Očemu se ćutalo u zapadnim medijima… (278)

0
1905
Vojislav Stanimirović: foto: skrinšot Youtube

PREKRŠENE MEĐUNARODNO PREUZETE OBAVEZE

Već na samom početku, na prvom koraku u realizaciji i ispunjavanju preuzetih obaveza, hrvatske vlasti i predsednik Tuđman izigrali su kako međunarodno određene tako i sopstvene garancije i obećanja data Srbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu.

Predsednik Tuđman je u županijski dom Sabora Republike Hrvatske imenovao predsednika Oblasnog Izvršnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke dr Vojislava Stanimirovića i člana Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba prof.

Jovana Bamburacu. Međutim, po svim međunarodnim garancijama, pa i po hrvatsakom Pismu o namerama, bilo je zagarantovano da srpska etnička zajednica sa područja Oblasti pod upravom Untaesa, sama predlozi svoja dva predstavnika za županijski dom Sabora, a predsednik Tuđman je ta imena trebalo samo da potvrdi.

Suština i jeste u tome da oba poslanika budu predstavnici Srba iz Oblasti, na koju se i odnose sva dokumenta, a koji će autentično i legitimno zastupati srpsku zajednicu sa ovog područja, a ne bilo koji pripadnik srpskog naroda iz Hrvatske.

Srbi iz Oblasti su opravdano strahovali od imenovanja Srbina po volji hrvatske vlasti, čime bi samo formalno bila ispunjena obaveza hrvatske strane, a stvarni interes Srba bio zanemaren.

Iako su Srbi sa područja Untaesa uputili predlog Tuđmanu sa imenima dva predstavnika (jednog iz Vukovarsko-sremske, drugog iz Osječko-baranjske županije), Tuđman je, oglušujući se o svoje obaveze i kršeći odredbe međunarodnih dokumenata, sam imenovao dva člana, delimično ispunjavajući obaveze imenovanjem dr Stanimirovića.

(Politika, 12.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime