Od 2003. do 2013. se nisam aktivno bavio politikom

1
45
Goran Vesić / Foto: Facebook/Goran Vesić

“Ja sam imao pauzu od 10 godina, od 2003. do 2013. godine se nisam aktivno bavio politikom.”  – Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić o bavljenju politikom (Telegraf.rs, 18. 7. 2022. godine)

Dok se spekuliše ko će biti mandatar za sastav nove Vlade Srbije i ko će voditi koji resor, doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić odbacuje spekulacije da je jedan od kandidata za premijera. U intervjuu za Telegraf Vesić je rekao da nije ni kandidat za ministra kulture o čemu su mediji ranije spekulisali.

Kada je reč o nagađanjima da bi mogao da vodi ministarstvo građevine, s obzirom na to da je ranije ranije govorio da ga u politici interesuje da radi konkretne stvari u kojima mogu da se vide rezultati, Vesić je rekao:

Ja sam imao pauzu od 10 godina, od 2003. do 2013. godine se nisam aktivno bavio politikom. Kada me je predsednik Vučić, moj drug sa fakulteta pozvao, video sam u njemu energiju koju sam video i kod Đinđića. Video sam posvećenost da se uradi nešto bolje, i kada osetite da možete da budete deo jedne velike priče koja menja Srbiju, pristao sam da uđem. Nisam zažalio zato što mislim da radimo dobre stvari, pre svega Vučić radi odlične stvari za Srbiju.”

Tvrdnju da je imao pauzu od 10 godina i da se od 2003. do 2013. nije aktivno bavio politikom, Vesić je ponovio i na svom Tviter nalogu.

Njegova zvanična biografija, međutim, kaže drugačije.

Ako se izuzme da je od 2003. do 2004. godine bio savetnik ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora, Borisa Tadića, te da je u istom periodu bio i član Komisije za podelu vojne imovine između Srbije i Crne Gore, kao bitna biografska odrednica ostaje činjenica da je bio odbornik Demokratske stranke u Skupštini opštine Vračar od 2004. do 2008. godine.

Da Vas podsetimo:  Policija ne može da obezbeđuje neprijavljene skupove

Odbornički mandat u gradskoj opštini Vračar, kao važna stavka u njegovoj karijeri, stajao je i u njegovoj biografiji na zvaničnom sajtu Grada Beograda. Stranica je u međuvremenu izbrisana, ali smo pretragom internet-arhive vratili izbrisani sadržaj.

Inače, tvrdnju o prestanku bavljenja politikom Vesić je više puta ponavljao. Tako je u avgustu 2011. za beogradski tabloid Press rekao da je posle ubistva Zorana Đinđića odlučio da se potpuno povuče iz političkog života i da je “sasvim siguran da se više neće vraćati na političku scenu”, odnosno da se više nikada neće aktivno baviti politikom.

I 2012. godine, kada je napisao “Manifest novih demokrata za novu Srbiju” za Dragana Đilasa, Vesić je rekao da nema nameru da se aktivno bavi politikom, jer ga, kako je objasnio, interesuje samo njegov posao – konsalting. Tada je, kako je preneo B92, rekao i da je Đilasu poslao manifest “kao prijateljski savet” zbog stanja“ u koje je Demokratska stranka došla zbog Borisa Tadića”, iako ga Đilas nije tražio.

Međutim, već sledeće godine ponovo počinje da se aktivno bavi politikom. Nakon što su u septembru 2013. odbornici SNS, DSS, SPS-JS i PUPS-a u gradskoj skupštini tajnim glasanjem izglasali nepoverenje tadašnjem gradonačelniku Draganu Đilasu, čime je pala dotadašnja beogradska vlast,  Vlada Srbije raspustila je Skupštinu Grada i obrazovala Privremeni organ, za čijeg je sekretara izabran Goran Vesić (Sinša Mali bio je izabran za predsednika).

Vesić je zatim bio na listi odbornika Srpske napredne stranke na beogradskim izborima, koji su, zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima, održani u martu 2014, a nakon toga imenovan je za gradskog menadžera i pomoćnika gradonačelnika Siniše Malog.

Dakle, iako tvrdi da se u periodu od 2003. do 2013. nije aktivno bavio politikom već da je pravio desetogodišnju pauzu, njegova zvanična biografija kaže da je od 2004. do 2008. godine bio odbornik u Skupštini opštine Vračar, tako da Goran Vesić za tu izjavu dobija ocenu “kratke noge”.

Da Vas podsetimo:  50 zaposlenih u RFZO tokom izbora ‘radili’ u kol centru SNS

Izvor: Istinomer

1 KOMENTAR

  1. Lepo je rekao Vesić- nije se bavio politikom. Naravno nije imao vremena za politiku. Previše vremena je troüio za ugovaranje provizija iz silne kupovine na trošak naroda- verovatno u korist partije ali dobrim delom i za sebe, zatim na razne muvačine, verovatno i na trošenje i skrivanje dobijenog mita itd. Ali i na podvlačenje Vučiću pod rep pisanjem i objavljivanjem slavopojki o Velikom vođi. Naravno sve u nadi da će ga Veliki vođa postaviti na neko ministarsko mesto!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime