Od 1.100 anketiranih – 47,3 odsto za NATO

0
838

epa05053116 Flags of NATO and Montenegro are displayed on the Goverment House building, in Cetinje, Montenegro, 03 December 2015. NATO foreign ministers a day earlier decided to invite Montenegro to become the 29th member of their alliance despite Russian concerns, leading Moscow to threaten a response. Montenegro would be the third nation from the Western Balkans to join NATO after Albania and Croatia. Russia should have no say on the country's decisions, top NATO officials and ministers said. EPA/BORIS PEJOVICČlanstvo Crne Gore u NATO u ovom trenutku podržava 47,3 odsto građana te države, pokazalo je istraživanje agencije Damar.

Nešto više od 37 odsto se protivi članstvu, a stav o tome nema 15,6 odsto ispitanika.

Istraživanje je obavljeno od 19. do 24. januara u 10 crnogorskih opština, na uzorku od 1.100 ispitanika.

Agencija Damar je saopštila da njena istraživanja opredeljenosti za NATO pokazuju konstantan rast podrške ulasku Crne Gore u Severnoatlantski savez.

Januarska anketa je, takođe, pokazala da raste broj građana koji veruju da će Crna Gora postati članica NATO, nezavisno od toga da li oni podržavaju ili ne članstvo. U junu 2015. godine, 63,6 odsto ispitanika je navelo da veruje da će Crna Gora ući u NATO.

Sada je takvog uverenja 76,3 odsto građana.

Crna Gora je početkom decembra prošle godine dobila pozivnicu za pristupanje NATO. Početak pregovora o pripremama za formalizovanje članstva najavljen je za polovinu februara.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime