Obračun

0
981

izbori-1A sad zvanično: U ovoj zemlji počinje obračun. Obračun bezobraznih sa pristojnim ljudima. Obračun bahatih i onih koji ne daju bahatima da im bahatost prođe. Samo tako mogu da okarakterišem krajnje ciničan i gotovo nebulozan zahtev Srpske napredne stranke za ponovnim brojanjem glasova.

Problem je, kao što svi mi dobro znamo, u Velikom Vođi, koji je odmah posle izbora, oko 21 sat, narodu Srbije saopštio kako su izbori bili transparentni, iskreni i pošteni.

„Današnji rezultati su snažna podrška našoj demokratiji, reformama,  evropskim integracijama, ali ono što je mnogo važnije je što smo pokazali i sebi i svetu da je Srbija ujedinjena u želji da nastavi sa zalaganjima za bolju budućnost. Veoma sam ponosan i duboko dirnut rezultatima koje smo postigli. Građani Srbije su nam ukazali čast da ponovo vodimo vladu ove zemlje“, rekao je između ostalog Aleksandar Vučić u svom 17 minuta dugom obraćanju koje su prenosile TV stanice:

A onda se opozicija uzjogunila i rekla – ne, neće moći: Ovo i ovakvo muljanje neće proći! Ko zna kako bi to prošlo da se u program B92 nisu uključile kamere koje su prenosile direktno obraćanje Saše Radulovića u izbornom štabu te stranke. Niko, zapravo, nije očekivao da osoba koja tokom kampanje nije pokazivala nikakve liderske osobine, niti je držala vatrene govore, reaguje onako kako je reagovala.

Tek tada su ugroženi stranački lideri, i levo i desno, počeli da se bune. Jedino su radikali bili pomirljivi. Kako i ne bi, kada se zna da se Vojvoda od Lisovića svom političkom sinu već sutradan preporučio za ministra finansija, a socijalisti su (kao nekad Rasim Ljajić) strpljivo sedeli pored svojih telefona i čekali na poziv koji se ne odbija pozicionirani naprednjak, nekada isto tako vatreni (ako ne i još vatreniji) radikal, koji je bio jedan od najglasnijihz zagovornika teze da je na izborima pokradena Srpska napredna stranka, a ne opozicija. Na svom sajtu napisao je nekoliko brzopoteznih tekstova u kojima se vajka kako su „oni iz opozicije“ (nije njegov citat, da se zna) zapravo sluge i poslušnici ove ili one ambasade, a da će (e, ovo je njegov citat) „Srbija postati zemlja u kojoj se narodna volja ne poštuje, već se poštuje volja ambasadora i matematike“.

Da Vas podsetimo:  Kojim tačno jezikom govoriš ako govoriš srpski?

Otišao je verni savetnik i večiti radikal u duši korak dalje i zamerio ambasadoru SAD u Beogradu, Kajlu Skatu što se „pojavio u sedištu Demokratske stranke nepunih deset minuta po čitanju rezultata od strane Aleksandra Vučića na konferenciji u sedištu SNS“. Misli Đukanović da je „krajnje neprimereno da jedan diplomata tako visokog ranga odlazi u sedište jedne opozicione partije“… Interesantno da Đukanoviću nije bilo čudno, niti je bilo za osudu što je čovek koji je desna ruka Angele Merkel, Dejvid Mekalister, došao u izborni štab SNS (pre nego što je Skat došao u štab DS) da „vidi kako je biti s pobednicima“. Interesantno je da Đukanović nije ni očešao informaciju koju je dao lično njegov Veliki Vođa, da je Skat (ili kako neki kažu – Skot) hteo da dođe i u SNS, ali je Vučić „zbog ličnih problema ranije napustio stranku“.

Nebitno je. U ponedeljak je Vučić pričao kako su mu rezultati čudni i nelogični. Juče je to već ponavljano kao mantra na Pinku i Studiju B. Danas je SNS podneo zvanični zahtev da se ponovo prebroje glasovi. Ono, zaista, čudno je da RIK u ponedeljak tvrdi da je prebrojao 98,5 odsto glasova, a dan kasnije da je prebrojao 98,04. Idemo unazad? Ili smo napredni? Sve ovo što vam pišem, samo ide u prilog onome što tvrdim: pre tri dana počela je implozija SNS. Ova interesna grupacija građana odavno liči na veliki, preduvani balon, koji na terenu nema nikakve veze sa pričom o Evropi i napretku. Osim onom ličnom, koji se odnosi na posao uz člansku kartu partije. Zato, da ne bi baš odmah pukla, kreće u manevre kojima će da kupi vreme. I ponekog poslanika.

Da Vas podsetimo:  Falangi dr Kostića reči ne znače ništa

Veliki Vođo: Da si ozbiljan političar, kao što tvrdiš, ti bi još u nedelju javno rekao da od Tomislava Nikolića tražiš mandat, da bi sastavio vladu u kojoj će biti ljudi u koje ti imaš poverenja. Da si ozbiljan političar, ti bi odmah rekao imena i prezimena tih ljudi. Da si ozbiljan političar, ti bi tom prilikom, u tri minuta ljudima koji su glasali za tebe saopštio svoj program.

Ovako – brojimo glasove. Da ne isplivaju oni džakovi iz 2012?

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime