O nezdravom vazduhu u Nišu nema javne rasprave, ali ima tribine u SNS-u

0
921
Ilutracija / Foto: pixabay.com

Da je vazduh i dalje veoma nezdrav, a merenja kvaliteta posebno zabrinjavajuća tokom večeri i noći kada su preporuke da se ne izlazi iz kuće, Nišlije saznaju uglavnom preko stranih agencija koje objavljuju merenja. Dok se zabrinuta javnost informiše na internetu, Srpska napredna stranka za svoje članstvo organizovala je tribinu „Uticaj zagađenja vazduha na zdravlje ljudi“.

U Nišu tokom sezone nije bilo javnih rasprava o ovoj temi. Dok stručnjaci često odbijaju da govore javno – u svoja četiri zida, o zagađenju vazduha diskutovali su funkcioneri Srpske napredne stranke krajem novembra prošle godine.

Među govornicima je bio i doktor Miško Živić, poverenik Saveta za nauku i tehnologiju SNS-a, koji je članovima i simpatizerima objasnio da izloženost zagađenju može da se poveže sa velikim brojem akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja – od iritacija, do prevremene smrti.

Posebno su pogođene osetljive grupe stanovništva, kao što su trudnice, deca, stari i hronični bolesnici, a istraživanja su pokazala da izloženost zagađenom vazduhu u dužem periodu ima veći uticaj na pojavu bolesti, nego unošenje zagađene vode ili hrane – pojasnio je doktor Živić.

Takvi podaci sporadično se čuju i u javnosti, pa građani često pitaju da li bi trebalo da izlaze sa maskama ili, da li bi uveče uopšte i trebalo da izlaze iz kuće. Pitanja najčešće postavljaju na društvenim mrežama ili medijima.

Pri visokom stepenu zagađenja kakvo mi imamo u našem gradu konstantno preporuka je sledeća: Vazduh je opasan po zdravlje, zatvori prozore, ne izlazi napolje, ako izađeš nosi masku. Za sve to vreme, već dva meseca gradom se šetaju roditelji sa malom decom nemajući pojma čemu ih izlažu. Čija je to odgovornost? – pita čitateljka Južnih vesti.

Da Vas podsetimo:  Kako su se srpski "pacifisti" potresli zbog najave obaveznog vojnog roka u Srbiji, a iskulirali američku isporuku "DŽavelina" Prištini

Odgovor sa skupa u SNS-u, kako je objavljeno na sajtu stranke, jeste da je neophodno da se stručnjaci iz različitih oblasti uključe u rešavanje problema, kao i da se kreira politika smanjenja zagađenja, ali i da se građanima pruže pravovremene informacije o kvalitetu vazduha i merama zaštite.

Šta radi Radna grupa?

Takve mere i informacije trebalo bi da dolaze iz tela koje su članovi stranke koji su u vlasti već formirali.

Radna grupa koja se bavi kvalitetom vazduha u Nišu osnovana je ove zime. Do sada su objavili da mere štetne čestice u vazduhu i prave Plan kvaliteta vazduha, dok se konkretna rešenja još čekaju.

Šta je do sada učinjeno da Nišlije lakše dišu zimi pokušala je da sazna i Marija Peternel, i to od Ministarstva zaštite životne. Odgovor je da Grad Niš nije odgovorio ni Ministarstvu šta je konkretno učinjeno.

U cilju adekvatnog sprovođenja zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha Ministrstvo je 1.11.2019. godine uputilo dopis jedinicama lokalne samouorave sa obavezama koje je potrebno da sprovedu u skladi sa Zakonom o zaštiti vazduha, a koje se odnose na donošenje planova kvaliteta vazduha i kratkoročnih akcionih planova. Zaključno sa današnjim danom još uvek nije stigao odgovor Grada Niša o preduzetim aktivnostima na ispunjavanju obaveza navedenih u dopisu Ministarstva – odgovorili su iz Ministarstva.


Kako napolje – sa maskom ili bez?

Novinari Južnih vesti su o ovom problemu pokušali da razgovaraju sa stručnjacima, a jedan od onih koji je prvo obećao odgovore pa odbio jeste i profesor Nenad Živković sa Fakulteta zaštite na radu, inače je jedan od 19 članova Radne grupe. Nakon mesec dana odlaganja, stigao je sledeći odgovor:

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti da sačinim traženi tekst, molim Vas kontaktirajte druge eksperte u datoj oblasti – odgovor je profesora Živkovića.

Da Vas podsetimo:  Bolna ispovest majke heroje sa Košara

Dok eksperti izbegavaju temu, za aktiviste i građane je nezaobilazna, jer često kažu da žive u gradu u kome se vazduh i vidi i oseća.

Jedan od najglasnijih već par godina kada je Niš u oblaku dima jeste bivši narodni poslanik Miloš Bošković, koji svakodnevno šeta sa zaštitnom maskom.

Prvi je reagovao i na to što se o problemu svih građana Niša raspravlja na skupu na kome su samo oni građani koji su članovi stranke. Njegov utisak jeste da je gradska Radna grupa netransparentna i smatra da treba da uključe javnost u svoj rad.

Ispašće ono „kad nećeš da rešiš problem ti napravi Radnu grupu za rešavanje problema“, to sad tako deluje. Meni se čini da će oni to da otaljavaju do proleća, a onda ćemo opet na sve da zaboravimo, jer će da se poboljša kvalitet vazduha – dodaje Bošković.

Takođe napominje da u zagađenim gradovima u okruženju, kao i u Užicu, ima dobrih primera na koje i Niš može da se ugleda, kao i da su neophodne debate o toj temi. Ipak, smatra da pomaka neće biti dok na problem ne ukaže vrh vlasti, koji je do sada zagađenje vazduha samo relativizovao.

Dok se čekaju konkretne mere, a Nišlije žive u uverenju da udišu vazduh koji je opasan po njihovo zdravlje, kako i piše pored obavljenih merenja kvaliteta, sinoćna su pokazala da je PM 2,5 čestica između 160 i 230 po metru kubnom. To je prekoračena količina sitnih čestica u vazduhu, pa je preporuka stranih agencija u toj situaciji je – ne izlazite napolje.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime