O medijima u digitalnom dobu u Beogradu: Stojimo na raskrsnici

0
808

foto_vest__1444988137Internet se mora zaštititi i njega moraju da zaštite vlade, civilno društvo, sami novinari i medijske kuće, ključne su poruke početka trodnevne međunarodne i regionalne konferencije “Dolazak u digitalno doba: Sloboda izraza”, koju u Beogradu, u sali Kinoteke, organizuje OEBS

Internet je sloboda uređivanja, a mi stojimo na raskrsnici budućnosti Interneta. Internet mora da se oslobodi, jer se na njemu sada podižu električni zidovi, i on se usitnjava. Pristup informacijama, uređivačka nezavisnost, zaštita izvora i sloboda govora su tradicionalne vrednosti medija i novinarstva koje se moraju zaštititi danas i na Internetu. Internet se mora zaštititi i njega moraju da zaštite vlade, civilno društvo, sami novinari i medijske kuće, ključne su poruke početka trodnevne međunarodne i regionalne konferencije “Dolazak u digitalno doba: Sloboda izraza”, koju u Beogradu, u sali Kinoteke, organizuje OEBS. Konferenciju su jutros otvorili predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, srpski ministar za kulturu i informisanje, Ivan Tasovac, šef OEBS-a u Srbiji Piter Burkhard, uz predstavnike donatora – holandske ambasade i fondacije SHARE. KoSSev uživo prati ovu konferenciju.

Mijatović je uputila kritiku vladama, uključujući i one iz regiona, koje se, kako je naglasila, “kreću u pogrešnom smeru” kada je u pitanju obezbeđivanje i osiguravanje slobode govora, danas najvidljivije na Internetu, jer pokušavaju da cenzurišu objavljivanje i razmenjivanje informacija i “usitnjavaju” svetsku mrežu pod izgovorom bezbednosti građana.

“Vlada ima ulogu da osigura građanima da žive u sigurnom okruženju, ali ne sme da postoji dilema slobode i demokratije na jednoj strani, nasuprot bezbednosti, sa druge, već i jedno i drugo,” naglasila je Mijatović. Ali se vrlo često u zemljama vidi da je bezbednost izgovor za “utišavanje glasova”, dodala je.

foto FonetMijatović je govorila i o konkretnim primerima pritisaka na novinare i urednike i sprečavanja širenja slobode govora i profesionalnog obavljanja njihovih zadataka, pre svega kroz slučajeve zastrašivanja, pritisaka da novinari otkriju svoje izvore, kroz institucionalno privođenje i hapšenje na osnovu neosnovanih optužbi, odnosno “izmišljenih slučajeva”.

Da Vas podsetimo:  Vidojković i Kulačin podneli krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića zbog pretnje „Ja bih ti srce iščupao kada bih te sreo“

“Srela sam mnogo ljudi u mnogim zemljama, srećom, ne u našim zemljama — one koji su u zatvoru. Mnogi od njih su još uvek u zatvoru zbog izmišljenih optužbi,” rekla je Mijatović, navodeći i konkretne primere iz više zemalja regiona, kada je u pitanju pritisak za otkrivanje izvora informacija.

OEBS je više puta snažno podigao glas zbog slučajeva kršenja profesionalnih i ljudskih prava, pre svega zbog ovih slučajeva zastrašivanja i pritvaranja, rekla je predstavnica OEBS-a za slobodu medija.

U svom izlaganju Mijatović se posebno osvrnula na pitanje zaštite privatnosti, naglasivši da se ona na Internetu mora zaštititi, te da pravno rešenje za ovaj medijski prostor nije regulisano.

Ipak, u insistiranju na zaštiti privatnosti, realnost je i da se ona, u postojećim okolnostima neuređenog pravnog okvira, ne može u potpunosti zaštititi. Mijatović je istakla upravo važnost pravnog uređenja prostora svetske mreže.

“Sve ovo ima obeshrabrujući efekat na novinare,” zaključila je Mijatović.

U napadima na medije, postoji i novi trend, a to su slučajevi napada i zastrašivanja žena novinara. Mijatović je rekla da je njena kancelarija nedavno zabeležila dva takva slučaja.

Novi trend napada na novinare – to su napadi na žene, slučajevi napada na novinare profesionalce, ali i napadi po rodnoj osnovi, pretnje smrću, pretnje silovanjem, pretnje ugrožavanja porodice, napadi na Fejsbuku, objasnila je Mijatović.

U ovim trenucima traje panel o izazovima i uspostvaljanju online medija, na kojem govori više novinara iz Moskve, Budimpešte, Skoplja, Prištine i Beograda. Novinar Faik Ispahiu iz “Internews Kosova” upravo predstavlja portal iz Prištine “Kallxo​.com”.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime