Obijeno pet pravoslavnih hramova u Dalmaciji

0
882

2Policijska postaja u Drnišu ustanovila je da je između nedjelje, 6. marta, i srijede, 8. marta 2017. godine obijeno pet pravoslavnih hramova u drniškom kraju: crkva Svetog Jovana Krstitelja u Baljcima, crkva Svetog Luke u Štikovu, crkva Svetog Georgija u Kričkama, crkva Svetog Jovana Krstitelja u Miočiću i crkva Svete Petke u Kanjanima.

Imajući u vidu da je crkva Svetog velikomučenika Georgija u Kričkama obijena i prije petnaest dana, istovremeno kad i crkva Svetog velikomučenika Georgija u Velušiću, naglašavamo sa osudom i zabrinutošću da je ovo dosad neviđeni vandalski čin. Na meti napada su pravosalavne svetinje na drniškom području, pa oštećenja bogomolja, duhovnog i kulturnog nasljeđa ovog dijela Dalmacije, makar i neznatna, napasnički je čin vređanja časti i dostojanstva pravoslavnih vjernika.

4Valja se, odistinski, ponadati da će policija pronaći počinitelje i preduzeti odgovarajuće zakonske mjere. Posebni čin napasnika, zasad neotkrivenih i nepoznatih motiva, svakako pogađa vjerska i ljudska osjećanja svakog hrišćanina, potomka predaka koji su spomenute hramove pobožno i neimarski izgradili.

Policija je prilikom uviđaja ustvrdila da, osim nestanka manje količine novca, nije na napadnutim vjerskim objektima pričinjena veća materijalna šteta. Inače, poznato je da ulažemo veliki napor i trud da obnovimo i sačuvamo naše pravoslavne svetinje, što treba da činimo i istrajavamo i ubuduće. Ovom prilikom molimo vjerni narod da obrati pažnju i obavijesti svog parohijskog sveštenika ukoliko na hramu primjete nešto sumnjivo, vidljiv izgled uništavanja naše svetinje.

Eparhija dalmatinska

www.spc.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime