Obezbeđen novac za televiziju, drugim medijima šta ostane

0
990
Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i članovi Gradskog veća. Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka

Misteriju tačnog iznosa sredstava iz kragujevačkog budžeta namenjenog medijima u 2018. godini, ni posle odgovora gradonačelnika Nikolića nije moguće odgonetnuti. Da li će i koliko novca iz budžeta na kraju ostati kragujevački medijima, zavisi od brzine prodaje Radio-televizije Kragujevac.

Deo novca koji je budžetom Grada za 2018. godinu namenjen za „unapređenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“ biće utrošen za finansiranje Radio-televizije Kragujevac, potvrdio je za Cenzolovku gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

On je, uoči sutrašnje sednice Skupštine grada, na kojoj se očekuje odluka o ponovnom pokretanju privatizacije RTK-a, rekao da će Grad finansirati ovu televiziju do okončanja celog procesa privatizacije.

Kragujevčanima, međutim, ni posle nedavne sednice Skupštine grada, na kojoj se raspravljalo o budžetu za 2018, nije bilo jasno koliko će tačno novca, od 26 miliona dinara namenjenih medijima, biti preneto na račun Radio-televizije Kragujevac.

Još uvek se ne zna da li će, prvi put od početka projektnog sufinansiranja medija, Grad, kao što zakon nalaže, raspisati konkurs.

A šta ako privatizacija ne uspe?

Ni gradonačelnik Nikolić nije mogao da razreši ovu dilemu, jer bi proces ponovne privatizacije RTK mogao da se oduži. Pokušali smo da odgovore na pitanja koliko će druga privatizacija trajati i šta će se dogoditi ukoliko ne uspe dobijemo u Ministarstvu privrede, ali ni posle nekoliko telefonskih poziva nismo uspeli da dobijemo sagovornika na ovu temu.

U svakom slučaju, dok država ne nađe novog vlasnika, građani Kragujevca će i dalje finansirati plate zaposlenih i ostale troškove poslovanja ovog medija.

Gradonačelnik Nikolić je u pisanoj izjavi za Cenzolovku najavio da će drugi deo sredstava, koji je budžetom namenjen medijima, biti potrošen na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Da Vas podsetimo:  UNS-ova baza napada na novinare: Još jedno rizično polugodište

Kragujevački mediji sada mogu samo da se nadaju da će RTK brzo pronaći novog vlasnika, jer će novca za njih biti tek ukoliko nešto preostane posle privatizacije.

Tajna budžetskih linija

Predstavnici opozicije u Kragujevcu su, s druge strane, izneli sumnju da će svih 26 miliona ponovo otići samo ovoj televiziji.

Na to je, prema njihovim izjavama posle sednice Skupštine grada, upućivao i način na koji je novac bilansiran, odnosno raspoređen po budžetskim linijama.

Kako to piše u budžetu, od 26 miliona, 21 milion namenjen je za „finansiranje javnih nefinansijskih institucija“, a pet miliona namenjeno je za „usluge po ugovoru“.

Po istom principu novac je bio raspoređen i prošle godine, s tim što je tada svih 20 miliona bilo bilansirano po liniji 423 – usluge po ugovoru.

To, međutim, nije sprečilo gradsku vlast da tokom godine otvori novu budžetsku liniju 451 i da na osnovu nje svih ovih meseci isplaćuje zarade zaposlenima na Radio-televiziji Kragujevac.

Vlast u Kragujevcu bi i u novoj godini mogla da preusmeri sredstva sa budžetske linije 423 i podeli ih svim kragujevačkim medijima po konkursu.

Pitanje je, međutim, hoće li posle privatizacije RTK za to biti novca u budžetu. U Gradskoj upravi se nadaju da hoće. Oni kažu da će iznos sredstava namenjenih medijima biti veći kako grad bude finansijski jačao.

DVOGODIŠNJA ISTORIJA PRIVATIZACIJE RTK

Radio-televizija Kragujevac prvi put je privatizovana u oktobru 2015. godine, kada ju je kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević. Pošto nije isplaćivao plate, koje su radnicima kasnile 10 meseci, niti je ispunjavao druge obaveze iz kupoprodajnog ugovora, krajem januara 2017. godine ta privatizacija je poništena.

Prošlog leta je Grad Kragujevac ponovo preuzeo RTK, na šest meseci, do nove privatizacije. Televizija je, posle devet meseci pauze, u avgustu obnovila emitovanje programa.

Da Vas podsetimo:  Pre 190 godina izašao prvi srpski list na srpskom tlu

Violeta Glišić

cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime