O srpskom patriotizmu

1
1519
Foto: printskrin Youtube

Živimo u zemlji u kojoj je patriotizam najizlizanija reč i najveći kišobran pod kojim svoje mesto nalaze svi kojima je nešto potrebno. Pod njim su se svili i oni koji ne kisnu. Iza ove reči u Srbiji stoje sve nevolje ovog naroda, jer su njeni nosioci oni koji nisu ono čime se nazivaju. Nikada nisam sreo narod koji toliko koristi reč u koju ni sam ne veruje. Ona je najsumnjivija, najvarljivija i najeksploatisanija! Reč koja je u svom naručju skrivala ljude ujedinjene u ljubavi prema svojoj zemlji sada skriva one druge.

Osnova patriotizma je ljubav, ali se ovo ovde nikada ne može, ili ne želi, razumeti. Ako bismo u Srbiji patriotama oduzeli ovu titulu, iza nje bi ostala samo mržnja. Oduzmemo li patriotama novac, brzo će zavoleti drugu zemlju za istu platu. Ako srpskim patriotama išta zamerite, pa neka je to i najmanja stvar, vi ste izdajica. Ovde je linija između patriote i izdajnika toliko tanka da se može reći da je čini ivica zelene novčanice sa likom Bendžamina Frenklina. Toliko je ta ivica jeftina! Kad neko više nema ništa od toga što voli svoju zemlju, lako će je zamrzeti.

Oduzmemo li našem najvatrenijem patrioti zastavu Srbije kineske proizvodnje i statuse sa Fejsbuka koji veličaju Srbiju, neće im ostati ništa što im je važno i po čemu ih možemo prepoznati. Upustimo li se u detaljnije ispitivanje njihovog patriotizma ili, ne daj Bože, znanja, prvo što nas čeka jeste neznanje, zatim strah, a onda optužba da smo izdajice, jer se u svojim ubeđenjima ipak vodimo istorijskim iskustvom, znanjem i ljubavlju prema svojoj zemlji, a ne ispraznim ideološki obojenim floskulama koje smo pokupili na internetu ili iz filmova, a da ih nismo ni razumeli.

Da Vas podsetimo:  Pismo mom bivšem kolegi Saši Jovanoviću

Srpski patriotizam počiva na izdaji! Ima li ikoga da voli Srbiju bez ikakve nadoknade? Patriotizam se ovde sveo na povike, optužbe i platu. Jadna je zemlja koja baštini samo plaćene patriote koje su sebi dali za pravo da prave patriote nazivaju izdajicama.

Najstrašnija stvar je ta što su ove patriote neretko i ubijale pod okriljem patriotizma. Koliko je samo lud ovaj svet u kojem se patriotizam svodi na držanje puške ili držanje miša! Ne mora se voleti zemlja. Važno je samo koliko može „patriota“ da učini sa ova dva oružja.

Metak i lajk su postali merila patriotizma.

U mojoj zemlji se ljubav prema otadžbini, tačnije patriotizam, meri količinom mržnje koju osećaš prema drugim, a neretko i prema vlastitom narodu.

Šta je taj koji mržnju prema svojoj zemlji krije nazivajući je patriotizmom?

„Izdajnik!“ – dreknuće patriota!

„Patriota!“ – kliktaće izdajnik!


Milan Ružić
iskra.co

1 KOMENTAR

  1. Patriota je učitelj Miladin Zarić koji je 20. oktobra 1944 spasao Stari savski most koji su Nemci prethodno minirali. To niko od njega nije tražio da uradi. On nije govorio o tome. On nije tražio nagradu za taj čin. Tek sada ga se po neko seti. Hoće da nazovu most njegovim imenom, što je odavno trebalo uraditi. …U vreme pometnje, izokretanja vrednosti, zbrke pojmova u glavama raspamećenih ljudi, potrebno je da se vratimo određenju nekih osnovnih stvari, kao što su patriotizam, pa i izdaja, potrebno je njihovo redefinisanje, inače će se potrošiti od prevelike upotrebe i izgubiti svaki smisao zbog preteranog uopštavanja. Bojim se da je ovaj članak mog inače omiljenog autora Ružića više izraz pometnje, nego što nudi jasna rešenja i kriterijume, kao da ih nema, a ima, još kako…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime