O papama i političarima

0
749

Papa i Toma 04 foto AP_1000x0Za nama je istorijska sedmica. Vreme suočavanja. Papa Francisko Prvi delovao je nadrealno i nestvarno dok je ulazio u Aušvic. Bela mantija je vijorila dok je prolazio kroz zloglasnu metalnu kapiju. Veličanstveno. Potrebno svetu.

Treba, međutim, dodati da Rimokatolička crkva nije skrivila Aušvic. Ona je imala uticaja i udela na uspon i održanje fašizma i nacizma. Međutim, antiklerikalna priroda Hitlerovog režima i odlučnost pojedinih sveštenika da se bore za slobodu, na neki način je poništila delovanje drugih, ponekad visokih prelata crkve koji su podržavali ovaj totalitarni režim. Papstvu su trebali vekovi da rehabilituje Jevreje, da oprosti Galileju… Danas postoje snažne tendencije da bude kanonizovan Pije 12. koga neki zovu i „Hitlerov papa“. Papa se, međutim, odlučio da poseti Aušvic. Posetio je Bosnu i Hercegovinu, njegovi prethodnici posećivali su i Hrvatsku… Niti jedan nije otišao u Jasenovac ili Jadovno. U okolini Banjaluke jedan papa je stigao u samostan Petrićevac, ali mu nije palo na pamet da ode u obližnje Drakuliće, Motike… Mesta gde su katolički fašisti ubijali decu u stotinama. Među ubicama bio je i poneki fratar. Šefa te zločinačke države Pavelića izbavili su činovnici Vatikana. I da li neko traži oproštaj za to?

Ovako, papin gest malo podseća na neverovatnu sposobnost suočavanja Republike Hrvatske. Kao najveći mogući akt poniznosti i spremnosti na prihvatanje odgovornosti za zločine u Hrvatskoj i Federaciji BiH spominjana je pre par sedmica nekakva deklaracija hrvatskog sabora o Srebrenici. Valjda Hrvatska najbolje zna šta su žrtve i šta je srpski progon… Prethodnih sedmica traje diplomatski rat između Zagreba i Beograda, dve tehničke vlade se časte notama, a diplomate odbijaju da ih prime… Zbog Stepinca, koga se nisu setili da rehabilituju četvrt veka, zbog ideje da bi Srbiji trebalo nametnuti još uslova – među njima hapšenje svakog ko je pucao na hrvatske separatiste u vreme kada su švercovali oružje i kršili ustav svoje republike i savezne države…

Da Vas podsetimo:  Vukovar : Supružnici Milka (80) i Mirko Oreščanin (78) svirepo ubijeni u skloništu

Na dan kada je pre četvrt veka Alija Izetbegović posetio Novi Pazar tamo je došao i njegov naslednik, sledbenik i potomak Bakir. Opet je bilo reči o paralelama između Republike Srpske i „sandžaka“. Ima tu samo jedan problem. Republika Srpska je međunarodno priznata država, deo jedne složene države članice UN. Nju naseljeva više od milion građana koji pripadaju narodu konstitutivnom u oba entiteta BiH. Hteli su da im status protivustavo oduzmu ali su oni uspeli da ga odbrane da stvore državu. Muslimana/Bošnjaka u „sandžaku“ ima deset puta manje (mada Izetbegović veruje da su Romi, Albanci, Muslimani i Srbi muslimani takođe Bošnjaci), imaju status bolji nego Srbi u Federaciiji BiH, koji su nekad činili 25% njenog stanovništva a i danas čine udeo veći nego Bošnjaci u Srbiji. Bošnjaci su sami prihvatili status nacionalne manjine u Srbiji, a njihove vođe već decenijama učestvuju u vlasti… Ali Izetbegović ratuje za mnogo šire ciljeve, baš kao i njegov otac, žrtve te megalomanije nisu bili samo Srbi već i Bošnjaci.

U svetu kojim je zalepršala papina pojava, živi i Hašim Tači. Sve je dobio. Nezavisnu državu koju Srbija postepeno priznaje. Bezuslovni državni status. Srbija je ta koja će menjati ustav, a Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji biće samo nevladina organizacija. Više je suzavca Tači udahnuo kao premijer, vicepremijer i predsednik „Kosova-UNMIK“ nego za sve vreme Miloševićeve vlasti. Dobra mu je opozicija i lepo mu ide demokratija. Trebalo je ipak da neko vreme – 200-300 godina – uživaju autonomiju u demokratskoj Srbiji. Ali onda bi Aljbin Kurti bacao suzavac u Beogradu. Možda je zato Tačiju Srbija opet kriva. Priseća se tako da su srpske vlasti onemogućile ulazak „Kosova-UNMIK“ u UNESKO – zaboravlja pritom kako ih je Srbija lako pustila u Međunarodni olimpijski komitet. Predsednika Kosova-UNMIK koji je izabran glasovima Vučićevih Srba, inače kompromitovanog strašnim sumnjama o trgovini ljudskim organima, jako boli srpska žuta štampa. Čoveka koga su saborci zvali „Zmija“ jako vređa nizak nivo njihovih tekstova i odnos prema Albancima. U svakom slučaju, najavio je u intervjuu koji je dao beogradskom Danasu, da i „Kosovo-UNMIK“ otvara nekakvo poglavlje prema Srbiji. To „poglavlje“ je ustvari tužba za genocid.

Da Vas podsetimo:  Prevrat u Crnoj Gori

Pripremili su se kaže dobro. Dokazaće da je Srbija izvršila genocid nad Albancima i da je nad Kosovom i Metohijom sporvela agresiju. E sad… Srbi su činili 15% stanovništva Kosova i Metohije, među ratnim žrtvama drže udeo od 35%. Prema zajedničkim statistikama ! Kad je reč o rušenju, odnos je 50: 70 na štetu šest puta brojnijih Albanaca. Za razliku od BiH i Hrvatske, gde su posle rata ubijene desetine odnosno stotine ljudi, na Kosovu-UNMIK je od jula 1999. do danas ubijeno najmanje 950 Srba… Genocid? Nad kim?
 Važno je da je današnji papa nekada, još dok je bio kardinal Bergoljo, primio raspopa, vođu lažne i otpadničke „crnogorske pravoslavne crkve“.

Čedomir Antić

Napredni klub

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime