Od centra Evrope do rugla u centru

0
2483
Foto: Dnevno.rs/Kolaž

Teško je zamisliti da se u zgradi koju smo dugo gledali ruiniranu nekada sakupljala elita koja je uživala u muzici evropskih muzičkih trupa.

Pre otprilike 150 godina, na temeljima starog turskog hana, podignuta je zgrada hotela „Bulevar“, sa 14 soba i kafanom čija je bašta uvek bila puna gostiju. Velelepo zdanje počeo je da zida proizvođač alkoholnih pića Đorđe Pašona, međutim, ostao je bez novca.

Dobio je zajam od poznatog trgovca duvanom, Vanđela Tome, ali kako je pozajmica bila prevelika i on nije uspeo da je vrati, prodao je celo imanje Vanđelu 1900. godine.

MESTO ZA ELITU U SRCU BEOGRADA

Zgrada se sastojala iz tri celine između današnjih ulica Makedonske, Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana, a potom je dozidan još jedan deo u čijem se prizemlju nalazila velika sala za igranke i svadbe.

Krajem 19. veka bio je to pravi primer beogradske ekstravagancije – raskošni lusteri, lampioni, velika ogledala… zato i nije čudo što su slavni austrijski i češki orkestri gostovali baš tu, pa je „Bulevar“ postao prvi beogradski „mjuzik hol“.

U toj istoj sali prvi film je prikazan već 1899, dakle samo tri godine posle prve filmske projekcije u Beogradu, a korišćena je i kao pozorišna scena te je od 1909. do 1911. godine u ovoj zgradi radila i Beogradska opera pod rukovodstom Žarka Savića. Zbog velike popularnosti, hotel je postao poznat pod nazivom „Opera“.

Stalne bioskopske projekcije počinju 1912. godine u, kako se tada zvao, „Grand bioskopu porodice Gomon u hotelu Opera„.

Skoro stotinu godina bioskop „Balkan“ bio je azil za kulturu u centru grada. Generacije Beograđana odrastale su na projekcijama u ovom bioskopu, zaljubljujući se u veliko platno, ali i u starinsku dušu zdanja „Balkana“.

Da Vas podsetimo:  UHAPŠENO 13 PRIPADNIKA MUSLIMANSKE TKZ. ARMIJE BIH SA PODRUČKA KONjICA OSUMNjIČENI ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

GUGL KAŽE: TRAJNO ZATVORENO

Ipak, mi ne bismo bili mi da nismo dopustili da „Balkan“ propadne. Kao i većina bioskopa u Beogradu i on je privatizovan i godinama je čamio ruiniran, čekajući da spozna svoju sudbinu.

Razbijeni prozori, ogoljena cigla na fasadi i prljav znak na uglu, čini se, pravi su dokaz toga da ne vodimo dovoljno računa o svom gradu i o onom što ga čini lepim i značajnim.

Još 2010. godine „Balkan“ je zatvoren, zbog renoviranja. Ono je počelo 2014, a prema tadašnjim procenama, obnova je trebalo da bude završena u maju 2015. godine. Međutim, radovi su zaustavljeni zbog spora, koji je napokon okončan.

Strepelo se, godinama, šta će biti sa jednom od najlepših zgrada u srcu Beograda, kao i da li ćemo ikada više uživati u filmovima u „Balkanu“.

Najnovije informacije nam ulivaju nadu.

Saša Marčeta, vlasnik firme „Beobana“ u čijem je vlasništvu „Balkan“, nedavno je izjavio da će se vrata ovog kultnog bioskopa otvoriti na jesen 2020. godine

A.L.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime