Od DOS-a do SOS-a

0
864

Ne može čovek a da se ne nasmeje kad čuje da mu je opcija koja mu se na izborima nudi kao protivteža vladajućoj opciji — SOS. Štaviše, mislim da je ovo prvi put u političkoj istoriji Srbije, ali i višestranačja, da imamo koaliciju koja nosi ime nečega što se jede.

opozcija © Tanjug/ TANJA VALIC
Boris Tadić i Čedomir Jovanović

Čeda Jovanović i Boris Tadić ponudiće opozicionim demokratskim snagama, ali i građanima Srbije — SOS. Savez opozicionih stranaka (SOS), sporazum koji su sastavili lideri NDS-a i LDP-a podrazumeva, ili bolje da kažemo nudi potencijalnim partnerima slične stavke koje je svojevremeno nudio i DOS u 16 ili 18 tačaka, više se i ne sećam, a koji nikad nije potpisan na nivou gigantske koalicije.

Doduše, u novom sporazumu nema tačaka. Ali, ima zahteva — ko hoće sa njima u Savez, mora da se pismeno obaveže da neće praviti koalicije sa naprednjacima ni na kom nivou.

Moram reći da nisu originalni, jer svojevremeno su se radikali zaklinjali u crkvi da neće preletati u druge stranke, pa bi šta bi. Naravno, jasno je da se ovo ne dešava bez razloga.

Vanredni parlamentarni izbori kojima naprednjaci već mesecima golicaju opoziciju, ali i koalicione partnere, po tabanima (a neke vojne taktike primenjivane u svetu prema ratnim zarobljenicima kažu da je ovo jedan od najgorih metoda mučenja za protivnika), izgleda su na pragu.

Dakle, SOS. Hm… Ne može čovek a da se ne nasmeje kad čuje da mu je opcija koja mu se na izborima nudi kao protivteža vladajućoj opciji — SOS. Štaviše, mislim da je ovo prvi put u političkoj istoriji Srbije, ali i višestranačja, da imamo koaliciju koja nosi ime nečega što se jede.

Da Vas podsetimo:  Foto-vest: 15-ak metara novog asfalta, zastave, cveće i SNS plakate pred dolazak Vučića u Gadžin Han

Neki majstori kulinarstva tvrde da se ovaj dodatak ljudskom lancu ishrane, koji se mahom koristi kao dodatak jelima i kojim se ili poboljšava ukus već skuvanog jela ili pokušavaju da mu se prikriju mane — najlakše sprema. Jer, nema pravila! Može da bude ljut ili sladak, gust ili ređi… Sastojci su raznovrsni, a može da se služi uz sve što se jede. Jedino što ne valja je to što se brzo kvari, dakle ne spada u jela koja mogu dugo da stoje, pa čak i ako se zamrzne, ukus je posle odmrzavanja bljutav.

A za ovaj naš politički sos koji nam se nudi malo je reći da je bajat. Pa, braćo draga, imali smo DOS! I to je bila neka vrsta sosa koji smo kušali, i to sa dve kašike i obe ruke, alavo, kako samo mi znamo. Ali, život je čudo.

Od proždrljivosti smo dobili samo bolove u stomaku i još… Da ne kažem šta.

Dakle, živo me zanima šta SOS ima da ponudi, a da već nije viđeno na političkoj sceni Srbije.

Po definiciji, opozicija je nešto suprotno vlasti. U sporazumu Jovanović—Tadić više ima reči koje smo slušali od same vlasti — reforme, EU, dugovi, ekonomija, deficit, bla, bla, truć… Nego što nude nešto što će razgaliti široke narodne mase. Mislim, pa u čemu je razlika, sem u boji očiju protivnika?

Ne znam da li im je neko rekao da pre nego što sklope i izaberu političke partnere, i ako hoće da pobede na izborima, moraju da imaju glasače. Glasači smo mi. A SOS svakako nije nešto što će da natera na glasanje onu apstinentnu grupu birača koji su prespavali prethodne izbore pa su, kako tvrde srpski opozicionari, naprednjaci zato pobedili.

Da Vas podsetimo:  Predsedniče, šta piše u ugovoru ili sporazumu koji je potpisan sa Bizerbom?

S druge strane, teško je i napraviti dobar izborni program kada je vaš već na snazi. Dakle, mora čovek da ide sam protiv sebe, da kudi ono što je sâm napravio, da pljune u jelo koje je sam skuvao.

Šta takva opozicija može da promeni?

Sadašnja opozicija nas je povela put EU. Oni su Srbiju proglasili vojno neutralnom. Demokrate su Kosovo iz UN dali u ruke EU, a EU u ruke kosovskim Albancima. SOS, dakle, neće skrenuti sa puta koji su sami, davnih dana crtali. Srbiju su davno usosili. I zato su i izgubili na izborima.

Ne znam kako su naprednjaci na istom tom uspeli da dobiju, ali činjenica je da jesu. Ali ako SOS napišemo kao S.O.S. — to je internacionalni poziv u pomoć. Samo ne znam da li je već kasno da ga neko čuje…

Brankica Ristić

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime