O mini hidroelektranama u parku prirode

0
1025
Foto: insajder

Rubrika pitanje dana najbolje oslikava s kakvim se sve problemima susreću novinari – institucije često ne reaguju na postavljena pitanja čak ni u slučajevima kada to moraju da urade po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja. Tokom prethodne nedelje, odgovore na pojedina pitanja novinari Insajdera uspeli su da dobiju posredno, insistirajući na njima u brojnim telefonskim pozivima nadležnima.

Izgradnju mini hidroelektrana po pravilu prate kritike zbog negativnog uticaja na životnu sredinu, a istraživanje Insajdera otkrilo je da Zavod za zaštitu prirode u slučaju MHE Pakleštica koji se nalazi u okviru parka prirode Stara planina naizmenično davao i povlačio dozvolu za izgradnju.

Posledica je izgrađena MHE iako su na tom mestu evidentirana zaštićena vrste riba i strogo zaštićena vrsta raka.

Zbog toga je Insajder uputio sledeća pitanja Zavodu za zaštitu prirode:

1. Zašto je preinačeno prvobitno negativno mišljenje koje je dato za izgradnju MHE Pakleštica?

2. Da li će Zavod, imajući u vidu obrazloženje Upravnog suda, preinačiti mišljenje o izgradnju MHE Pakleštica u negativno?

Iako je Zavod za zaštitu prirode među institucijama koje su uglavnom redovno odgovarale na pitanja, ovo pitanje je zasad ostalo bez odgovora.

Nakon deset godina neraspakovani aparati za dijalizu rashodovani
Slučaj osam aparata za dijalizu koji 10 godina stoje neraspakovani u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji došao je po svoj prilici do raspleta. Ili barem do početka raspleta jer se i dalje ne zna ko je odgovoran zbog toga što su pacijenti godinama putovali na dijalizu u Kraljevo, umesto da to urade u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi.

Gotovo mesec dana nakon što su upućena pitanja Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji o tome kada će aparati biti stavljeni u funkciju, dobili smo potvrdu da su aparati otpisani odlukom Upravnog odbora. Smenjena je i direktorka Specijalne bolnice odlukom ministra Zlatibora Lončara, a pitanje novinara Insajdera Ministarstvu zdravlja na osnovu čega je doneta odluka da se aparati otpišu, kao i šta će biti s njima, je i dalje bez odgovora.

Da Vas podsetimo:  NIJE BILO ŽUTE KUĆE: Sramno obraćanje Tačija u Hagu: “Nema pravde kad se progone nevini”!

Takođe su bez odgovora ostala i pitanja postavljena nedelju dana ranije – šta se dešava s istragom o zloupotrebama u RTB Bor, čiji su dugovi u jednom momentu prešli milijardu evra kao i da li će neko odgovarati za penale za nepovučena sredstva odobrenih kredita koji od početka 2017. pa zaključno sa krajem marta 2018 iznose 4,4 milioan evra.

Novinari Insajdera nastaviće da insistiraju na odgovorima.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime