Obnovljivi izvori energije: Još tri miliona evra za MHE povezane sa Vučićevim kumom

1
68

Malim hidroelektranama u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i onim povezanim sa Nikolom Petrovićem država je i prošle godine za proizvedenu struju isplatila najviše novca.

Međuvršju, Ovčar Banji i Radaljskoj Banji, malim hidroelektranama (MHE) u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS), država je za proizvedenu struju prošle godine isplatila ukupo oko 3,8 miliona evra.

Druge po zaradi su firme čije se vlasništvo povezuje sa Nikolom Petrovićem. One su od države za struju u 2021. dobile 3,1 milion evra.

Od svih mini hidroelektrana koje se dovode u vezu sa Petrovićem, najviše novca isplaćeno je MHE Županj, oko 422.000 evra. S druge strane, za struju koju je proizvela MHE Donje Gare 1 isplaćeno je najmanje – oko 23.000 evra.

U vezu sa Petrovićem se dovodi deset elektrana.

Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava – Tegošnica, Gornje Gare 1 i 2 i Donje Gare 1, 2 i 3 na reci Vlasini, a u blizini, na njenim pritokama, Livađe i Jabukovik. Podno Kopaonika na reci Jošanici, smeštena je još jedna – Županj.

Pored njih, prošle godine je struju proizvodila i prodala državi još jedna hidroelektrana čije se vlasništvo povezuje sa Petrovićem. Reč je o MHE Rekovići, koja se nalazi na reci Lim kod Priboja.

Inače, tokom prošle godine država je za električnu energiju proizvedenu u mini hidroelektranama dala 31,4 miliona evra, pokazuje izveštaj EPS-a. To je skoro deset miliona više nego 2020. godine.

Kako je ranije za CINS izjavio jedan od investitora, za vreme vanrednog stanja izazvanog epidemijom korone njima nije isplaćivana puna cena jer je nastupila viša sila po ugovoru sa EPS-om.

Obnovljivi izvori energije i nove MHE

Pored malih hidroelektrana u vlasništvu EPS-a i onih u vlasništvu povezanim sa Nikolom Petrovićem, značajan novac je isplaćen i mini hidroelektrani Lanište. Smeštena na Rupskoj reci na teritoriji Vlasotinca, njoj je za prošlu godinu isplaćeno oko milion evra. Vlasnik ove elektrane Branislav Pešić poseduje i MHE Porečje koja je prošle godine prihodovala blizu 600.000 evra.

Da Vas podsetimo:  Marina godinu dana radila u Nemačkoj pa ispljuvala gastose: Ta „elita“ lomi noge zbog 50 centi da bi u Srbiji glumila gospodu

Pored Pešićevih, približnu sumu od 1,6 miliona evra zaradilo je i pet mini hidroelektrana u kojima se kao vlasnik pojavljuje kompanija Credo iz Vranja. Ta firma u vlasništvu je Gorana Savića i Dragana Stojmenovića.

Tokom prošle godine električnu energiju proizvodilo je i deset novih MHE. One su ukupno zaradile nešto više od 1,3 miliona evra.

Podsetimo, u Srbiji firme koje se bave proizvodnjom struje iz MHE imaju status povlašćenih proizvođača zbog obećanja države Energetskoj zajednici da će do 2020. godine 27% struje proizvoditi iz obnovljivih izvora. To znači da država električnu energiju proizvedenu radom MHE otkupljuje po višim cenama ne bi li podstakla investitore da ulažu u taj posao.

Stručnjaci poput bivšeg dekana beogradskog Šumarskog fakulteta Ratka Ristića pak smatraju da one proizvode malo struje nasuprot ekološkoj šteti koju uzrokuju. U mestima na čijim rekama se već nalaze ili se grade MHE građani godinama protestuju zbog štete koju trpi okolina – presušivanje reka, uništavanje vegetacije, ugrožavanje opstanka vodozemaca i slično.

Od obnovljivih izvora energije poput vetroparkova, solarnih elektrana, elektrana na biomasu i drugih prošle godine otkupljeno je ukupno oko 1,8 milijardi kWh (kilovat čas) struje, za šta je država platila 193,4 miliona evra.

Petrović uvećava vlasništvo

Većina mini hidroelektrana (MHE) čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Nikolom Petrovićem pripada kompaniji Eco Energo Group, o čijem nastanku i poslovima je CINS već pisao. Početkom 2022. je kum predsednika Srbije uvećao svoj udeo u toj firmi.

Naime, Vera Ristić, tašta tenisera Novaka Đokovića, prenela je svoj udeo od 2,5% vlasništva, koji je u toj kompaniji imala preko svoje firme Eco Global, na Petrovićevu kompaniju Eko Vlasina.

Da Vas podsetimo:  Ko je Milorad Komrakov: Ozloglašeni urednik iz 90-ih koji je posle 5. oktobra „sklonjen“ na misteriozno radno mesto

autor:Jovana Tomić

https://www.cins.rs/

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime