O lošim kadrovima, neznanju i torti

0
1791

torta

Onog dana kada je Srpska napredna stranka počela da od svog vođe (pri tom ni jednom nisam mislio da je vođa – Master Toma, već Znate-Već-Ko) pravi polubožanstvo, pa i više od toga, počeo je njen krah.

Svi (baš svi) politički lideri u novijoj istoriji (ne samo Srbije, već Balkana), okružuju se lošim kadrovima. Zašto? Jednostavno: zato što loši kadrovi klimaju glavom, odobravaju svaku misao partijskog lidera i dive se njegovoj genijalnosti. A svaki vođa želi da bude genije.

Ima još razloga zbog kojih loši kadrovi samo klimaju glavom, odobravaju i dive se: tako se lakše napreduje u partiji; tako se dobija bolji posao; tako se prikriva svoje neznanje; i na kraju – tako jednog dana možete (ako ste loš kadar), da kažete kako ste sve vreme upozoravali na pogrešne odluke svog dojučerašnjeg polubožanstva.

Ništa ne uništava tako efikasno jednu političku partiju kao što to rade loši kadrovi.

A novija srpska politička istorija (ili je bolje napisati „najnovija“) je prava enciklopedija dokaza u prilog ovoj tvrdnji.

LISTA KOJA TO DOKAZUJE

Da krenemo od samog vrha najveće, atuelno vladajuće stranke u Srbiji?

Predsednik države (bivši predsednik stranke) koji je preko noći postao master ekonomskih nauka?

Guvernerka Narodne banke Srbije sa nikad dokazanim i prikazanim doktoratom ekonomskih nauka za koji se pretpostavljalo da je stekla u Prištini, kad ono, na fakultetu na kom je i Master Toma postao master?
Ministar odbrane kom nisu mogli da pronađu ni svedočanstvo srednje škole, a koji je volšebno završio ekonomski fakultet?

Šef poslaničke grupe SNS -mašinski inženjer koji ne zna kako se kaže: vazduhoplov i vazduplohov?
Ministar pravosuđa koji je na Pravnom fakultetu bio asistent, a u sudnicu (po sopstvenom priznanju) nikad nije ušao?

Da Vas podsetimo:  Industrija udžbenika u Srbiji je vredna 100 miliona evra, dok ulaganje u njihovu proizvodnju nije veće od milion-dva.

Zamenik predsednika Skupštine, koji je od konduktera (pardon, saobraćajnog tehničara) postao menadžer kroz neki trčeći fakultet?

Ili možda bivši predsednik Skupštine Srbije i aktuelni ministar unutrašnjih poslova koji je takođe preko noći, pored svih obaveza uspeo da završi master rad, pa doktorira (iako 2012. nije bio ni blizu upisa master studija)?

Sve ovo su najbliži saradnici Reformatora Velikog.

Svi oni se udvorički smeškaju. Ljube senku svog Reformatora Velikog kad prolazi hodnikom, kad govori u Parlamentu, kad lomi kvaku, kad steže kaiš narodu… Najbolji primer za to?

I da se razumemo: on je samo verbalizovao svoju političku potrebu da pokaže koliko se divi Svom Vođi. Isto toliko se oduševljavao već pomenuti doktor nauka dok je pre pet godina nosio torbicu svom partijskom šefu, za šta je baš nagrađen. Ili keramičar koji se bavi vojskom.

Sve su to – loši kadrovi koji vode Srbiju. Niko ne zna gde. Ne zna ni On. Reformator Veliki. I svakim danom to dokazuje. Baš kao što se svakog dana dokazuje kako je SNS na ivici implozije, sa ozbiljno razjedinjenim rukovodstvom.

SREBRENICA, PRIMER (NE)JEDINSTVA

Da vas podsetim: pre dva dana iz Vučićevog kabineta je stigla informacija da Srbija neće tražiti od Ruske Federacije da u Savetu Bezbednosti stavi veto na rezoluciju o Srebrenici.

Onda je Tomislav Nikolić (ne znam na osnovu kojih ustavnih ovlašćenja) tražio od Vladimira Putina da Ruska Federacija u Savetu Bezbednosti stavi veto na rezoluciju o Srebrenici.

A potom je u nedelju – RTS objavio izjavu Aleksandra Vučića koja glasi:

„Ukoliko taj dokument (rezolucija) bude usvojen pred Savetom bezbednosti, a Rusija ne stavi veto, Republika Srpska će znati da ima samo Srbiju, a naša zemlja da u teškim trenucima može da se osloni samo na sebe„.

Da Vas podsetimo:  Lekcije iz epizode sa Zagorkom Dolovac

Čekaj bre, Reformatoru Veliki, pa zar nisi do juče pričao kako je Srbija danas poštovana u svetu kao nikad dosad?

Zar nisi govorio kako Srbija danas u Evropi ima samo prijatelje?

Zar nas nisi ubeđivao kako se svemu što ti radiš divi ne samo Evropa, nego i ceo svet?

Majka mu stara, meni se činilo do juče da ti se posle premijerske fotelje smeši fotelja šefa MMF-a za Grčku, gde bi objašnjavao raskalašnim Helenima kako se štedi i kako se narodu steže kaiš!

I šta sad? Kako da protumačimo činjenicu da tvoji veliki prijatelji Britanci nemaju nameru da povuku tu rezoluciju u Srebrenici? Zar nisu mogli na tvoju konsterniranost da reaguju povlačenjem dokumenta zarad prijateljstva?

Zar nisi mogao, o Reformatoru Veliki, da kod Angele izdejstvuješ da pozove one u Dauning stritu i kaže im „pustite mog prijatelja“?

Ili tvoj veliki prijatelj i brat, šeik i brat Bin Zajed? Ništa, ha? Ni pare, ni veze.

Kako ćeš, o Reformatoru Veliki da predstaviš narodu ovaj šamar?

Kao veliku pobedu?

Ili ćeš da kažeš kako je za rezoluciju kriva prethodna vlast, pošto je tvoj nosač torbice već okrivio prethodni režim (misleći na demokrate) za ovo što nam je sad spremio London…

Ne znam, bivši heroju od Feketića, šta ti je raditi.

Pre nekoliko dana je na Televiziji N1, u emisiji Pressing kod Amira Zukića gostovao Zlatko Lagumdžija, bivši lider SDP u FBiH, bivši premijer FBiH, bivši šef diplomatije BiH. Inače intelektualac, doktor informatičkih nauka. Na pitanje voditelja, „čega se stidite“, Lagumdžija je rekao da je napravio mnogo kadrovskih grešaka. To ga je, istina i vlasti koštalo. Kadrovi, moj Reformatoru Veliki, u Bosni napraviše belaj. A bogme – i u Srbiji. I to ozbiljan belaj.

Da Vas podsetimo:  Dok se ne promenimo, "događaje" prepustimo stranim filmadžijama

Opusti se, Vučiću. To što tvoja stranka u poslednjih mesec dana gubi na rejtingu – ne znači da će se u Nemanjinu vratiti premoreni i obogaljeni DS. Opusti se, Vučiću. Tvoj ego hrane kojekakvi lokalni obor-knezovi, koji u svom ulizivanju idu toliko daleko da za porodična slavlja prave tortu s tvojim likom. A onda niko ne sme da je iseče, nego pojedu samo ono sa strane. Zabrini se onog dana kada neko uzme nož i preseče tortu što je stavio u zamrzivač – na pola.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime