O malim mučenicima iz leskovačkih fabrika (1914)

0
76

Članak je prvobitno objavljen u Radničkim novinama, 1914. godine, pod nazivom “Mali mučenici iz leskovačkih fabrika”.

Ovo su deca iz tekstilnih fabrika u Leskovcu koju je privredni inspektor saslušavao. Među njima su sedmoro muškarci a ostalo devojčice. Od četrdeset sedmoro, šestoro ih je stupilo u fabriku od sedam godina; četrnaestoro od osam; dvanaestoro od devet; osmoro od deset; sedmoro od jedanaest.

Trideset i petoro nije učilo osnovnu školu ni jednoga dana, a četvoro ih je učilo po jednu ili dve godine.

Sedmoro radi u fabrici po 12 sati za nadnicu od po 0,20 p. din. Sedamnaestoro za 0,30 p. din. Šesnaestoro za 0,40 p. din. Sedmoro za 0,50 p. din. a jedan za 0,60 p. din.

Sedamnaestoro dece upotrebljuje se na radu i na “smeni”. To je rad koji se vrši po rasporedu pojedinih partija danju i noću.

Od ove dece devetoro je tuberkulozno; sedmoro škrofulozno; dvadeset devetoro bolešljivo i slabunjavo. Nijedno dete nije nađeno kao zdravo!

Kad se pogledaju ova deca, ne bi rekao čovek da imaju više od po 6-7 godina; međutim njihova starost je: četvoro od osam, petoro od devet, sedmoro od deset, desetoro od jednanaest, šesnaestoro od dvanaest, petoro od trinaest, jedno od četrnaest godina.

Sva su ova deca zakržljala i nepravilnoga, iskrivljenog uzrasta, što je posledica preranoga rada u fabrikama u kojima su sva već provela od jedne do pet godina.

Dimitrije Mita Teokarević, Kosta Ilić Mumdžija i Milan Popović

Eto, ovu decu fabrikanti Ilić, Teokarević i Petrović upropašćuju u svojim preduzećima, tamo ih tuku, pa kad polumrtva od rada i torture popadaju, dolaze im noću roditelji te ih nose kući.

Čitave su generacije ove dece upropašnjene, a danas fabrikatni nastojavaju da zadobiju policiju koja bi trebala da izvrši nad ostalima i nad njima divlje nasilje!

Da Vas podsetimo:  DOSIJE OLUJA: ČETVORICA HRVATSKIH PILOTA SU OPTUŽENI ZA ZLOČIN NA PETROVAČKOJ CESTI AVGUSTA 1995. GODINE

Među ovim malim mučenicima ima ih dosta i osakaćenih na radu, kao što je onaj dečko na desnoj strani slike što pokazuje desnu ruku na kojoj su odsečena tri prsta.

Na slici se vide i tri starice, jedna od 78, jedna od 80 i jedna od 83 godine, koje rade sa nadnicom od 0,60 do 0,80 p. dinarskih.

Starici Nedi Vukosavljević odsekla je mašina ruku i ona radi sada sa jednom rukom.

Posle ovoga detalja iz leksovačkog fabričkog pakla, mi pitamo, sasvim ozbiljno pitamo: ima li u buržoaskoj javnosti i žurnalistici ljudi?

Ako ih ima, dužnost im je da progovore protivu ovih strašnih zločina!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime