Obustavljen postupak protiv Vulina

0
1423

Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je prošle nedelje krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina. Ovim je obustavljen postupak u vezi sa načinom na koji je Vulin kupio stan budući da je Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije utvrdilo da nema dokaza da ga je stekao na nezakonit način.

U Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu novinarima KRIK-a rekli su da su proveravali samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije.

„S obzirom da je stan prijavljen kada je kupljen, tužilaštvo je donelo rešenje o odbačaju krivične prijave protiv ministra Vulina“, rekla je portparolka tužilaštva Aleksandra Đenadić.

Predmet „Vulin“ ovom tužilaštvu ustupljen je prošlog meseca, nakon što Tužilaštvo za organizovani kriminal nije našlo dokaze da je Vulin pri kupovini stana na Zvezdari 2012. godine počinio krivično delo iz njihove nadležnosti.

Postupak protiv njega pokrenut je 2015. godine pošto je Agencija izrazila sumnju da je počinio dva krivična dela – zloupotrebu službenog položaja i primanje mita. Nakon kontrole imovine i prihoda, Agencija je sastavila izveštaj i dostavila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal.

To tužilaštvo je pre dva meseca u pisanom odgovoru KRIK-u navelo da se u izveštaju Agencije navodi da ne postoji validna dokumentacija kako su Vulin i njegova supruga Nataša platili stan u beogradskom naselju Zvezdara.

U istom odgovoru tužilaštvo je istaklo da policija uprkos urgencijama odbija da ispita navode izveštaja. Nepunih mesec dana kasnije, tužilaštvo je okončalo postupak jer je utvrdilo da nema dokaza da je Vulin pri kupovini nekretnine počinio dela iz oblasti organizovanog kriminala.

Agencija za borbu protiv korupcije odbila je da novinarima KRIK-a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi kopiju izveštaja zbog čega se KRIK žalio Povereniku za informacije od javnog značaja.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-NAŠA SPREMNOST

„Prodajom imovine“ do stana

Bračni par Vulin je 2012. godine kupio stan od 107 kvadrata u modernoj, novoizgrađenoj zgradi na Zvezdari. Cena stana je, prema ugovoru, bila 229.620 evra. Prvu ratu u iznosu od 40.000 evra Vulini su platili u oktobru 2011. godine, dok su se za ostatak obavezali da će isplatiti do kraja septembra 2012. godine.

Ministar je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio stan uz objašnjenje da ga je stekao „prodajom imovine“.

Novinari KRIK-a su tokom rada na bazi imovine političara utvrdili da je jedina nekretnina koju je Vulin posedovao pre ovog stana, bio jednosoban stan u Novom Sadu. Taj stan je 2010. godine dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, da bi ga dve godine kasnije prodao rođenom bratu za 38.000 evra. Ovaj iznos je iznos približno odgovara iznosu prve rate za kupovinu stana na Zvezdari.

Nije poznato da li je Vulin stan isplatio do kraja, i ukoliko jeste – kako je došao do novca.

Uz stan, bračni par Vulin kupio je i parking mesto, ali to nije prijavio Agenciji.

Pogledajte profil Aleksandra Vulina u bazi imovine političara

Piše: Nataša Marković

www.krik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime