Od Barišićeve krvave ruke do Milanovićeve šake jada

0
1052

Neki bi Hrvati da Srbima otvaraju poglavlja maljevima, macolama i teškim čekićima bez srpa. Kao nekad u Jasenovcu. Tako se izvesni Miro pojavljuje kao Kovač srpske evropske sreće. On bi Srbima dozvolio prolaz u Evropu samo između čekića i nakovnja.

krvave_ruke_antifa_sibenik
Spomenik Barišiću osvanuo „krvavih ruku“ (Foto: Antifa Šibenik)

Da je Šime Đodan živ rekao bi da među Srbima ima Evrope i Hrišćanstva taman koliko u Savi viskija. Na to bi Puhovski najozbiljnije upozorio da se Srbi ipak moraju poštovati, pogotovu ako više nisu među živima.

Kada je Barišić u Švedskoj ubio ambasadora Rolovića, Titova štampa je objavila vest da je to gnusno delo ustaško-četničkih elemenata. Danas su četnici zaboravljeni pa Barišiću spomenik podižu samo ustaše. Evropa na sve to ćuti i daje snishodljiva objašnjenja kao, eto, Hrvati nemaju Cara Dušana, Stevana Nemanju i Svetog Savu, pa spomenike moraju da podižu i da veličaju one koje imaju. A Barišića je u Hrvatskoj više od šake jada. Očekuje se da se u „Lijepoj njihovoj“ uvede orden krvave ruke heroja Barišića prvog, drugog i tako do zadnjeg reda. Kandidata za nosioce ovog odličja ima i za izvoz. Nikakav problem ne predstavlja pravilo da ovo odlikovanje može podeliti samo delilac koji takođe ima krvave ruke. Ukoliko je delilac – deliteljka, čin odlikovanja dobija posebnu draž. Ukoliko je krv srpska, odlikovanje se obavezno nosi na strani gde je hrvatsko srce.

Eks premijer ekscesne države, u cilju dalje kroatizacije regiona, za srpski narod reče da je to obična šaka jada. Pošto je potom, uz svesrdnu pomoć vrednih analitičara u zemlji i okruženju došao do konstatacije da je Srba dva puta više nego Hrvata, ispravio je svoju tvrdnju govoreći da su Srbi, u odnosu na Hrvata, ipak dve šake jada. Tako se od Barišićeve krvave ruke spalo na Milanovićevu sumnjivu šaku što se u krugovima naprednih evropskih intelektualaca, boraca za ljudska prava i slobodu rukovanja, tumači kao siguran i vidljiv znak degradacije tradicionalne hrvatske kulture koje se svojevremeno grozio i sam Krleža.

Da Vas podsetimo:  Naprednjaci iz Užica domove opozicionih birača zovu brlogom

Eks premijer se čudom čudi i nikako mu ne ulazi u poglavlja da Hrvati, i pored Barišićeve ruke i Milanovićeve šake, u vaterpolu i u košarci, sportovima koji se praktikuju rukama, za Srbe mogu biti samo šačica kockastih jada. Čak i kockasta ženska momčad nije pokazala čvrstu mušku ruku osim u koplju i disku. Neki stručnjaci se pozivaju na svojevremeno objašnjenje tenisera Ivaniševića koji je, posle osvajanja Vimbldona, izjavio da je mogao onako snažno da servira samo zato što je u svakoj loptici, koju je nemilosrdno udarao reketom, video samo običnu srpsku glavu. Možda su i kopljašica i diskobolašica negde na dometu videle iste glave kao i Ivanišević zbog koga se i Montenegrini osećaju kao osvajači najsjajnijeg trofeja belog sporta.

Ako je Bajden, američki potpredsednik, posle svega šta je o Srbima govorio, pretio im i psovao sve najrođenije, u Beogradu dočekan sa parčetom hleba i troprstom soli kao veliki srpski prijatelj, šta li bi trebalo ponuditi ovakvim hrvatskim gostima ako bi se kojim slučajem pojavili na beogradskom aerodromu sa svih, od Amerike poklonjenih, osamnaest helikoptera i Hilari Klinton pride?

Najnovija hrvatska zbivanja u Srbiji izazivaju različite reakcije.

– Premijer smatra da vlada na niske udarce ne bi trebalo da reaguje jer je to stvar opozicije, koja je po svom mentalnom kodu – reakcionarna.

– Sonja Biserko izjavljuje da se sprema da u Hagu ponovo svedoči protiv Srbije uz, ovog puta, neoborive dokaze da Srbi i nisu šaka jada, nego su, kako se u Helsinškim odborima tvrdi, tri prsta jada.

– Jelena Milić ima svoje NATO mišljenje i po ovom pitanju, ali kako „Stanje stvari“ nije na spisku medija sa kojima bi ona bila spremna da opšti, čitaoci će i ovog puta biti uskraćeni svežine i snage njenih rasuđivanja i opštenja sa Jelenom.

Da Vas podsetimo:  Vučićev crnogorski scenario

Dragoslav Pakić

Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime