Obaraju osmaka na KiM da bi imali kome da predaju?!

0
1833
Poneš/ Foto: KM Novine

Školu na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji pohađaju deca srpske i romske nacionalnosti i gotovo je stopostotno sigurno da je Lazar jedini učenik osmoga razreda na Kosovu i Metohiji koji nije proslavio malu maturu.

Lazar Z. iz sela Poneš u opštini Gnjilane, jedan je od troje učenika osmoga razreda, isturenog odeljenja Osnovne škole Sveti Sava iz Paralova i zasigurno jedini učenik osmog razreda na Kosovu i Metohiji, koji će u uskoro na popravnom ispitu u junskom roku saznati da li će školovanje nastaviti u nekoj od srednjih škola ili će nastavniku hemije i fizike, Vlastimiru Stajiću i njegovim kolegama, naredne godine „obezbediti“ platu, s obzirom na to da je dece u ovom selu sve manje.

Sva je sreća da pomenuti nastavnik nije predavao i treći predmet osmacima, jer Lazar nije zadovoljio očekivanja nastavnika iz oba predmeta, hemije i fizike.

Pitanje za nadležne prosvetne organe, da li je nastavnik fizike i hemije na ovaj način pokazao da je možda problem ipak u njemu, jer nije uspeo da u samo troje učenika usadi osnovno znanje o ovim predmetima, a ujedno se postavlja pitanje kako je Lazar, dečak iz ovog multietničkog sela dospeo u osmi razred bez ponavljanja ijednog prethodnog, ako se zna da mu je isti nastavnik predavao i prethodnih godina?

Neznanje, kriterijum, inat ili „plan“, videće se već u julu, za kada je zakazan popravni ispit, a do tada za ovog dečaka pored tereta koji za Srbe u ovom multietničkom selu nosi svakodnevnica, imaće i dodatni teret sa kojim će provesti leto.

Usled opadanja broja Srba na KiM, razvija se „trgovina učenicima“

S obzirom na sve manji broj srpske dece u školama na Kosovu i Metohiji i ove godine se obavlja „trgovina“ učenicima, pa se i u ovom slučaju osnovano sumnja da će Lazar biti deo plana za ostvarivanje norme nastavnika.

Da Vas podsetimo:  Ćamil Sijarić: Oslobođeni Jasenovac

Vrbovanje učenika za upis u srednje škole u ovome kraju počinje u maju mesecu, a u obećanjima i „lažima“ prednjači Tehnička škola Dragi Popović u Gornjem Kuscu, čiji nastavnici obećavaju deci mesečni „dohodak“, od par hiljada dinara i bezbroj drugih obećanja koja utonu u zaborav posle početka školovanja.

Mnogi roditelji srpske dece sa Kosova i Metohije zbog sličnih dešavanja u školama, odlučili su da svoju decu pošalju na školovanje u centralnu Srbiju. Na taj način i pojedini prosvetni radnici potpomažu iseljavanje Srba kako bi sebi obezbedili lična primanja.

Poneš je multietničko selo u kome danas živi pedesetak srpskih porodica, ali je dece u školi sve manje. U istoj školskoj zgradi školu pohađaju i Albanci, kojih je svake godine sve više.

Ubistva i ranjavanja Srba nisu zaobišla ovo selo nadomak Gnjilana, ali zahvaljujući nepokolebljivosti preostalih Srba, u Ponešu se i danas uprkos teškim uslovima čuje srpski glas.

kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime