Obaranje F-117A: prekrajanje istorije (3)

3
3756
Foto: Blic.rs /Itar-Tass

Vojni vrh na čelu prevare – 3. Deo

Od majstora mehaničara do Zamenika Načelnika Generalštaba

Knjiga “Pad noćnog sokola” trebala je da posluži isključivo u cilju afirmacije uspeha bivšeg 3.rd PVO ,250.rbr PVO, Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Izdavač knjige je Medija centar “Odbrana”,autor pukovnik Slaviša Golubović zaposlen u vojnoobaveštajnoj agenciji Ministarstva Odbrane. Stručni recenzent knjige je Jovica Draganić,penzionisani general-potpukovnik,bivši zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Ja sam ratni zamenik komandanta 3.rd PVO,potpukovnik Đorđe Aničić, jedini oficir koji nije unapređen u viši čin kao član borbene posluge koja je oborila F-117A,sa odličnom ratnom ocenom koga je odlikovao predsednik Republike Srbije ratnim odlikovanjem. Oficir čija je jedinica ratovala svih 78 dana rata,imala uspeha na ratištu posle rata mimo Zakona o Vojsci smenjen sa dužnosti i postavljen na formacijsko mesto nižeg čina. Ko se to i zašto igrao sa oficirom? Država me kaznili što sam je branio!

А onda 17,5 godina posle rata doživeo sam novo poniženje. U knjizi je falsifikovan:

 1. Moj popodnevni rad 27marta 1999.godine
 2. Proglašen sam neodgovornim i stavljan na mesta gde uopšte nisam bio;
 3. Moje ideje i radnje koje sam preduzimao pripisivane su drugim licima;
 4. Negirana su ratna vojna dokumenta i izveštaji;
 5. Kao rukovalac gađanja proglašen sam drugim pomoćnikom rukovaoca gađanja koji ne postoji u Uputstvu za borbeni rad,što znači da nisam član borbene posluge koja je oborila Stelt;
 6. Prekrojen je tok borbenog rada prilikom obaranja F-117A.

Pođimo redom: TREĆA prevara:  Ko je član borbene posluge koja je oborila stelt F-117A. Šta kaže knjiga,a šta zvanična dokumenta?

Sastav borbene posluge kao i rad posluge komandnog mesta diviziona (KM) u toku borbenih dejstava definisan je u potpunosti do detalja u UPUTSTVU za borbeni rad posluga raketnog diviziona S-125M izdanje 1989.godine. Uputstvo je donešeno 01.12.1988.godine i stupilo je na snagu odmah po donošenju.

Prilog br.1.-Uputstvo za borbeni rad (korice)

Prilog br.2.- Pravosnažnost Uputstva

Kroz tačke,priloge i tabele Uputstvo obrađuje u potpunosti do najsitnijih detalja rad posluge po radnim mestima. Starešina koji sedi na radnom mestu član je borbene posluge,pogotovo u vreme izvođenja borbenih dejstava,tj. borbenog rada.Suvišno je isticati da onaj ko stoji bez obzira što je prisutan u stanici za vođenje raketa po Uputstvu nije član borbene posluge niti može da se nađe na spisku sastava ljudstva koje je izvršilo bojevo gađanje cilja u vazdušnom prostoru.

Uputstvo definiše pun borbeni sastav na komandnom mestu u stanici za vođenje raketa:

 1. Rukovalac gađanja (RG)
 2. Pomoćnik rukovaoca gađanja (PRG)
 3. Komandir baterije (KB) (oficir osposobljen za to radno mesto)
 4. Oficir za vođenje raketa (OVR)
 5. Operator ručnog praćenja po F-1
 6. Operator ručnog praćenja po F-2
 7. Poslužilac pregleda situacije u vazdušnom prostoru (vojnik)
 8. Poslužilac vatrene planšete,ujedno zapisničar borbenih dejstava (vojnik)
Da Vas podsetimo:  U Jugoslaviji se ratovalo jedino protiv Srba i pravoslavlja

Treći raketni divizion upravo je tako ratovao. Po Uputstvu. Jedina razlika odnosila se na broj vojnika u stanici za vođenje raketa. Čuvajući jedan mladi život isključili smo vojnika na poziciji osam,smatrajući ga u borbenom radu nepotrebnim.Kasnije kada je služba VOJIN u velikom procentu eliminisana,a i zbog kašnjenja podataka od njih po nekoliko minuta iz borbenog rada je isključen i vojnik na poziciji sedam. Dakle ratovale su u stanici za vođenje raketa uglavnom starešine i to 4 oficira i dva podoficira.

U stanici za vođenje raketa radna mesta su strogo definisana i po njima se u slučaju borbenog dejstva,tj.gađanja cilja u vazdušnom prostoru,izveštava predpostavljena komanda 250.rbr PVO. Na spisku se za svako gađanje moglo naći samo šest starešina. Komanda 3.rd PVO je za svako gađanje,a bilo ih je sedam,izvestila operativni centar predpostavljene komande. Usmeno odmah tu noć po izvršenom gađanju i pismeno aktom sa prvom narednom poštom. Ta dokumenta postoje. Pored toga u divizionu se vodio dnevnik borbenih dejstava kao i dnevnik vremena provedenog na “Pripremi 1” bojevih raketa.

Koliko je opasno i pogubno nepoznavanje odredbi Uputstva za borbeni rad svedoči zapis u službenoj beležnici od 11.08.1999.godine. Komandant raketnog diviziona,rukovalac gađanja,potpukovnik Dani Zoltan ne zna sastav borbene posluge na komandnom mestu. Ovo nije jedini dokument koji to potvrđuje. On poistovećuje pomoćnika rukovaoca gađanja i komandira baterije,tvrdeći da je to jedan isti čovek. Kako je to moguće? Vrlo jednostavno. Školovan je za sasvim drugi raketni sistem,radio u zagrebačkom puku na raketnom sistemu Volhov,a u Beogradu postavljen za komandanta raketnog diviziona S-125 M1  “Neva” za koji nije znao da oceni ni funkcionalnu ispravnost stanice. To je isti onaj oficir koji je javno rekao pa porekao da je na raketnom sistemu izvršio modifikaciju koja je omogućila obaranje stelta. Odbio je silne milionske ponude da obučava pripadnike PVO zemalja koje su imale problema sa Amerikom i postao pekar.

Prilog.br.3.-Danijevo neznanje

No nije on jedini koji ne zna sastav borbene posluge po radnim mestima.Autor knjige pukovnik Slaviša Golubović u toku pisanja knjige tvrdio mi je isto.Uputio sam ga na Uputstvo o čemu postoji pisani trag u vidu imejl prepiske između mene i njega. Oficir za vođenje raketa Muminović Senad takođe ne poznaje sastav borbene posluge.Zašto je to tako? Neki su sa drugih raketnih sistema gde nije bilo pomoćnika rukovaoca gađanja,a neki su u procesu mirnodopskog  uvežbavanja borbenih posluga zapamtili smanjeni borbeni sastav od pet starešina. Rat nameće potpuno i celovito komandovanje sa komandnog mesta kako borbenim radom tako i potčinjenim jedinicama u isto vreme,a to je moguće samo punim borbenim sastavom od šest starešina.

Da Vas podsetimo:  Drugosrbijanci nisu Srbi, oni su neki drugi narod

Šta o sastavu borbene posluge u jednom svedočenju kaže pukovnik Vitomir Anđelković za vreme rata Naćelnik odseka za obuku,školstvo i pravila,u Upravi artiljerijsko raketnih jedinica PVO,Sektora za RV i PVO,Generalštaba Vojske SRJ? Načelnik odseka koji je između ostalog zadužen i za prevod ruskih  dokumenata i donošenje naših Pravila i Uputstava

Svedok Vitomir Anđelković , od oca Mirka,rođen 1946. god.u Crvenoj Jabuci,penzioner, opomenut,upozoren  izjavi:

 «…Tokom ratnog stanja 1999.god.,sam radio u Generalštabu vojske Jugoslavije u Sektoru za RV i PVO u Upravi artiljerijsko raketnih jedinica PVO na dužnosti načelnika Odseka za obuku,školovanje i pravila.Ja sam jedinicu u toku agresije na SRJ obišao dva puta:jednom sa generalom Karanovićem– načelnikom uprave PVO i jednom kao oficir za vezu sa predstavnikom oružanih snaga Ruske Federacije. Tokom tih obilazaka konstatovali smo da je stanje jedinice bilo dobro , а obilasci su bili posle obaranja F-117A. Postoji pisani dokument uprave, а i naš zaključak je bio da je taj divizio radio dobro.I iskustva diviziona su bila značajna za raketne jedinice PVO…Sastav borbene posluge na komandnom mestu raketnog diviziona je propisano dokumentima i to od borbenih pravila preko uputstava do naređenja. Sastav je rukovalac gađanja,pomoćnik rukovaoca gađanja,komandir baterije (oficir osposobljen za rad na tom mestu),oficir za vođenje raketa i operatori po ravnima, operatori za ručno praćenje po ravnima F-1 i F-2, planšetista za vođenje situacije u vazdušnom prostoru, planšetista vatrene planšete,zapisničar. Oficirske (starešinske) dužnosti su od rukovaoca gađanja do operatora F-1 i F-2,u prvoj i drugoj borbenoj smeni…»

Dakle u stanici za vođenje raketa nema ni jedno duplo radno mesto. Ne postoji drugi pomoćnik rukovaoca gađanja. To je izmišljotina,taj čovek nije član borbene posluge. Upravo tu prevaru je izveo autor knjige Golubović Slaviša i stručni recenzent general Draganić Jovica.

Autor pri dnu stranice 188 svoje knjige piše:

…“Ulaskom zamenika komandanta potpukovnika Đorđa Aničića u kabinu,desetak minuta pre gađanja F-117A,komandant na neki način dobija i drugog pomoćnika,jer je major Boris Stoimenov od 18 časova,pa sve do završetka borbenog rada,bio i ostao na mestu pomoćnika rukovaoca gađanja,bez promene mesta i zadatka…“

Prilog br.4.- Stranica 188 knjige

Da Vas podsetimo:  Šta je to "Zvezdina porodica" i kako se postaje "simbol srpstva"

Samo u jednoj jedinoj rečenici imamo dve suštinske prevare:

 1. Ja sam nepostojeći drugi pomoćnik rukovaoca gađanja i
 2. Na radnom mestu pomoćnika rukovaoca gađanja umesto mene sada sedi major Boris Stoimenov prvi put posle 17,5 godina od rata.

Obe tvrdnje me isključuju iz sastava borbene posluge.Čitalac će vrlo brzo kroz sledeće nastavke saznati zašto je prekrojen podvig vojske.Postojao je jak razlog,a i motiv za to. Ništa nije slučajno. Šta kažu dokumenta na ovu tvrdnju autora? Da li je podržavaju?

Pored izveštaja koji je tu noć saopšten predpostaljenoj komandi,a koji je sadržavao parametre uništenja cilja i sastav borbene posluge postoji još sijaset vojnih dokumenata. 250.rbr PVO je morala da izvesti korpus PVO,tu noć depešom,a kasnije aktom.Korpus operativni centar RV i PVO i tako dalje. Postoje službena akta moje borbe kroz sistem protiv sistema protiv nepravde koja mi je naneta.U njima je ispoštovana kompletna vojnička procedura.

Za samo nekoliko dana u jedinicu je došao i novinar ratnog izdanja lista „Vojska“ Branko Kopunović. Komandant raketnog diviziona Dani Zoltan saopštio mu je borbenu poslugu koja je oborila F-117A po ratnim imenima. Članak„Igra na nož“  je objavljen 7.aprila 1999.godine na stranici 9.

Prilog br.5. Ratno izdanje Vojske

U članku se kriju naša ratna imena:

 1. potpukovnik Zoran Dakić (Zoltan Dani)
 2. potpukovnik Anđelko Đorđević (Đorđe Aničić)
 3. kapetan I klase Nenad Minović (Senad Muminović)
 4. poručnik Predrag Danilović (Darko Nikolić)
 5. stariji vodnik I klase Taško Načić (Dragan Matić)
 6. vodnik I klase Tiosav Dejanović (Dejan Tiosavljević)

Šest starešina na šest radnih mesta. Gde je ovde Boris Stoimenov? Kako je njegovo ratno ime? Ratno ime majora Borisa Stoimenova je Paun Stojmenović.

U članku se pominje i Gvozden Đukić. To je ratni komandan 250.rbr PVO pukovnik Miroslav Lazović.

Prilog br.6.-Beležnica sa ratnim imenima

U radnoj beležnici u zapisu na dan 12.februar 2001 godine nabrajaju se ratna imena starešina 3.rd PVO. Skoro pune dve godine od rata iz službene beležnice Dani Zoltana prepisao sam ratna imena dok smo zajedno radili na vojnoj akademiji. Njegovo ratno ime je bilo Zoran Dakić,a ne Gvozden Đukić kao što je napisao.

Daljom analizom dokumenata potrebno je potpuno razobličiti i ogoliti prevaru napisanu u knjizi „Pad noćnog sokola“.

Potpukovnik

Đorđe Aničić

________________

Obaranje F-117A: prekrajanje istorije (1)

Obaranje F-117A: prekrajanje istorije (2)

Obaranje F-117A: prekrajanje istorije (3)

Raniji tekstovi na istu temu:

Knjiga „Pad noćnog sokola” je falsifikat

Promocija ratnog dnevnika

3 KOMENTARA

 1. E TAKO kao prvo VELIKI POZDRAV ZA LJUDINU SENADA coveka koji je STISNUO DUGME „PUSK“ Sto znaci TI SI ZASLUZAN ZA BUUUUM ali nista bez kolega i ekipe a u ekipi VISAK je trebalo odmah odstraniti a imali ste osnova i prava i po svim vojnim pravilima ste ga trebali na vojni sud poslati prekinuo je borbeni rad popustili ste i eto vam zahvalnosti pljuje po vama A VISAK SMETALO I PODRIVAC NEZAHVALNIK ANICIC

 2. Citat: „Ja sam ratni zamenik komandanta 3.rd PVO,potpukovnik Đorđe Aničić, jedini oficir koji nije unapređen u viši čin kao član borbene posluge koja je oborila F-117A, ….. “

  То је Ваш главни проблем, „унапређење“, а не писања у књизи „Пад Ноћног Сокола“. Прочитао сам ваши књигу „Смена“ и дао своје тумачење, нетачности, произвољности и контрадикторности које сте изнели у њој. Чак сте се и у својој биографији лажно представили као наставник у катедри Тактике у Школи националне одбране. Срећом да сам завршио ту школу па да знам, да се тамо „тактика“ не изучава. У осталом, таксативно сам навео оно што није тачно у вашој књизи. Чуди ме да нисте реаговали, демантовали, оповргли, документовали или ушли у дијалог. Могуће је да сам нешто превидео, па бисте имали прилику да ме исправите.

  http://otpisani.niceboard.com/t1439-smena-vs-pad-noanog-sokola

  Одлучили сте се за опцију да вас заштите заставници, као Слободан Михајловић, који ме избаци са форума „МЦМ“ због јеретичких писања, са образложењем:
  „uporno pljuvanje po srpskim herojima i pored više upozorenja“ – можда да вас је уздигао до нивоа височанства, па о вама говори у множини. Затим сте злоупотребили заставника Драгана Матића, пишете му чланке, као да се у њима не види ваш стил изражавања.
  Досетилили сте се, да је то у јавности доста слаба аргументација, па сте злоупотребили пуковника Ђошића, врсног пилота, који у каријери није ни завирио у кабину УНК, али вас је подржао у беседи око распореда послуге у борбеном раду. Ваше лично дружење, не мора да значи, да ће се у даљем компромитовати пишући у вашу корист.
  Да завршим први део ове беседе.
  Ви нисте заслужили да носите чин пуковника, јер нисте имали потребно академско образовање, а нисте имали ни формацијско место.
  Имали сте срећу да је нестала ЈНА, јер у њој ни мајор не би били. Нисте полагали за тај чин, као ми остали, већ сте га добили на вересију. И још увек сањате, да постоји искра наде, како би се неко сажалио и подарио вам чин „пуковника“.
  Тврдио сам и остајем на ставу: „Золтан Дани, да је био и мртав пијан, да је лежао испод ВИКО-а његов је дивизион оборио Ф-117.“ – Само команданти имају привилегију да им се колективни успех приписује по функцији, као и привилегију на одговорност, да носе бреме неуспеха своје јединице. Видите у Хагу су одводили само команданте, не и заменике.
  Лепо сте навели да су сви осим вас унапређени у „виши чин“. Па ви сами знате зашто је тако испало. Само сте се ви издвојили из славне послуге и сами себи написали предлог за унапређење, па чак и „приговор“ на неуслишени предлог. То у истоирији није до тада забележено.
  Велики број ваших обожавалаца нема књигу (Смена) да прочита све небулозе, које сте тамо изнели. Највећи део оних који је поседује, нису је читали, али, побогу, зашто их ви лично не замолите да је изуче, па да отворимо расправу о „фалсификатима“.

  Љубомир Савић

  • Поштовани ратни друже господине Аничићу, читајући Ваш текст наиђох на тврдњу цитирам „Oficir za vođenje raketa Muminović Senad takođe ne poznaje sastav borbene posluge“.
   Као потврду својих тврдњи наводите да је састав и рад борбене послуге командног места у току борбених дејстава потпуно дефинисан Упуством за борбени рад послуга ракетног дивизиона С-125М.

   Наводосте :
   „Uputstvo definiše pun borbeni sastav na komandnom mestu u stanici za vođenje raketa:

   Rukovalac gađanja (RG)
   Pomoćnik rukovaoca gađanja (PRG)
   Komandir baterije (KB) (oficir osposobljen za to radno mesto)
   Oficir za vođenje raketa (OVR)
   Operator ručnog praćenja po F-1
   Operator ručnog praćenja po F-2
   Poslužilac pregleda situacije u vazdušnom prostoru (vojnik)
   Poslužilac vatrene planšete,ujedno zapisničar borbenih dejstava (vojnik)

   Све лепо наводите по мери како Вама одговара , али гле случајно или НАМЕРНО заборависте да наведете која то тачка Упуства дефинише. Не наводите јер не постоји . Ово је још само један покушај омаловажавања ваших неистомишљеника.

   Читајући Ваше писаније у мени се поново пробудила она стара дилема -да ли је старије јаје или кокошка. За Вас та дилема како могу закључити не постоји . У овом тексту заборависте опет случајно или намерно да поред Упуства за борбени рад поменете поменете и Привремено правило ракетни дивизион ПВО. Е друже мој биће да неко од нас двојице има погрешно поимање степеновања приоритета важности Правила и Упустава. Сваком војнику је то кристално јасно. Тврдио сам ти у ранијој преписци, а и сада старије је Правило од Упуства.

   Ради читалачке јавности и зарад истине шта каже:
   тачка 45. Привременог правила ракетни дивизион (тада важећег)
   – Састав послуге КМ рд (прилог 5):
   руковалац гађања,помоћник руковаоца гађања,официр за вођење,оператори за праћење(за оптичко праћење),оператор пулта за ватрену припрему ракета (код СА-75 и СА-75М), планшетиста ватрене планшете,послужилац прегледа ситуације у ваздуху,планшетиста ОАСт,командир вода за везу, потребан број радио-телефониста и телефониста.

   тачка 46. Правила
   – Састав послуге КМ увек одређује командант рд, а за дужности руковаоца и помоћника руковаоца одређује се:
   – за руковаоца гађања:командант и заменик команданта рд ,
   – за помоћника руковаоца гађања :командир батерије за вођење и командир ракетне батерије.

   Већ дуже време у својим јавним иступањима омаловажаваш своје ратне другове- неистомишљенике те овакви су те онакви су , а најчешће никакви као што то прочитах у неком од коментара на Ваша ранија иступања од стране извесног господина Милисава . Мало више поштовања достојанства ратних другова није на одмет.
   Школовање и рад на другим ракетним системима наводиш као узрок непознавања састава борбене смене на КМ рд, је крајњене нелогичан. Да сте којим случајем Ви познавали и радили на више ракетних система , знали би да на РС С-125М помоћник руковаоца гаћања седи за ормаром командира и у борбеним дејствима извршава радње прописане тачком 49. Привременог правила ракетни дивизион , које ВИ никада нисте извршавали у току борбених дејстава тиоком НАТО агресије.
   Да се само подсетите.
   тачка 49. Посебне дужности помоћника руковаоца гађања рд С-125М 8наводим само део):
   – поставља потребан број ракета на припрему
   -прекључује предајник СтВР са еквивалента на антену и обратно
   -по праћењу циља оцењује по ПКО могућност његовог гађања
   -одређује ЛР за гађање итд…
   Ако мој став по овом питању није довољно јасан , предлажем да у следећим анализама прикажете слику Начелних шема распореда послуга и опреме на ракетним системима (Двина, Волхов) и Нева, чиме ће шира публика јасно видети од ваше стране замагљивање стварности о стварним догађајима .

   Од Вас ратни друже , као великог борца за истину у најмању руку сам очекивао да дате одговор на питање где се дену БОРИС СТОИМЕНОВ који је ушао у састав борбене смене по наређењу команданта рд као помоћник руковаоца гађања. Ко је и да ли је променио исто наређење присутног команданта,да Ви преузмете Борисову улогу , а Бориса гумицом избришете. Нема га, не постоји .
   Кад год о томе размишљам осећам извесну дозу срамоте због поступка Команде дивизиона према њему. Да ли Ви господине Аничићу, борче за истину испољавате било каква осећања по том питању.

   Код мене је тренутно још већа дилема – Коју улогу по наређењу команданта дивизиона сте имали по доласку те ноћи: руковаоца гађања или помоћника руковаоца гађања . Које сте радње и поступке извршавали а да су вам биле прописане горе наведеним документима и на ком радном месту се налазили реализујући наведе, рецимо радње евентуално помоћника руковаоца гађања.

   Радње и поступке које у вашим ранијим иступима наводите , су радње које изводи помоћник руковаоца гађања, али на тим другим ракетним системима које ВИ нисте учили и не познајете. Морам признати да је то велики хендикеп за једног свестраног ракеташа.

   Сенад Муминовић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime