O romanu Vetrovi zla Branislava Jankovića

0
228

Branislav Janković rođen je 1969. godine u Nišu. Novinar je, pisac i publicista. Objavio je romane: O vukovima i senkama, Suze Svetog Nikole, Vetrovi zla, Peta žica, Poslednji cirkus na svetu, Gvozdeni oblaci, Mačka u koferu, i Zidanje ambisa. Autor je i zbirke priča Bezimeni.

Vetrovi zla spadaju u istorijski triler. Radnja se dešava u vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića.

Roman počinje ubistvom starog knjaza Miloša Obrenovića. Odmah posle njegove smrti Dvor izdaje saopštenje da je stari knjaz umro prirodnom smrću. Bez obzira na saopštenje, Milošev sin naslednik Mihailo pokreće istragu jer želi da zna da li je njegov otac umro prirodnom smrću ili je ubijen.

Tajna služba obrenovićeve policije poziva na dvor čuvenog istražitelja, raspopa Jevrema Utvića.

Jedan deo romana Branislav Janković posvećuje Jevremu Utviću koji ne voli Obrenoviće a ipak radi za njih.

Ko je Jevrem Utvić? Čovek kome je sudbina namenila da bude sveštenik, a koga Crkva raščinjava. Hrabar, iskren, britkog jezika. Jevrem Utvić, naizgled grub, nosi tugu u očima. Izgubio je svoju najveću ljubav posle koje nije mogao nikoga da zavoli. Sudbina mu je i namenila da ima i jedan dar- on može da vidi mrtve i da razgovara sa njima. Da li je mogućnost govora sa mrtvima dar zahvaljujući kome Jevrem upoznaje slabosti svojih neprijatelja ili je to prokletstvo koje nosi zbog majčinih grehova?

U drugom delu romana čitalac koji voli trilere može da uživa. Događaji se smenjuju jedan za drugim.

Da li su masoni krivci za smrt starog knjaza? Možda konkurentska dinastija Karađorđević? Da li će Jevrem Utvić otkriti šta se desilo knjazu Milošu? Odgovor na sva ova pitanja možete pronaći u romanu Vetrovi zla.

Da Vas podsetimo:  Osobine stanovnika Balkana koje nerviraju zapadnjake

**

Dok sam čitala Vetrove zla razmišljala sam o Srbiji 19 veka. Glavni junak Jevrem Utvić putovao je kroz celu tadašnju Srbiju, a malo i van granica Srbije gde su još vladali Turci.

Pisac Branislav Janković uz pomoć svog glavnog junaka otkriva nam kako je izgledao život za vreme vladavine Obrenovića. Upoznajemo i obične ljude tog vremena, njihove običaje, kulturu i verovanja.

Ovo je jedan od romana za koga kažu „čita se u jednom dahu“. I zaista je tako. Zanimljiva tematika romana, jednostan rečnik, sa umerenim deskripcijama, sve to skupa čini da se roman brzo čita. Da, brzo se čita, ali se i ne zaboravlja.

Topla preporuka svima koji vole dobre istorijske trilere, a preporuka i onima koji ne vole istorijske trilere. Neka vam roman Vetrovi zla bude prvi zbog koga ćete izaći iz svoje „zone komfora“ kada je književnost u pitanju.

Fotografija preuzeta sa sajta IK Laguna

izvor:https://dnevnikslucajnedomacice.wordpress.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime