Objekat fabrike „Milan Blagojević-Namenska“, mesto nesreće i pogibije dvojice radnika, bez upotrebne dozvole

1
2305

Slučaj nesreće koja se desila sredinom jula u fabrici oružja „Milan Blagojević – Namenska“ nakon čega su preminula dva radnika, devet meseci nakon događaja i dalje je u fazi predistražnih radnji uprkos tome što postoje brojni dokazi o nepravilnostima i kršenju propisa koji su mogli dovesti do pogibije dva radnika. Prema dokumentima u koje su novinari Insajdera imali uvid, čak ni sam objekat u kom je bio smešten magacin i ispred kog je došlo do nesreće, nije ni trebalo da bude u funkciji jer nema upotrebnu dozvolu.

„Milan Blagojević – Namenska“, ilustracija/insajder

Objekat E 03-A je izgrađen samo nekoliko meseci pre nesreće. Kako se navodi u službenoj belešci MUP-a za vanredne situacije, objekat nema upotrebnu dozvolu, odnosno potvrdu o usklađenosti realnog stanja sa projektom i tehničkim propisima u pogledu predviđenih mera zaštite od požara.

„Objekat E 03 sa delovima A i B, sa opremom i instalacijama počeo je sa probnim radom, ali pravno lice „Milan Blagojević – Namenska“ nije dostavilo na uvid dokument nadležnog organa kojim se potvrđuje usklađenost izvedenog objekta i instalacija sa projektnom dokumentacijom i tehničkim propisima (upotrebna dozvola objekta)“, navodi se u belešci u koju je Insajder imao uvid.

Takođe, za proveru funkcionalnosti sistema za gašenje požara u objektu nije izdat pozitivni nalaz jer na uvid nije data atestna dokumentacija i tehnička dokumentacija za koju je bilo potrebno pribaviti saglasnost nadležnog sektora MUP-a.

Na pitanje novinara Insajdera kako je objekat koji nema upotrebnu dozvolu mogao uopšte biti u upotrebi, direktor ovog preduzeća Radoš Milovanović, koji je na čelu firme već 30 godina, nije želeo da odgovori.

„Doviđenja! Pusti me, čoveče, na miru!“, rekao je Milovanović kratko novinaru Insajdera.

Prema dosadašnjem istraživanju Insajdera, a na osnovu uvida u zvanična dokumenta i službene beleške,  u objektu ispred kojeg se desila nesreća bilo je pet puta više baruta od dozvoljenog, burići koji su eksplodirali težili su duplo više od predviđenog i nisu imali obavezne antistatik vreće, dok istovremeno radnici nisu imali potrebnu zaštitnu opremu iako su, prema izjavama svedoka, više puta to zahtevali od nadređenih u firmi.

Da Vas podsetimo:  Srđan Žunić – simbol uhapšene srpske savesti

Da su postojale velike nepravilnosti indirektno je potvrdilo i samo preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ s obzirom da su odmah nakon pogibije radnika nabavili nedostajuće prohromske buriće sa antistatik vrećama, protivpožarna odela, uveden je video-nadzor i izbačen je višak polica iz magacina.

Podneta krivična prijava protiv inspektora rada, bez krivične za direktora preduzeća

Za sada je protiv preduzeća „Milan Blagojević- Namenska“ i direktora Radoša Milovanovića pokrenut samo prekršajni postupak zbog propusta koji su doveli do nesreće u kojoj su dva radnika ovog preduzeća izgubila život.

Zbog toga je porodica Milivojević, čiji je sin Milovan poginuo u nesreći, podnela krivičnu prijavu protiv inspektora rada Vukić Lekića je smatraju da pokušava da zaštiti Milovanovića od krivične odgovornosti, tako što je izbegao da podnese krivičnu prijavu.

Naime, Prekršajni sud u Guči je upravo na osnovu izveštaja Inspekcije rada 15. novembra pokrenuo prekršajni postupak protiv preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana i generalnog direktora.

U izveštaju Inspekcije rada koju potpisuje Vukić Lekić, ističe se da je do požara došlo prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta, da zaštita radnika nije bila adekvatna, kao i da inspektoru rada u preduzeću nisu dati na uvid dokazi o tome da postoje propisi o načinu upotrebe kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom.

Porodica stradalog radnika i njihov advokat Vladimir Todorić smatraju da inspektor rada, time što je izbegao da podnese krivičnu prijavu, pokušava da zaštiti Milovanovića od krivične odgovornosti.

Prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, ako budu proglašeni krivim u prekršajnom postupku, preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ će platiti kaznu od 800.000 do milion dinara, dok će direktor Radoš Milovanović biti „kažnjen“ sa  50.000 dinara.

Da je pokrenut krivični postupak, i da je osuđen, Milovanoviću bi pretila kazna zatvora do 12 godina.

Da Vas podsetimo:  Uzalud Vučićeve najave i izvinjenja, prolazi i maj, radova na "Čairu" nema

Novinari Insajdera su poslali pitanja Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja povodom krivične prijave koja je podneta protiv inspektora Lekića pre dva meseca, i razlozima zbog čega nije pokrenuo krivični postupak, međutim, odgovore još uvek nismo dobili.

Radnici koji su krivili firmu za nesreću, zbog toga dobili otkaz?

Pojedini radnici koji su tvrdili da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo „oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta“, iako je predviđeno maksimalno 450 kilograma, kao i je u buradi bilo 60-70 umesto 30 kilograma koliko je predviđeno – dobili su otkaz nekoliko nedelja nakon nesreće.

Radnici P. J. i B. K. u svojim izjavama policiji u koje je Insajder imao uvid, naveli su da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo „oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta“, iako je predviđeno maksimalno 450 kilograma.

Radnik Nikola Živković koji je bio u smeni kada se nesreća dogodila, rekao je ranije za Insajder da je zajedno sa još nekoliko radnika nakon nesreće otišao na bolovanje zbog pretrpljenog šoka, međutim, dva dana kasnije uručen mu je otkaz. Tvrdi da je razlog to što je kritikovao nepravilnosti u fabrici.

Novinari Insajdera su pre nekoliko meseci rukovodstvu fabrike postavili pitanja koliko radnika je otpušteno i po kom osnovu od 14. jula, kao i koliko je novih angažovano nakon 14. jula. Međutim, odgovor na pitanja nismo dobili, već nam je predočena procedura zapošljavanja i otpuštanja u ovoj fabrici za proizvodnju oružja.

Od 1995. stradalo 18 radnika

U poslednjih nekoliko decenija u „Milan Blagojević – Namenska“ stradalo je 31 osoba, a od 1995. godine do danas je stradalo 18.

Najveća nesreća desila se 1997. godine kada je stradalo osam radnika, a za šta je Sud u Čačku tek 15 godina kasnije osudio dvojicu rukovodilaca zaštite na radu na 14 i 12 meseci zatvora. Direktor Radoš Milovanović koji je skoro 35 godina na čelu fabrike za taj slučaj je oslobođen krivične odgovornosti.

Krivične prijave zbog eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu

Zbog eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu „Medna“ u kojoj su poginule četiri osobe u februaru prošle godine, Vojna policija je početkom ove godine podnela Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu krivičnu prijavu protiv pet osoba – jednog vojnog lica i četvorice vojnih službenika, odnosno civilnih lica na službi u „Medni“.

Podsetimo, četiri osobe su poginule, a 25 pripadnika Vojske i MUP-a je povređeno u eksploziji koja se dogodila tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu.

Iako je jasno da postoji visoki stepen verovatnoće od nesreća u fabrici koja pravi opasne materije, da postoji dugogodišnja praksa nemara prema bezbednosti radnika, svedoči i ostavka predsednika Upravnog odbora „MB-Namenska“ Ad Mirka Jokovića iz 2004. godine u kome se, pored ukazivanja na različite oblike zloupotrebe službenog položaja direktora Milovanovića, tvrdi da okrivljeni kao odgovorno lice stavlja bezbednost radnika na poslednje mesto, ističući da ne želi da ponovo gleda „prizore strave i užasa koji mogu biti izazvani požarima i eksplozijama“.

„Ne želim da budem predsednik Upravnog odbora u kolektivu gde je bezbednost radnika stavljena na zadnje mesto. Direktor Milovanović odavno je zaboravio na izgovorene reči prilikom povratka u Preduzeće da će mu bezbednost ljudi biti na prvom mestu. Trka za proizvodnjom po svaku cenu odavno je pogazila sve norme i kriterijume bezbednog rada. Dok inspekcijske službe sve ovo tolerišu, na svoj dobro znan način, ja ne želim da dođem u situaciju da svojim očima ponovo gledam prizore strave i užasa koji mogu biti izazvani požarima i eksplozijama“, navodi Joković u ostavci, a u koju je Insajder imao uvid.

Da li će posle više decenija neko odgovarati za pogibije radnika ili će i ovaj slučaj biti završen prekršajnom novčanom „kaznom“, saznaćemo kada – i ako – institucije pošteno urade svoj posao.

Saša Dragojlo

insajder.rs

1 KOMENTAR

  1. Samo sam pročitao naslov,jer ostalo mi je poznato,Ali da se sve u Srbiji pretvorilo u rijaliti,e to makar se mora reći,i to u što kraćim crtama.A to je,da je taj Radoš,direktor,koga drži vojska,znači boljeg nemaju,što kada se prevede,ove nesreće su im kolateralna šteta.Nego,da se nešta kaže kako taj rijaliti funkcioniše.Skorih dana uvališe onoj finoj dami,Vojtehovskoj,rijaliti da ona se nije ni osvestila.Dođoše joj iz Dragačeva,da se žale roditelji,uz to neko plati i pun autobus,nešta kao oni sendvičari,a svi su izgledi da su to oni isti što idu kad daju autobus i sendvič.Sve ovo pišem jer su mi poznati učesnici i događaji.Tu lepo otac ispriča o tragediji,koja je evidentna,bez svake sumnje.Jer je sve tragedija kad strada bilo koji mlad čovek.Nego,gde biše svi oni koji su došli na tv,kada su prethodno masovno ginuli u Lučanima,oni pre njih.Tada nisu protestovali,jer će ih isti direktor najuriti a oni ostati bez dobre plate kako se hvališe nezvanično.Znači,oni koji u desetinama pre njih izginuše,su bili višak,ili je to broj koji je planiran kao kolateralna šteta.Niko ne pita one koji su izginuli pre njih,šta bi sa njinim porodicama.Ali,pošto rekoše da oni ne mogu da smene tog direktora,jer ga podržavaju u Beogradu,ja samo postavljam glavno pitanje,KOGA TI ISTI U LUČANIMA GLASAŠE NA ZADNJIM IZBORIMA.Glasali su vlast,pa na koga se to oni žale.Što nisu svi organizovano ustali protiv direktora,ma kako se on zvao posle prve mnogoljudne tragedije,naravno nisu,jer to nije njih direktno pogodilo,već neka druge,a to misle njih neće.I tako u krug.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime