Očigledno je: Za vašu decu…

4
1260
Foto: printscreen

Koristili su našu decu i drugi političari i aktivisti, koristili su decu i drugi režimi u Srbiji: Deca su mahala zastavicama i za vreme Kralja Aleksandra, i za vreme Tita, i za vreme Miloševića… Ali to nikako ne sme da bude alibi za zloupotrebu, gospodo.

Iako Ustav Republike Srbije u članu 64 navodi da su deca “zaštićena od psihičkog, fizičkog, ekonomskog i svakog drugog iskorišćavanja ili zloupotrebljavanja”, nemam ni trunku sumnje da su roditelji deteta koje se pojavljuje u predizbornom spotu Srpske napredne stranke ponosno doveli dete na snimanje, mašući članskim kartama vladajuće stranke. Ko zna: možda su dobili i posao u nekom javnom preduzeću. Ili još bolje: posao sa nekim javnim preduzećem. 

No, ne bih sad da ulazim u patetiku aktuelnog spota koji se emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a u kom Veliki Vođa razgovara sa nekim detetom kom otac navodno radi u Nemačkoj, a on ima ideju kako da ga vrati u Srbiju…

Ne bih, jer svaki marketinški proizvod (spot) ima svoju publiku, a dobro nam je poznato da je glasačko telo SNS-a dominantno okrenuto ka rijaliti šou programima i patetičnim “trakavica” serijama. Da se razumemo: Ovo nije moj zaključak, već zaključak koji se može izvući iz istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) iz 2019, koje je bilo predmet žestokih osuda iz samog SNS-a.

Ne bih, takođe, ulazio u analizu Vođinog patetičnog “A šta ako ti kažem da imam plan kako da vratim svakog tatu”: Iskreno verujem da se svakom detetu starijem od pet godina kom neko od roditelja radi u inostranstvu do kraja života urezalo u sećanje obraćanje Vučića u kom je on direktno okrivio povratnike za širenje korona virusa.

Da Vas podsetimo:  Godišnjica prve ljudske žrtve od covid-19: 4.900 života kasnije

Ne bih ni da apelujem da se spot Srpske napredne stranke zabrani – jer – osim što nema pravnog osnova – nije ni prvi ove vrste! Decu su koristili i Boris Tadić u svojoj kampanji “Za sigurnu budućnost”  i Ivica Dačić u svojoj kampanji “Jasno. Čvrsto. Odlučno” u predizbornoj kampanji 2012. Koristio je decu i Vučić mnogo puta do sada: da im lupa banane u basketu, da im savetuje da popiju rakiju umesto piva…

Koristili su našu decu i drugi političari i aktivisti, koristili su decu i drugi režimi u Srbiji: Deca su mahala zastavicama i za vreme Kralja Aleksandra, i za vreme Tita, i za vreme Miloševića… 

Deca su, zapravo, najjeftiniji politički rekvizit! Naročito ako si na vlasti! Samo javiš da se deca povedu na ulicu sa zastavicama i – eto gomile razdragane i nasmejane!

Nažalost, (zlo)upotreba dece u političke svrhe u Srbiji nije izričito zabranjena nijednim zakonskim aktom. Zašto? Pa, zato što tako odgovara upravo političarima! Razni kodeksi koji su usvojeni na dobrovoljnoj i strukovnoj osnovi nisu pravno obavezujući, a jedini Zakon o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta još uvek se nalazi u formi nacrta i ni u jednom svom članu ne zabranjuje eksplicitno korišćenje deteta u svrhu snimanja političke poruke ili zarad propagiranja političkih ideja.

Tako smo, dragi moji (a pre svega dragi moji roditelji), došli u apsurdnu situaciju: Decu ne smete slikati niti sliku s njihovim prepoznatljivim licem prikazati ni u jednom mediju, jer se time ugrožavaju prava deteta. Lično pamtim harangu kojoj je bio izložen jedan od fotoreportera beogradskih medija (član je grupe Kamerades) zbog fotografije jednog mališana, za koju je iste godine dobio nagradu World Press Photo. Ali, za razliku od toga, sasvim je u redu da roditelji (p)odvedu dete i snime ga u predizbornom spotu. To je – OK. Sve za stranku. 

Da Vas podsetimo:  Čija je Srbija? Vučićeva ili naša?

Deci – bez razlike s koje se strane političkih barikada mi nalazili – ne sme da bude mesto u politici. Ni mojoj, ni vašoj, ni njihovoj deci. Decu ne biste smeli da izlažete bilo kakvom uticaju politike: propagandi, spotovima, indoktrinacijama, izborima… Deci treba da bude mesto u školi, u kreativnoj radionici, deca treba da budu u igraonici, na sportskom terenu. To je Srbija kakvu naša deca zaslužuju. A ne Srbija kakvu vi, “naprednjaci”, gradite za vašu decu…

I za kraj: da citiramo Onoga Čije se Ime Ovde Ne Navodi:

 

Aleksandar Bećić
Izvor: kolumnista.com

PODELI
Prethodni tekstDijagnoza
Sledeći tekstOdlikaši

4 KOMENTARA

 1. Omladina Srpske Napredne Stranke? Stetno je i za omladinu i za naciju da se omladina uopste registruje po strankama, time se automatski diskriminise omladina po stranackoj podeli. Kao za vreme komunista. SKOJ je imao prioritete u drustvu a ko je bio van SKOJ-a bio je obezvrdjen i diskrminisan. S tim se i danas oduzima pravo svakoj osobi prilikom sticanja punoletstva da se sama politicki opredeli… Pozdrav citaoc iz Berlina..

 2. Da Sanja, to jeste jeftina stranacka propaganda.
  Ipak, da vas pitam : kad bi vam ponudili 3 200 Evra da vasa cerkica glumi u jednom kratkom spotu, da li bi odbili ?
  Zar jos nismo shvatili da Vucic, Sinisa Mali i Jorgovanka Tabakovic drze „Drzavnu kasu Srbije“?
  Da vade kad hoce i kolko hoce iz nje. Da kupuju ljude, robe i usluge, bez ikakve kontrole i ogranicenja.
  Da ladno kupuju lidera opozicione stranke, direktora TV, direktorku bolnice, episkopa, poznatog novinara, cuvenog glumca, bivseg ministra . . . i mene (a mozda i vas) samo ako dosta plate.

  Cetiri miliona penzionera dobili su po 100 Evra.
  Pred izbore 21 juna, moglo bi se desiti da 1360 predsednika izbornih komisija nadju u postanskom sanducetu koverat sa 2 600 Evra.

  • Da vam odgovorim. Ja bih sigurno odbila i mnogo vise od tih, kako ste naveli, 3200 e. Nemojte da mislite da „plivam“ u parama, sigurno ne, ali moje vaspitanje, obraz i iznad svega moje zdravo razmisljanje nebi mi dozvolilo da ustupim svoje dete za necije prljave interese.

 3. Koja li je majka dozvilila svom detetu da bude upotrebljeno u jeftinu stranacku propagandu? Nju treba prvo kazniti pa onda i sve ostale koji su u ovom kreiranju spota ucestvovali.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime