Obraćanje RIMSKOG PAPE SRBIMA, baš na veliki katolički svetac posvećen mrtvima

7
959
Ilustracija / Foto: printscreen ( p-portal.net )

„POLITIKA“, nekadašnja nacionalna novina u Srbiji i Jugoslaviji, prodata nemačkom medijskom gigantu koji ju je odmah vidljivo oprao od znakova ikakvog srpstva (selidba braće Ribnikar na drugu stranicu i umanjenje slova skoro do nečitljivosti!), pompezno je najavila intervju sa rimskim papom baš na katolički praznik Svi sveti, kada evropski katolici posećuju groblja, odajući poštovanje mrtvima.

Slučajnost ili namera, da se beogradska proeuropska vlast i tako vidljivo stopi sa „porodicom srećnih naroda“ iako je srpski verujući narod svetosavski, ili je nemački gazda autoritetom ipak odredio termin objave toga intervjua, pitanje je sad!

Isticanje uloge Lučana Surijana, sadašnjeg nuncija u Beogradu za ovaj ekskluzivni intervju, i naglašavanje jubileja stogodišnjice otvaranja same Nuncijature u prestonici tadašnje kraljevine SHS, samo delimično rasvetljava ovu dilemu. Ali zato onaj nedavni intervju sa kardinalom PJETROM PAROLINOM u listu „GLAS KONCILA“ (službeno glasilo crkve u Hrvata) kom su u Beogradu dali značajan publicitet dobiva na diplomatskoj težini oko intrigantnog pitanja – hoće li papamobil ipak za Srbiju?!

Iako se odmah naglašava da je Vatikan jedna od onih evropskih država koja ne priznaje samoproglašenu šiptarsku „nezavisnost“ na tlu Srbije, ipak se zaobilazi ona realnost da je rimska Sveta Stolica izuzela Kosovo iz jurisdikcije Beogradske nadbiskupije posle nestanka SFRJ jer u tada nastaloj SR Jugoslaviji nije nastavljen kontinuitet odnosa, već je urađena nova administrativna podela katoličkih crkvenih dijeceza, bez konsultacije jugoslovenskih organa (koji su tada bili pod sankcijama OUN!).

Većina čitalaca POLITIKE i ne zna da Kolegijum kardinala bira papu na doživotnu funkciju izbornog monarha države Vatikan, koji ima apsolutnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast kao jedini suveren u Evropi, ali je funkcija prvosveštenika RKC daleko dominantnija!

Da Vas podsetimo:  Borba protiv mafije ne sme da stane

Zato pitanja i sami odgovori ipak kazuju da je to zapravo razgovor sa prvosveštenikom RKC a ne sa svetovnim državnikom, iako su teme opštesvetske sa posebnim naglaskom na trenutak značaja pandemije, koja je ogolila međuljudske odnose u svim segmentima života!

Vrlo vešto je ukomponovano ono pitanje o motivu posete rimskog prvosveštenika onim regionima sveta gde su katolici izrazita manjina, jer rimski papa kao svetovni državnik još nigde nije putovao, pa ni u Srbiju svakako neće!

Pre same svoje posete, obezbedi rimski prvosveštenik saglasnost i poziv poglavara domaće pomesne crkve, kako bi mogao i da održi javnu misu za rimokatolike!

Dakle, još samo da se dogovori ona sitnica od poziva srpskog patrijarha za posetu, pa da se Beograd okiti grozdovima zlatnobelih zastava, kao normalna evropska država, jelte!

Zato ovaj intervju tako vidljivo objašnjava onaj nedavni intervu sa kardinalom PJETROM PAROLINOM u kom je uvijeno naglašeno da zapravo SPC odlučuje o statusu blaženoga Stepinca, ili razumljivije, hoće li papamobil napokon za Srbiju, ili ne?

Samo, koliko god da je vatikanska diplomatija vešta, toliko Srbi ipak pamte onu izreku – Latini su stare varalice!

Naravno da u ovom intervjuu nije ni pomenuta uloga RKC u nasilnom prekrštavanju pravoslavnih Srba u NDH, ni dokazana uloga „crkve u Hrvata“ u počinjenom genocidu nad Srbima, Židovima i Romima, jer je ceo intervju usmeren na svetlu budućnost, naglašavajući potrebu dijaloga!

Bez obzira da li je ovaj intervju planski tempiran na veliki katolički praznik, Svevišnji se pobrinuo da pažnja srpske javnosti ipak bude usmerena na sahranu mitropolita Amfilohija Radovića, prvosveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, beskompromisnog borca za Svetosavlje, i to u onom teškom vremenu komunističke tiranije nad SPC kao bastionom koji čuva srpski narod od svih zala, pa i upornog pokušaja RKC da se ikako proširi i na srpske zemlje, delovanjem svoje kongregacije za veru!

Da Vas podsetimo:  Dr Jasmina Ćirić: Tragična sudbina srpskih hramova u Severnoj Makedoniji

Vreme će ponajbolje neumitno pokazati dal` je ovaj intervju ipak bio efikasniji od onog spektakla proslave milenijuma Milanskog edikta, il` je samo još jedan u nizu pokušaja vatikanske diplomatije (koja očito koristi trenutak sveopšteg koordinisanog pritiska NATO, EU i Amerike na državu Srbiju) da ikako preumi Srbe!

Vladimir Frolov
Izvor: Srpski Stav

7 KOMENTARA

 1. Обзиром да смо преживели грађанске и верске ратове,
  сусрети и контакти између православних, католика и муслимана могу допринети помирењу и међусобном поштовању браће – грађана Ср, Хр, БиХ и ЦГ. СПЦ и Ватикан већ дуже времена раде на помирењу, у томе контексту треба видети и евентуалну посету Папе Србији.

  Тој посети се из разумљивих разлога противе ОНИ који су против помирења. То су пре свега ОНИ који су убијали, силовали, пљачкали, крали . . . ОНИ који живе у отетим кућама и на туђим имањима. ОНИ се противе сваком помирењу, сваком међурелигијском дијалогу. ОНИ се противе и правној држави. Кад кажем ОНИ мислим на оне који су разбили земљу, на оне који ће се препознати у песми ОПЕТ ОНИ :

  Пре тридесет година, кад идеја бледи,
  ОНИ се не дају, мењају одело,
  објављују свима да реформа следи
  (а држави нашој спремају опело).

  Док брзо и спретно повлаче границе,
  цртају грбове, нове новчанице,
  вију нас у маглу и памет нам соле :
  СВИ ДРУГИ нас мрзе а ОНИ нас воле

  Док по нама сеју гранате и вреву,
  путују у Дејтон, Париз и Женеву.
  Ми црни у диму, ОНИ банку држе
  ми голи у збегу, ОНИ грабе брже

  Данас ОНИ опет певају нам оде
  орни да нас даље у будућност воде
  ОНИ што су рушили, сада би да граде
  ОНИ што су палили, сада би да каде.

  Док нам гасе светлост да у мраку лове
  док Трајани крију козје уши своје,
  по царству се оре свирале од зове
  косови се паре и пчеле се роје.

 2. Папа прво да посети највећу Православну земљу РУСИЈУ, тамо да се оправослави
  и као ПРАВОСЛАВАНИ ХРИШЋНИН ВРАТИ У ВАТИКАН.
  Ако Га Његови из Ватикана неће назад, нека затражи “азил“ у Хрватској,
  јер ће тамо бити најбезбеднији “ПРАВОСЛАВАЦ“ на свету!
  Само, мало је незгодно што се тиче СПЦ, јер су “прваци“ СПЦ први позвали
  Папу у Србију.
  Може да се деси, да РПЦ учини “уступак СПЦ, па да Папа, најпре, посети
  Србију/Београд, па када се виде какве су реакције “пучанства“, онда и
  РПЦ позове Папу у Русију/Москву, под условом да “гулија“ много не таласа.
  Свашта је могуће!
  Ипак, боље је да Папа прво песети Русију, тамо се “оправослави“, посети и
  све остале Православне земље, а Србију заобиће у великом луку, осим
  ако јавно СТЕПИНЦА ПРОГЛАСИ ЗЛОЧИНЦЕМ /по руководно-командно-благосиљјућој
  одговорности/ за ГЕНОЦИД НАД СРБИМА у Првом, Другом и овом започетом
  Трећем светском рату /“ниског интензитета“/ који је у току, а крај му се не назире!

 3. двм Мира Смиљанић-Влаховић,Апатин,(пензионисани вет.инспектор)

  https://sr.wikipedia.org/sr-el/Велики_раскол Veliki raskol ili velika šizma (grč. σχισμα [skhisma], lat. schisma = „raskol, odvajanje, cepanje, deljenje, šizma“) označava najveći raskol u istoriji hrišćanstva, koji je otpočeo 1054. godine prekidom liturgijske zajednice između Rimokatoličke crkve i Pravoslavne crkve.[1]

 4. двм Мира Смиљанић-Влаховић,Апатин,(пензионисани вет.инспектор)

  http://www.novinar.de/2009/07/26/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine.html
  Sporazum ustaša i komunista iz 1935 godine slomi kičma srpstvu i pravoslavlju.
  Svesni teškoće u borbi, bez obzira na podvojenost u pоgledu na društveni poredak, vođstvo hrvatskog narodnog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovsnske komunističke stranke u Kraljevini Jugoslaviji,

  +++

  ovlašćeno i sporazumno sa svima prvacima legalnih i ilegalnih formacija sklapa sledeći

  SPORAZUM

  1) Vođstvo hrvatskog narodnog oslobodilačkog ustaškog pokreta s jedne strane i vođstvo komunističke stranke s drugs strane svesni su težine svoga položaja koji dolazi od zajedničkog neprijatelja, svake jugoslovenske vlade i srpskog naroda kao nosioca srpske hegemonije (nadmoćnost) i podržavaoca svakog režima koji sputava, smeta i tupi nade:

  a) kod hrvatskog naroda da će ikada doći čas oslobođenja ispod srpskog jarma,

  b) kod komunističkih masa da traže saveznike u rušenju postojećeg stanja, ma kakve poglede taj saveznik imao na poredak i formu države po postignutom uspehu.

  2) Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrava.

  Vođstvo hrvatskog oslobodilačkog ustaškog pokreta predoseća da bi bez promene postojećeg stanja hrvatski narod podlegao jugoslovenskoj lukavosti i srpskoj hegemoniji i nudi saradnju svima porobljenima Jugoslavije i komunističkoj stranci posebno, da ubrzaju tok događaja sredstvima i načinima prema uputima svoga vođstva.

  3) Vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta obavezuje se da će sve štrajkaške demonstracije, manifestacije i sve razne izgrede koje izvode komunističke formacije potpomagati i u njima učestvovati. Vođstvo komuniegičke partije smatrajući hrvatski ustaški pokret jakim činiocem i pomagačem urušеnju postojećeg stanja, obećanje svaki podržak i potporu u ostvarivanju ustaških ideala.

  Vođstvo i jedne i druge strane obavezuje se da će izbegavati, sve svađe i zadevice između jednih i drugih; u napisima, ličnom razgovoru i itd…, a u slučajevima demonstracija, revolucija i ratova, jedne druge bez prigovora pomagati, naročito uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno, kao što je istaknuto u tačci dva ovog sporazuma.

  4) U slučaju lokalnih nesporazuma dužnost je lokalnog vođstva ustaškog pokreta i komunistrpke stranke da sve sukobe odnah likvidiraju, a svaka formacija o tome svoje starije jedinice obavjestnti. Neskladnost načelne naravi rešava vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovenske komunističke partije.

  CILJ

  Jugoslovenska komunnstička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922. god., onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada sa jedne, i vođstvo hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumo DUŽNOST zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svakom slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno.

  Sremska Mitrovica, juni-lipanj 1935. godine

  Za komunistnčku stranku
  Moša Pijade, s.r.

  Za ustaški oslobod. hrv. pokret
  Dr. Mile Budak, s.r. advokat

  Original se nalazi: Vojno istorijski institut JNA, arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638

 5. Svetla buducnost , a ono novi krstaski rat????? Jednim udarcem rese nekoliko svojih problema- potrose staro oruzje, skrenu paznju sa ogromnog monetarnog deficita i pljackom napune bisage. VAZNO je da sve bude ,,demokratski,, …..odnosno magla i laz. Cim pocnu da pricaju o svetloj buducnosti, stvarnost je sledeca. Zapadni svet je slozan u dogovoru za pljacku, naravno iza svetske pozornice.

 6. Papa Francisko je hrabar, mudar i iskren hriscanin. Imati dobre odnose sa covekom koga postuje 2 milijarde ljudi, moze Srbiji da otvori mnoga vrata i donese grancicu mira. Pozdravljam arhijereje SPC i sve pravoslavne koji se – kao i ja – raduju papinoj poseti Srbiji.

  Pozdrav g Hocevaru, g Parolinu i nasim arhijerejima koji su priblizili dve sestrinske hriscanske crkve i osnazili njihov ekumenski dijalog.

 7. Зашто се папи жури у Београд? Па једноставно исти је клише, после тога једноставно може да призна Космет. Лукави су латини, али само у оној мери колико смо ми глупи. Ни мање ни више, ту је чврст закон једнакости.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime