi pričao, što si čuvao samo u sebi i da li bi prihvatio i primenio savete koji bi dobio od psihoterapeuta?“

Da Vas podsetimo:  Pravoslavlje je borba!

On je odgovorio: „Ispričao bih sve o sebi i slušao savete“.

Tako je, rekao sam mu. Sve si to radio u školi, onda i kao student – slušao si nastavnike i profesore, i učio od njih. I tu je postojala hijerarhija. Isto to si radio kada si se kao inženjer zaposlio, slušao si starije kolege i radio prema pravilima struke, trudio si se da dostigneš te standarde, pa si naučio sve od pisanja projekta do biznis plana.

Onda sam ga pitao:

„Zašto misliš da je drugačije kada odeš kod duhovnika koji od tebe više zna i ima više iskustva? Ili, na primeru Matriksa, šta je Neo znao o svetu pre nego što ga je Morfijus pronašao, tj. koliko je Morfijus više znao i koliko je imao više iskustva u odnosu na Nea, u trenutku kada je Neo ispred sebe imao plavu i crvenu pilulu? Da li je Neo posle toga prošao obuku kod Morfijusa?“

Zatim sam dodao:

„Zloupotrebe postoje i u zdravstvu i prosveti, a ne samo u crkvi. Loših i nedostojnih ima i među doktorima, naučnicima i psihoterapeutima, a ne samo među sveštenicima i monasima“.

Nikola Varagić
Izvor: stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime