Potrebni sastojci:
300g bilo kojeg mlevenog keksa
200g crne čokolade
100ml mleka
Fil:
500ml mleka
80g pšeničnog griza
100g šećera
200g kokosa
Glazura:
100ml slatke pavlake
100g crne čokolade
Postupak:
Sameljite ili je izrendajte sitno 200g čokolade i pomešajte sa 300g mlevenog keksa. Dodajte 100ml mleka i dobro promešajte rukama. U tepsiju veličine 30×22 stavite papir za pečenje i raspodelite podjednako smesu.
Fil pravite tako što u 500ml mleka dodate 100g šećera i 80g pšeničnog griza i zatim umutite žicom. Prokuvajte na šporetu uz povremeno mešanje, a čim se mleko toliko zagreje da ključa, smanjite na srednju jačinu i mešajte neprekidno dok se ne zgusne i dok griz ne bude gotov. U kuvan vruć griz dodajte 200g kokosa i sve sjedinite. Vruć fil nanesite na keks, poravnajte i ostavite na sobnoj temperaturi sa ohladi a posle možete i u frižider.
Glazuru pravite tako što u šerpicu stavite 100ml slatke pavlake i 100g izlomljene crne čokolade. Zagrejte na šporetu i čim čokolada počne da se topi isključite šporet, dobro promešajte i u vruću glazuru dodajte 40g putera i mešajte dok se ne istopi.
Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i poravnajte. Stavite kolač opet u frižider dok se čokolada ne stegne.
Prijatno!