Obnova života Srba u Mostaru

1
1250

Hram-Mostar-750x480Obnova Sabornog hrama u Mostaru nakon kraće pauze intezivirana je posljednjih dana. Gradnja zavisi od finansijskih sredstava i donacija, a za završetak je potrebno još oko tri miliona maraka.

Obnova nekadašnjeg simbola grada na Neretvi, ujedno je obnova života Srba na tom području. Stalnu podršku u posljednjih pet godina, koliko se izvode radovi, pruža Vlada i institucije RS. Pomoć neće izostati do završetka, poručuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon pet godina napornih zidarskih, tesarskih, klesarskih radova Hram ponovo stoji nad Mostarom. Hercegovački neimari kažu da ne žale uloženog truda, jer se crkva sada vidi sa svakog mjesta u gradu.

– Radimo zvonik, ručno se postavlja kamen na 22-om metru. Ide još do 36-tog metra kamenom, a potom krst i drvena konstrukcija do 56 metara, rekao je Slaviša Terzić, zidar.

Nadu u opstanak na ovom prostoru Srbima povratnicima uliva, kako kažu, ovaj div među građevinama. Prilika da rade na njegovoj obnovi je blagoslov i velika privilegija.

– Daje nam nadu u bolji život i svakom starcu i djetetu u ovom gradu, istakao je Miljan Mavrak, povratnik u Mostar.

Izvođenje radova diktiraju finasijska sredstva. Zahvaljujući donacijama Mostaraca raseljenih po svijetu, dobrotovrima iz Rusije, ali i Srpske i Srbije nije se prestalo s radom.

U proteklih pet godina Vlada Republike Srpske donirala je dva miliona maraka. Izostala je pomoć Grada Mostara, kantonalne vlade. Ni Vlada Federacije BiH u posljednje četiri godine nije uložila nijedan pfenig.

– Veliki projakat za našu malu zajednicu u Mostaru i jedino se uzdamo u Republike Srpsku za zavšetak, naglasio je Radivoje Krulj, paroh mostarski.

– Treba nam nova pomoć predsjednika za pomoć i opstanak u Mostaru. Mi ne poznajemo drugu opciju osim predsjednika i Republike i to nam je jako bitno, dodao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Da Vas podsetimo:  Snaga

Hram u Mostaru je centar oko kojeg se okupljaju Srbi u dolini Neretve, a podršku, i to ne samo finasijsku, za završetak radova najavio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Saborni hram uopšte nije upitan, nastaviti velike projekte koji se izvode zahvljujući episkopu Grigoriju, dodao je Dodik.

Nakon završetka građevinskih radova, ostaje još mnogo posla na uređenju enterijera, ali i kompleksa oko Hrama.

U naredne dvije godine, ukoliko se radovi budu izvodili planiranim tempom, ovdje će ponovo stajati jedna od najmonumentalnijih građevina na Balkanu, simbol Mostara, Hram Svete Trojice.

RTRS

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmm…Vucurevic..“ sagradi ce mo mi,jos stariji most u Mostaru“.. nego,koliko ce tu da bude radnih. mesta u tom “ kapitalnom objektu SPC“,sto ga nije Dodik sagradio,svojim parama ko dobrotvori,ktitori Toma,Palma,Gasic…?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime