Od 18. aprila srpske lične karte nevažeće

0
695

Svim licima koja poseduju srpske lične karte gradova sa Kosova i Metohije, odnosno, kako ih nazivaju iz Prištine – „srpskih paralelnih struktura“, od 18. aprila biće zabranjen ulazak na KiM, kao i izlazak sa KiM-a, saopštila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri. Krajem prošle godine, ista odluka bila je na snazi nekoliko časova, nakon čega su je kosovske institucije „privremeno suspendovale, uz objašnjenje da će srpske lične karte važiti samo u „prelaznom periodu“. Reakcije srpskih zvaničnika za sada nema.

2016-04-16_054935
Edita Tahiri

„Ministarka za dijalog informiše (javnost prim.red.) da od 18. aprila 2016. neće biti omogućen ulaz/izlaz na teritoriju Republike Kosovo za sva lica koja poseduju nezakonite legitimacije (lične karte) koje su izdale srpske paralelne strukture na Kosovu,“ navodi se u saopštenju Tahirijeve.

Kancelarija za KiM: Pitanje ličnih karate nije deo nijednog dogovora, sprovođenje odluke pravno nasilje PR nad Srbima, jednostrani potezi ugrožavaju proces normalizacije

U međuvremenu se oglasila i Kancelarija za KiM iz koje navode da se radi o „pravnom nasilju“, a da pitanje ličnih nije deo „nijednog dogovora“. Reakciju prenosimo u celini:

„Pitanje ličnih karata koje pominje gospođa Tahiri nije deo nijednog dogovora, ili sporazuma. To bi predstavljalo pravno i administrativno nasilje Prištine nad srpskim narodom na KiM, za koji Priština tvrdi da ima isti tretman, kao svi ostali narodi na KiM. Verujemo da se to neće dogoditi, ali budite sigurni da nećemo dozvoliti bilo šta što je na štetu građana Srbije i srpskog naroda. O svim otvorenim pitanjima spremni smo u svakom trenutku da razgovaramo u Briselu, a bilo kakvi jednostrani potezi mogu da budu veoma opasni i da ugroze proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.“

Da Vas podsetimo:  Koliko para toliko kuknjave

Ona podseća i da je ova odluka prošle godine suspendovana na „zahtev Evropske unije“, kako bi „EU imala priliku da reši ovo pitanje“.

„Na sastancima o IBM-u u martu ove godine ponovo smo pokrenuli ovo pitanje u Briselu, gde smo se složili da će Vlada Kosova, ukoliko se problem nastavi, vratiti na snagu zabranu. Uprkos posredovanju EU, taj problem se nastavlja, jer još uvek postoje slučajevi ovog fenomena korišćenja nezakonitih dozvola od strane različitih ljudi,“ dodaje Tahirijeva.

Složili smo se i informisali EU o odluci da zabranu vratimo na snagu, ističe ova kosovska ministarka.

Odluka o zabrani srpskih ličnih karata na kratko je bila na snazi i u decembru prošle godine. Sprovođenje odluke je tada prekinuto posle svega nekoliko časova njene primene, a kosovska ministarka za dijalog tada je saopštila da su kosovske institucije obavestile Evropsku uniju da srpske lične karte „srpskih paralelnih struktura na Kosovu“ – krše Sporazum o slobodi kretanja, te da su ponudili „određeni prelazni period“ za sve građane koji i dalje koriste srpske lične karte, kao i da će EU raditi na rešenju ovog pitanja u skladu sa poglavljem 35.
KoSSev je odmah po objavljivanju saopštenja Edite Tahiri danas nešto pre 15 časova, uputio pitanja službi za medije Kancelariji za KiM u vezi sa najnovijom odlukom kosovskih institucija, iz koje još uvek nismo dobili odgovor.

Današnja odluka o zabrani korišćenja srpskih ličnih karata usledila je nakon zabrane ulaska na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM, Marku Đuriću – koji je uprkos zabrani prištinskih vlasti danas bio u Leposaviću. Mera zabrane ulaska izrečena je i načelniku generalštaba Vojske Srbije, Ljubiši Dikoviću, lideru Dveri, Bošku Obradoviću, te lideru Srpske radikalne stranke, Vojislavu Šešelju. Prethodno su iz Prištine usledile i „recipročne mere“ protiv Srbije, a za prevoznike gasa i nafte koji poseduju uverenja za prevoz ove robe izdata od strane srpskih institucija.

Da Vas podsetimo:  „Zajednica vrednosti“ NATO-a i bombardovanje „slovenskih podljudi (neljudi)“

Sve ove mere događaju se u zatišju razgovora Beograda i Prištine u Briselu, usled izbora koji očekuju Srbiju 24. aprila.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime