Obraćenje! Projekat ”Jadar” mora biti obustavljen!

0
269
slika: https://www.mining-technology.com/projects/jadar-lithium-borates-project-serbia/attachment/image-3-jadar-lithium-borates-project/

Njegovoj Svetosti, Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu Beogradsko-karlovačkom, i Patrijarhu srpskom, gospodinu Porfiriju,

Vaša Svetosti,

Obraćamo Vam se sa molbom za pomoć i podršku u opasnosti koja ugrožava celokupno stanovništvo Srbije i Bosne i Hercegovine: stranim kompanijama je, kao što znate, izdat veliki broj dozvola za istraživanje litijuma i ruda širom naše domovine.

Takođe, u najgušće naseljenom i najbogatijem delu Srbije, u Loznici, vodi se postupak za otvaranje rudnika i velikog postrojenja za preradu rude. Prema tehničkoj dokumentaciji, velika količina rude će biti kopana i dovožena iz cele Srbije i na tom mestu prerađivana. Planirana tehnologija prerade je nedovoljno bezbedna, a u oblast prerade, trasama kroz celu Srbiju, biće dovožena i korišćena velika količina opasnih materija. Nakon prerade ostaće brda jalovine koja će u sebi imati veliki procenat otrova, pri čemu će taj otrov, pre ili kasnije, dospeti u zemlju i vode. Stoga projekat ”Jadar” mora biti obustavljen!

Proces prerade ugroziće vode reka Jadra, Drine, Save i Dunava, odnosno vodosnabdevanje Beograda i okolnih mesta. I najmanji propust u radu rudnika dovešće do prinudnog prekida vodosnabdevanja preko tri miliona duša, što će dovesti do neviđenih migracija stanovništva iz naše zemlje – ko zna kuda. Zašto da, posle tolikih „Bljeskova“ i „Oluja“, ponovo postajemo narod beskrajnih seoba i stradanja?

Velika opasnost se nadvila nad našim ognjištima, a neizvesnost nas sprečava da se razvijamo u pravcu ekološki održivog društva koje ima obezbeđenu budućnost. Tamo gde se planira trijumf kancer – kapitalističkog rudarstva nestalo je snova i osmeha, pesma je utihnula, radosti nema, a njive i voćnjaci bivaju zapostavljeni. Ljudi umiru od tuge na nogama, i pate zbog nemoći da odbrane svoja imanja, od sramote pred precima i potomcima.

Na udaru su Jadar i Rađevina – herojski krajevi natopljeni krvlju junaka Prvog svetskog rata, koji su Drinom i Kolubarom zauvek zapečatili istinu o nama i podarili nam budućnost slobodnog i dostojanstvenog naroda.

Da Vas podsetimo:  POSVEĆIVANJE JE NEKAD SAMO OPRAVDAVANJE..

Mi ne želimo da napustimo otadžbinu koju su naši preci krvavo platili, u svakoj generaciji. I naša generacija je spremna da prihvati svoju odgovornost i plati istu cenu, ukoliko to bude potrebno.

Rudarenje pod ekološki nepovoljnim uslovima nije plan razvoja za Srbiju u 21. veku. Ne prihvatamo da našu decu gajimo da bismo je poslali preko tri stotine metara pod zemlju, da kopaju rude po tuđoj volji i za tuđ račun. Branićemo svako dete, ne samo naše, od takve budućnosti. U obilju radnih mesta koja, kao roditelji i država, možemo da ponudimo svom potomstvu kopanje rude iza koje ostaju otrovi je krajnje neprihvatljiv i neljudski izbor.

Narod koji je dao velikane, od Tesle i Pupina, preko Andrića i Crnjanskog, do Isidore Sekulić i Nadežde Petrović, ne sme svoju decu da sklanja ispod sunčanog obzorja u podzemlje surove eksploatacije prirode i čoveka. Umesto ropskog rada u rudnicima, narod koji je dao tako slavna imena ima obavezu da obnovi društvo i porodicu, da otvori nova porodilišta i škole, i da omogući da se ostvare mnogobrojni mladi talenti koji trenutno postoje širom naše domovine.

Put razvoja znanjem i obnovom demografije i put zastoja silaskom u antiekološko podzemlje se međusobno isključuju, i materijalno i duhovno. Stoga razorno rudarenje mora biti hitno obustavljeno; dobro obrazovanje, zdravo društvo, zdrava porodica, takođe hitno, moraju postati prioritet ovog društva. Tako ćemo stati na put obnove, a vera i ljubav će se vratiti u dušu našeg naroda.

Vaša Svetosti,

Molimo Vas da stanete u odbranu svog naroda pred ovom opasnošću;

Molimo Vas da sveštenstvo na terenu izađe među narod, pomogne svom narodu i dozvoli korišćenje crkvenih domova za informativne skupove;

Molim Vas za molitve u svim hramovima za povratak duha, ljubavi i vere u život Srbije.

Da Vas podsetimo:  GDE ZNA DETE, ŠTA JE SLUŽBENO LICE…

U Beogradu, 02. avgusta 2021. godine,

Potpisnici:

Akademik Danilo Basta, Beograd

Akademik Matija Bećković, Beograd

Dr Marija Bodroža Solarev, Novi Sad

Dr Dragiša Bojović, Niš

Dr Milan Brdar, Beograd

Dr Goran Vorotović, Beograd

Dr Zlata Vuksanović-Macura, Beograd

Dr Stevan Gajić, Beograd

Dr Dimitrije Golemović, Beograd

Dr Isak Davidov, Novi Sad

Dr Vladimir Dimitrijević, Čačak

Dr Jovan Dušanić, Beograd

Vanr. prof Milan Đurić arh, Beograd

Dr Miša Đurković, Beograd

Slobodan Erić, Beograd

Dr Gordana M. Ilić, Beograd

Dr Zorana Jeli, Beograd

Dr Vladimir Jovanović, Beograd

Dr Duško Kuzović, Beograd

Dr Milorad Kuraica, Beograd

Dr Milan Lečić, Beograd

Dr Aleksandar Lukić, Beograd

Dr Vesna Mandušić, Beograd

Simonida Miletić, Firenca

Dr Zoran Milošević, Beograd

Dr Aleksandar Pejčev, Beograd

Akademik Predrag Piper, Beograd

Dr Dušan Proroković, Beograd

Dr Zoran Radaković, Beograd

Dipl.inž.maš. Duško Radaković, Beograd

Dr Darko Reba, Novi Sad

Dr Slobodan Reljić, Beograd

Milan Ružić, Lučani

Vanr. prof Zorica Savičić arh, Beograd

Dr Vojislav Simonović, Beograd

Mr Petar Smiljanić, Beograd

Dr Milomir Stepić, Beograd

Dr Zoran Trifković, Beograd

Dr Spasoje Tuševljak, Beograd

dr Đorđe Čantrak, Beograd

Dr Zoran Čvorović, Kragujevac

Dr Duško Čelić, Priština

izvor:http://srpskistav.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime