Obradoviću, gde je nestalo 1,3 miliona evra?

4
1569

Boško Obradović, predsednik Dveri, oformio je grupu koja je izvršila razna krivična dela, falsifikovala dokumentaciju, zloupotrebljavala finansije te stranke, kršila Statut i Program i izvršila uzurpaciju Dveri sa ciljem sticanja imovinske koristi – navodi se u disciplinskoj prijavi koju je podneo narodni poslanik Srđan Nogo.

U prijavi, Nogo ističe da je Obradović odgovoran za štetu koja je naneta Dverima, kroz koje je u poslednje tri godine, iz budžeta i donacija, prošlo preko 1.300.000 evra, a samo zanemarljiv iznos je uložen u razvoj strukture i ništa u sopstvene medije.

– Boško Obradović, kao zakonski zastupnik Dveri, a i po svom statutarnom i političkom položaju, snosi najveću odgovornost za pravno i finansijsko poslovanje Dveri. Podneo sam prijavu i protiv Slobodana Dimovića, Jugoslava Kiprijanovića i više saučesnika, zbog finansijkih malverzacija, ali najveću odgovornost snosi Obradović, jer nije moguće da se neki posao preduzme a da on to ne odobri. Do sada se tako nešto u Dverima nije desilo. Više puta sam ukazivao na nenamensko trošenje sredstava i protivpravno sticanje imovinske koristi od strane Dimovića i Kiprijanovića, zahtevajući od Obradovića njihovu smenu, ali ih je on štitio. Obradović je upoznat sa radom te grupe, podržavao ih je i podstrekivao da čine krivična dela kojima je oštećen budžet Srbije i same Dveri, a sa ciljem plaćanja određenog broja funkcionera po stranci, kao i sticanja protivpravne imovinske koristi. Takođe, Obradović je podstrekivao grupu visokih funkcionera da falsifikuju zvaničnu dokumentaciju stranke. Falsifikovane su brojne odluke Izvršnog odbora, za šta će biti podnete krivične prijave protiv predsednika IO Borka Puškića – obrazložio je Nogo razloge za pokretanje disciplinske prijave.

Između ostalog, Nogo je optužio Obradovića da je podstrekivao funkcionere Dveri i da falsifikuju disciplinski postupak, koji je protiv njega vođen zbog nošenja makete vešala na protestima u Beogradu. Po Obradovićevom nalogu, odluku o isključenju Srđana Noga potpisao je predsednik disciplinske komisije Miloš Rakonjac, doskorašnji šofer predsednika Dveri.

Da Vas podsetimo:  Rio Tinto pomera pruge po Srbiji

Obradović je zloupotrebio uticaj u stranci i prilikom odlučivanja o ulasku Dveri u Savez za Srbiju.

– Za odluku o pristupanju koaliciji bila je potrebna natpolovična većina ukupnog broja članova Glavnog odbora. Ipak, odluka je doneta prostom većinom, pravdajući se da je to savez političkih stranaka, a ne koalicija, iako su se dogovarali mandati. Obradović je falsifikovao odluku, jer je Glavni odbor konstatovao saradnju u opoziciji bez Borisa Tadića, Zorana Živkovića i Saše Jankovića, a sada je potpisan koalicioni sporazum, „Ugovor sa narodom“, u kome je dogovorena saradnja upravo sa Tadićem i Živkovićem. Razlog za formiranje Saveza za Srbiju bilo je Kosovo i Metohija i činjenica da je većina programa Dveri sadržana u 30 tačaka koje je Savez usvojio. Međutim, taj program je zamenjen nekakvim „Ugovorom sa narodom“, u kome nema ni Kosova i Metohije, niti politike Dveri – naveo je Nogo.

On je osporio i Obradovićevu kadrovsku politiku. Kao najproblematičnije primere istakao je Slobodana Dimovića i Mariju Janjušević.

Disciplinska prijava o kojoj Dveri ne smeju da se izjasne / Foto: printscreen

– Mišljenja sam da, finansijskim aferama i krivičnim postupkom aktuelna vlast drži u šaci Boška Obradovića i ucenjuje ga ili će ga ucenjivati, kako bi izbegao krivičnu odgovornost i osuđujuću presudu. Dveri ne smeju biti taoci toga. Zbog toga pozivam Disciplinsku komisiju da sprovede postupak protiv Obradovića zbog kršenja Statuta i Programa Dveri i predlažem da ga kazni isključenjem iz Dveri – napisao je Srđan Nogo u disciplinskoj prijavi o kojoj se do danas nije izjasnio niko u Srpskom pokretu Dveri.

Predrag Popović
Izvor: predragpopovic.wordpress.com

4 KOMENTARA

  1. A KAKO BI BILO,DA VI ČIJI OČEVI KAO PARTIZANI DOĐOŠE SA TITOM 1945,PA OSTAŠE SVE DO JEDNOGA,VRATITE SE TAMO U VAŠE KRAJEVE,TE POVEĆATE BROJ SRBA,TE OBNOVITE VAŠE NAPUŠTENE KUĆE I NAS OSTAVITE,DA MI OVDE BRINEMO O NAŠIM KUĆAMA.Sve će mo mi ovde sređivati,ništa se vi nemojte za nas sekirati,samo se vi vratite u vaše rodne krajeve.Tako i ti dobri NOGO,da tamo po Bosni pomogneš svojim komšijama koje je tvoj tata davno napustio.A nije da nemate problema,eto i da pomognete zemljaku Dodiku,eto muku muči tamo.

  2. „Kad je u pitanju novac, svi su iste vere.“

    Voltaire
    (pravo ime François-Marie Arouet; Pariz, 21. novembra 1694. – Pariz, 30. maja 1778.), francuski književnik, historičar i filozof.

  3. Znači,krenuli spavači.dobro neko reče,NOGO,U BIH,ODAKLE SI DOŠAO,IMA MNOGO PROBLEMA,PA TI LEPO PRVO TAMO IDI I REŠI TO,PA ONDA DOĐI OVAMO.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime