Obišli smo Trg republike i shvatili da je đavo u detaljima

0
2528
Trg Republike/Foto:Snežana Krstić/printscreen(Noizz.rs)

Osim betona (i da, to je za mene beton iako ima onih koji u sitna crevca ulaze u specifikaciju materijala i pominju granit), beline i zastrašujuće praznine, renoviran Trg republike ne nudi ništa drugo.

Prva stvar koju primetiš je zabetonirano mlado drveće. Treba stvarno dosta pameti da bi se to uradilo. Kažu da taj beton propušta vodu. Ok, super, a uz to imamo i činjenicu da je drveće u Beogradu na neki način postalo rezistentno na napade i konstantna sakaćenja, ali u slučaju Trga se čini da je i samo posustalo i da nema više snage da se bori s aždajama.

Osim zabetoniranih stabala, još jedan detalj nam je privukao pažnju i baš bismo voleli da vidimo osobe koje su imale taj jedan posao – da centriraju drveće u krugove ali im je ono malo pobeglo, otrglo se kontroli.

Sada svako drvo svoju politiku vodi, a jedno je, kao što vidite, umrlo jer je bilo neposlušno.

Radovi na Trgu republike završeni su 55 dana pre roka, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. A tebi dođe da kao trudnica koja se prevremeno porodila vikneš: „Bravo!“ a onda bojažljivo pratiš kako se beba razvija. Izgleda da ova gradska beba nema dovoljno jaka pluća za to.

Trg Republike/Foto:Snežana Krstić/printscreen(Noizz.rs)

Imate šest pametnih klupa da punite svoje telefone, 27 betonskih klupa koje su se doduše malo usijale pa na njima ne možete da sedite, imate nalepnice na svim banderama i stubovima da je dostupan wifi, i nepregledan beton, pardon granit na kom kako Vesić kaže – ljudi treba da se okupljaju. Da je samo znao koliko to dvosmisleno zvuči…

Kad razmišljamo o svemu što je u poslednje vreme po gradu „urađeno“, dominantno je ono – proći će, sve prođe. Ulice će vratiti u prvobitno stanje, grad će opet biti prohodan, osakaćenom drveću će ponovo nići ruke, pune kanalizacije će na kraju ipak primiti obilne padavine, ali postoji nešto drugo. Postoji Trg koji će zauvek ostati brisan prostor bez duše. I to je to. Smeniće se garniture kad tad, a u centru Beograda ostaće pustoš. Pustoš vredna 10 miliona evra. Što neko reče – ovo može da košta 10 miliona samo ako je neko zakopao 9,5.

Da Vas podsetimo:  OVDE SE SVAKI DAN ČUJU ZVONA MANASTIRA ŽIČA: Željko napravio jedinstven muzej naše istorije i nazvao ga Krstovgrad!
Ivana Stojanov
Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime