Obnovićemo sve bolnice

0
1480

bolnice„To je naš prioritet i to smo zacrtali, da do sredine sledeće godine sve bolnice u Srbiji moraju da budu obnovljene, da izgledaju pristojno i da u njima ne postoji opasnost da se pacijentima nešto desi.“

N1, 20. 10. 2015. godine

Ministar zdravlja istakao je u oktobru prošle godine da do sredine 2016. “sve bolnice u Srbiji moraju da budu obnovljene, da izgledaju pristojno i da u njima ne postoji opasnost da se pacijentima nešto desi.“ Pošto je najavljeni rok prošao, Istinomer se obratio Ministarstvu zdravlja kako bi iz prve ruke dobio podatke o stanju u bolnicama u Srbiji. Međutim, ni nakon skoro mesec dana nismo dobili odgovor na naša pitanja. A pitali smo: koliko bolnica u Srbiji je obnovljeno u poslednjih godinu dana i koliko je novca potrošeno u tu svrhu; Koliko bolnica je trenutno u procesu rekonstrukcije i kada je predviđen završetak tih radova; Koliko bolnica još nije obnovljeno u Srbiji i postoje li planovi i rokovi za njihovu rekonstrukciju.

Budući da do zvaničnih podataka nismo uspeli da dođemo, prikupili smo medijske objave iz poslednjih nekoliko meseci o stanju u našim zdravstvenim ustanovama, kao i fotografije koje će nam možda više reći o obećanjima ministra zdravlja, od onoga što nam država oličena u njegovom ministarstvu – uskraćuje.

Blic, 4. 8. 2016. godine
„Lekari, tehničari i pacijenti Zdravstvenog centra u Surdulici su u stalnom strahu od rušenja jednog od najstarijih bolničkih zdanja. Bolničke dane oboleloj deci i vremešnijim pacijentima za zimskih meseci više od 30 godina zagorčava dim iz dotrajale kotlarnice smeštene u podrumskim prostorijama opasnog bolničkog objekta. Ukoliko država obezbedi 900.000 evra, horor trošna zgrada na klizištu biće srušena i izgrađeno novo lečilište surduličkog bolničkog kompleksa. Direktor Zdravstvenog centra u Surdulici dr Dragan Kitanović izjavio je da su obezbeđene dozvole i drugi papiri za rušenje i izgradnju objekta za lečenje obolelih mališana, srčanih i drugih bolesnika.Stalno strahujemo da nam se sa plafona i zidova obruši na glavu i telo. Naročito se plašim za decu. Mogu da zamislim kako je njima i njihovim roditeljima – nevoljno priča obolela starica“.

Da Vas podsetimo:  Pilotiranje državne mature pokazalo pravo, katastrofalno, stanje u obrazovanju

Slično je i u Pančevu.

Blic, 4. 8. 2016. godine
“Oronuli zidovi, ispucala stolarija, zarđali kreveti, odvaljene pločice u kupatilima, delić su slike stanja u kojem se nalazi Opšta bolnica u Pančevu. Kada pomenemo bolnicu, uvek očekujemo da je čisto, sterilno, da je svako odeljenje opremljeno potrebnom opremom. Međutim, Interno odeljenje bolnice u Pančevu nema čak ni čitavu zavesu. Zidovi su oronuli, poda gotovo da i nema. U kupatilima koja su namenjena pacijentima pločice su odvaljene, a kada zarđala. Nesnosan miris vlage koji se širi po čekaonicama, bolesnima dodatno otežava stvar dok u redovima čekaju da zakažu preko potrebne preglede.”

Pacijenti se žale i na uslove u niškoj Klinici za nefrologiju.

Blic, 11. 3. 2016. godine
“Teški bubrežni bolesnici koji se dijaliziraju na niškoj Klinici za nefrologiju žale se na izuzetno loše uslove koji liče – na ratnu bolnicu.Teško im pada što je sala pretrpana, što jedna medicinska sestra brine o četvoro bolesnika, što često nema pratećih sredstava. – U skučenoj sali nas osmoro se svaki drugi dan po četiri sata hemodijaliziramo. Tolika je gužva da prosto ne možemo da dišemo. Dešava se da mi nedostaje vazduh i imam utisak kao da se nalazim u nekoj ratnoj bolnici. Često nedostaju setovi za uključivanje i isključivanje pacijenata sa hemodijalize – priča Nišlija Ivan Novković.”

S obzirom na to da iz različtih delova zemlje stižu pritužbe na katastrofalne uslove u zdravstvenim ustanovama, a da je ministar zdravlja istakao da do ovog leta “sve bolnice u Srbiji moraju da budu obnovljene, da izgledaju pristojno”, izjavu Zlatibora Lončara ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime