O Vučiću i naprednjacima na RTS-u samo pozitivno

0
443
Foto: RTS , printscreen

U glavnom dnevniku RTS protekle srede, od ukupno oko osam minuta informativnih priloga, Aleksandar Vučić bio je pominjan ukupno 40 sekundi, dok je gotovo četvrtina ukupnog vremena posvećena Vladi Republike Srbije, odnosno nešto manje od dva minuta.

O stranci na vlasti kao i predsedniku Republike i SNS-a, isključivo se izveštavalo pozitivno, negativni kontekst nije zabeležen, a indikativan je i podatak da se osim hvale, u nacionalnom dnevniku ne može čuti ni sekund neutralnog mišljenja o dva najzastupljenija aktera, ali ni o bilo kom drugom subjektu koji se u toj informativnoj emisiji pojavio, pokazuju dnevni podaci monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), za sredu, 10. jun.

Ta organizacija odlučila je da nadalje, zbog očuvanja izborne javnosti, objavljuje dnevni nadžor zastupljenosti izbornih aktera u glavnom dnevniku svake od televizija sa nacionalnom frekvencijom i N1. Izostanak neutralnog izveštavanja, osim tek 26 neutralnih sekundi, koliko je vremena bilo posvećeno RIK-u i lokalnim izbornim komisijama, znači da Javni servis RTS-a u najgledanijoj informativnoj emisiji faktički ne prenosi objektivne, činjenične i vrednosno neobojene informacije i podatke, niti analitički sagledava značajna dnevna zbivanja i aktere koji u njima učestvuju.

Aleksandar Vučić takođe je ubedljivo prvi po zastupljenosti na TV Pink, gde je od oko 12 minuta priče o izborima u Dnevniku, njoj posvećeno pet minuta i 45 sekundi, uglavnom pohvalno konotiranih, dok je pet sekundi označeno kao neutralni sadržaj. Uz 20 sekundi takođe neutralnog izveštaja o RIK i lokalnim izbornim komisijama, to je sav neutralni kontekst koji se mogao čuti u toj informativnoj emisiji, a izostali su i negativno obojeni prilozi, što može da ukazuje na to da su glavna tema dnevnika zapravo propagandne poruke samih učesnika izbora, koji sebe hvale, promovišu i reklamiraju.

Da Vas podsetimo:  Fenomen Vesić; na zadatku da nervira

Vučić vodi i na TV Hepi, gde mu je posvećeno od oko 10 i po minuta posvećeno minut i deset sekundi pozitivnog predstavljanja. a neutralno se govorilo opet samo u kontekstu vesti iz RIK-a, 36 sekundi. Isti trend prati i B92, gde je predsedniku Srbije posvećeno više od polovine ukupnog vremena, odnosno skoro pet minuta od ukupno devet i po. Od te prakse odstupa TV Prva koja u dnevniku u sredu nije pomenula naprednjake, a od skoro četiri i po minuta ukupnog vremena posvećenog izborima, neutralni izveštaj u trajanju od minut i 40 sekundi posvećen je, opet, podacima iz RIK-a.

N1 ujednačeno o svima

Najreprezentativnije i ujednačeno izveštavanje, onako kako bi objektivno i tačno informisanje trebalo da izgleda, vidi se u monitoringu dnevnika TV N1, gde je od nešto manje od 13 minuta ukupnog vremena posvećenog izborima, čak pet i po minuta imalo neutralan ton, dok je kritika prisutna u dva minuta i 17 sekundi, i to na račun SNS, PUPS, SDPS i Pokreta socijalista u oko dva minuta, i na račun predsednika Vučića, u 17 sekundi. Neutralno se izveštavalo o strankama koje bojkotuju izbore, u zajedničkom vremenu od minut i 26 sekundi. Bojkotaši su, tako zajednički najzastupljeniji na dnevniku N1, dok sledi Vučićeva lista sa 50 sekundi, sledi Šešelj sa 23 sekunde, Šapić sa isto toliko i Za kraljevinu Srbiju sa 21 sekundom. Intonacija izveštavanja u ovim slučajevima je neutralna, dok izveštavanje u pozitivnom, pohvalnom i reklamnom, nije zabeleženo.

I. Nikoletić 
IzvorDanas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime