„Visoka“ politika: O komarcima i Reganu

0
909

2014-07-09_053350Samo velike teme, obično toliko velike da je problem malog čoveka uvek u senci, da ne kažem da se golim okom ne da videti. To je naša stvarnost. Takvi smo. Jedan poznanik mi je svojevremeno pričao da je na vrh Durmitora sreo starinu od sto leta koja ga je odmah uz prvu lozu pitala: “Boga ti, reči mi kaki je oni Regan čovek?” Ništa o otkupnoj ceni ovaca koje je ceo život čuvao, ništa što nema ambulante ni blizu, ništa o obećanom putu, šefu mesne zajednice ili lokalnom kafedžiji, pa čak ništa ni o ovoj “našoj situaciji”. Odmah Regan.

Tako i danas. Razgovori u Moskvi, hoćemo li kao nekad između zapada i istoka, rudna renta, rupa u budžetu, Beograd na vodi i novi lažni doktorati. Za to vreme u dve opštine vanredno stanje zbog komaraca. U Kovinu i Pančevu, a izgleda da će uvesti vanredeno stanje i u Kraljevu gde je registrovan pacijet zaražen virusom Zapadnog Nila. Lako ćemo za rat u Ukrajini, naš Sančo Pansa, ministar spoljnih dela ima mišljenje o tome, znamo sve o globalnim prilikama i neophodnim reformama u Srbiji, Don Kihot Vučić svaki dan o tome telali. I to sve sve glasnije poput deteta koje kroz šumu peva i viče kako bi odagnalo strah. Ali o komarcima se niko ne izjašnjava. Naravno, ne očekujem ja da se Kihot Vučić bavi i time, mnogo je za premijerski opis radnog mesta, ali morao bi da ima nekog svog, recimo ministra zdravlja ili onog za vanredne situacije, da poneku kažu o činjenici da građani Srbije u pojedinim delovima države ne mogu da izađu iz kuće od ove napasti.

Naravno, nije baš potrebno da se ima biološki ili kakav drugi fakultet za ovu nepriliku. Posle onoliko kiša i vode dosta očekivano deluje najezda komaraca. A i ako nije normalno, logično je zapitati se: što bi samo komarci ovde bili normalni? Ali nevolja je u tome što o tome nije niko razmišljao. I nije ih tretirao, kako se sada to moderno kaže. E sad, opet se vraćam na čuveni niški bilbord “Slavimo Beograd”. U prestonici su oni mali avioni što lete tik iznad krovova gde misliš da samo što nisu pali, zaprašivali su i relativno se mirno spava. Može se pored reke i po Košutnjaku tokom celog dana. A provincija? E, za njih je sistem “dođi juče”.

Da Vas podsetimo:  Savet za štampu: Blic, Dnevnik, Stori i portal Resetka.rs prekršili Kodeks

Primenjena velika politika ima samo smisla ako na kraju zadovoljnim i srećnim, bezbednim i spokojnim čini male ljude. Sve ostalo je džaba. Zapravo liči na onu “kaki je oni Regan čovek”. Šta briga Pančevce šta ima Goran Ješić ili Igor Mirović da saopšte o situaciji u Demokratskoj stranci i pokrajini? Ili Gordana Čomić o uticaju društvenih mreža na politički život Srbije? Ili prosuta priča da ministri u vladi, siroti mali, neće na odmore? Komarci gospodo, komarci! Kaže se da je pametnim i talentovanim ljudima i komarac muzika. Kad čuju tu muziku ljudi će se pozdraviti sa vama. Neće to skoro, ali biće.

Stojan Drčelić

Dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime